‘Turkcell olarak 4G ve 5G ihalesine hazırız’

0
44

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “4 G yarın olacakmış gibi hazırız, 5G öbür gün olacakmış gibi katma değer sağlamaya hazırız” dedi.

Turkcell’in 2015 yılı ilk çeyrek finansal ve operasyonel performansının değerlendirilmesi için düzenlenen toplantıda konuşan Terzioğlu, Turkcell’i “Turkcell Türkiye”, “Turkcell Uluslararası” ve “Diğer İştirakler” olarak 3 ana gruba ayırdıklarını belirtti.
 
Diğer İştirakler kısmında kendilerine küresel anlamda değer katabilecek birçok yeni yatırımı, uygulamayı düşünebileceklerini dile getiren Terzioğlu, gelecek dönemde şirketi entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri sunan küresel bir operasyon olarak gördüklerini kaydetti.
 
Terzioğlu, “Hizmete odaklanan, müşterisine odaklanan ve müşterisine birleşik zenginleşmiş hizmetler sunan, bireysel ve kurumsal anlamda fark yaratmalarına destek veren, küresel, bölgesel varlığı olan, küresel ürünleri olan bir dünya şirketi olarak görüyoruz” diye konuştu.
 
2,98 milyar lira olan cirolarının yüzde 4,3, 927 milyon lira olan FAVÖK’lerinin yüzde 4,5, 533 milyon lira olan FVÖK’lerinin ise yüzde 9,2 büyüdüğünü dile getiren Terzioğlu, bunların hepsinin kendi içinde 1. çeyrek rakamları olarak rekor olduğunu ifade etti.
 
FAVÖK marjlarının geçen yılın birinci çeyreğine paralel yüzde 31,1 olarak gerçekleştiğini bildiren Terzioğlu, bütün yıla baktıklarında cirolarının yüzde 6 ile 9 arasında, FAVÖK marjlarının ise yüzde 31 ile 33 arasında gerçekleşmesini beklediklerinin altını çizdi.
 
Net karlarının geçen seneye göre yüzde 61 düşüş sergilediğine dikkati çeken Terzioğlu, bunun nedenlerine ilişkin, “141 milyon liralık bir net karımız var. Bunun temel sebebi uluslararası operasyonlarımızdaki kur farkından gelen Ukrayna, Belarus ve Azerbaycan’daki devalüasyonlardan gelen etkiler” ifadelerini kullandı. 
 
“TURKCELL TÜRKİYE’NİN KARI YÜZDE 40 ARTTI”
Terzioğlu, Turkcell Türkiye olarak cirolarını yüzde 10 artırdıklarını, bireysel iş segmentlerinin yüzde 10, kurumsal iş segmentlerinin ise yüzde 9,3’lük bir büyümeyi gerçekleştirdiğini, Turkcell Türkiye olarak elde ettikleri 2,7 milyar liralık ciro ile aldıkları sonuçtan çok memnun olduklarını söyledi.
 
Turkcell Uluslararası operasyonlarının ise yüzde 38’lik bir daralma yaşadığını aktaran Terzioğlu, Ukrayna’daki politik ve ekonomik krizin, Belarus’taki ekonomik krizin, Azerbaycan’daki ise ekonomik kriz ile petrol fiyatlarının aşağı yönlü hareketinin bu pazarlarda çok ciddi fiyat kırılmalarını beraberinde getirdiğini, ciro düşüşlerinin temel sebebinin buradan kaynaklandığını kaydetti.
 
Burada yerel para birimleri ile cirolarına bakıldığında Ukrayna’da yüzde 18 büyüdüklerini, karlılıklarını ise yüzde 63 artırdıklarının görüleceğini anlatan Terzioğlu, ülkedeki en son devalüasyonun yüzde 48 seviyesinde olduğunu dile getirdi.
 
Terzioğlu, her girdikleri pazarda birinci ya da ikinci olmayı hedeflediklerini, olamadıkları durumlarda ise satın almaya ya da o pazarlardan çıkmaya hazır olduklarını belirterek, “Burada mesajım bu pazarlardan çıkacağımız yönünde algılanmasın. Tam tersi uluslararası ve bölgesel yatırımlarımızı artırıyoruz. Ama stratejik opsiyonlarımızı her zaman değerlendireceğiz. Pazarlarda ya tam olacağız ya hiç olmayacağız” şeklinde konuştu.
 
Turkcell Türkiye’nin net karının yüzde 40 büyüyerek 779 milyon liraya ulaştığını vurgulayan Terzioğlu, Uluslararası Turkcell’de ise 193 milyon liralık ciroya karşılık 656 milyon liralık bir zararın söz konusu olduğunu dile getirdi.
 
Bu yılın ilk çeyreğinde faturalı müşteri sayıları ile 313 bin abonelik bir büyüme gerçekleştirdikleri bilgisini veren Terzioğlu, buna bağlı olarak da ARPU’da kişi başına gelirlerinin yüzde 8,1’lik artışla 22,7 liraya ulaştığını ifade etti.
 
Ön ödemeli müşterilerinde yaklaşık 684 binlik bir kayıpları olduğunu belirten Terzioğlu, kendilerinden fiber hizmet alan müşteri sayılarında 42 binlik, ADSL müşterilerinde de 40 binlik artış olduğunu, TV Plus alanında 40 bin ilave müşteri ile çok kısa zamanda 100 bin müşteriye ulaştıklarını, bu rakama mobil de dahil edilince sayının 170 bine çıktığını söyledi.
 
Terzioğlu, data hizmetlerinin yüzde 46 büyümeye devam ettiğini kaydetti.
 
Türkiye’nin çok ciddi bir dijital bilgi açığı olduğunu ve bunu kapatmaya talip olduklarını belirten Terzioğlu, şu anda 100 senelik high-definition video içeriği kadar depolama kapasiteleri bulunduğunu, bu sene sonuna kadar bu kapasitelerini üçe katlayacaklarını söyledi.
 
“SMS GELİRLERİNİN YENİ REGÜLASYONDAN ETKİLENMESİ KAÇINILMAZ”
Terzioğlu, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
 
Küresel Turkcell hedeflerine ilişkin bir soru üzerine Terzioğlu, bu hedeflerin altında bölgesel varlıklarını fiziki olarak artırmak, bunun yanı sıra küresel etkileri olan uygulamalarla kendi adlarını birleştirmek istediklerini anlattı. Terzioğlu, “O yüzden bizi bu alanda yatırıma daha aç ve büyümeye odaklı göreceksiniz” dedi.
 
Küresel Turkcell hedeflerine ilişkin ilgilendikleri yeni pazarların olup olmadığına yönelik bir soruyu ise Terzioğlu, isim vermek istemediğini, ama bölgede önemli fırsatlar olduğunu düşündüklerini, bu fırsatların bazılarında halihazırda olduklarını, bazılarının ise değerlendirmeleri içinde olduğunu söyledi. 
 
Terzioğlu, 5G ihalesi ile ilgili bir soruya ilişkin ise, 4G ya da 5G ile ilgili alabilecekleri daha büyük bir sorumluluk var ise bunu almaya hazır olduklarını, büyük bir merak ve keyifle 4G’nin bir an önce hayata geçmesini beklediklerini kaydetti.
 
4G ve 5G’ye yönelik sorgulamaları sağlıklı ve faydalı bulduğunu bildiren Terzioğlu, her basiretli tüccarın “3G’ye yatırım yaptık karşılığını aldık mı? 4G’ye yatırım yapıyoruz karşılığını ne zaman alacağız? 5G ne zaman gelecek, bu yatırım bize neye mal olacak?” diye soracağını belirterek, şunları ifade etti:
 
“Bu sorgulama sağlıklı bir sorgulama. Biz de operatörler olarak bu tartışmaya regülasyonu düzenleyici kurum ile birlikte, bakanlığımız ile beraber, etkisi olan herkesle birlikte diyalog içerisindeyiz. Bizim bu alanda söyleyebileceğimiz şey; biz bir hizmet şirketiyiz, hangi teknolojide olursa olsun, 3G’de yaptığımız gibi en hızlı teknolojiyi müşterilerimizin hizmetine sunmaya hazırız…”
 
“4G YARIN OLACAKMIŞ GİBİ HAZIRIZ”
yarın olacakmış gibi hazırız, 5G öbür gün olacakmış gibi katma değer sağlamaya hazırız”
Kaan Terzioğlu, 4G’de ihale sürecinin sürdüğünü ve yarın olacakmış gibi hazır olmaya devam edeceklerini aktardı.
 
Bu konuda kendilerini her türlü senaryoya göre hazırlayacaklarını bildiren Terzioğlu, “4G’nin olması bize her türlü alanda verimlilik sağlar. Yatırım planlarımızın bazılarını hızlandırır, bazılarını optimize eder” şeklinde konuştu.  
 
Teknolojinin ne olduğundan bağımsız olarak sunmayı planladıkları ürünleri ve hizmetleri sağlayabilecek durumda olduklarını anlatan Terzioğlu, şunları kaydetti:
 
“Bunun bize maliyeti X lira olur ya da Y lira olur. Bu tabii ki onu ne kadar verimli kullanacağımız ile alakalıdır. Bizim bu alanda şu endişemiz yok; biz yapmak istediğimiz hizmetleri ve ürünleri biliyoruz. Bunları yapacak altyapımız var. Ben Türkiye’nin önünde de hiç kimsenin bir engel koyarak bu teknolojilere ulaşılmasını engellleyeceğini düşünmüyorum. Bu yüzden sizlere daha fazla bir spekülasyona sebep verecek cevap da vermek istemiyorum. İhale süreci devam ediyor. Biz hazırız. 4G yarın olacakmış gibi hazırız, 5G öbür gün olacakmış gibi ona da katma değer sağlamaya hazırız.”
 
Terzioğlu, SMS gelirlerinin yeni regülasyon ile birlikte etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
 
Bir süre önce Ukrayna’nın 3G operatörü 3Mob ile ilgilendiklerine yönelik haberlerin çıktığının anımsatılması üzerine Terzioğlu, spekülasyon olur diye konuyla ilgili direkt bir yorum yapmak istemediğini, ancak Ukrayna’nın yaşadığı sıkıntıların devam etmeyeceğini, ülkenin yatırım yapılmak için ideal bir ortam sağladığını düşündüklerini, oradaki stratejik opsiyonlarını değerlendirdiklerini söyledi.
 
Kurumdaki yeni yapılanmanın tasarruf hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilmediğini bildiren Terzioğlu, 2015 senesi için cirolarını yüzde 6-9 arasında büyütme hedeflerinde bir değişiklik yapmadıklarını sözlerine ekledi.