Türk şirketlerinin yurt dışı yatırım karnesi

0
78

Türk şirketleri son iki yılda yurtdışında farklı coğrafyalarda 5.2 milyar dolarlık sıfırdan yatırım yaparken, aynı dönemde yurtdışında 10 milyar dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleştirdi.

Dış Ekonomik ilişkiler Kurulu (DEİK) ve Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan ve ilk olan Türkiye’nin Yurtdışı Yatırım Endeksi raporuna göre, Türk şirketleri 2015 yılında yurtdışında 2.4 milyar dolarlık 52 sıfırdan yatırıma başladı. 2014’te bu rakam 2.8 milyar dolar ve 100 yatırım olarak gerçekleşti.

Türk şirketlerinin 2015 yılında yurtdışında gerçekleştirdiği 35 birleşme ve satın alma işleminin değeri ise 3.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılında bu rakam 41 işlem ve 6.5 milyar dolar düzeyindeydi.

Rapora göre 2014-2015 döneminde Türk şirketlerinin yurtdışında yaptıkları birleşme ve satın alma işlemleri genellikle üretim ve altyapı sektörlerinde gerçekleşti.

Bunları enerji, gayrimenkul, internet, mobil hizmetler ve teknoloji sektörleri izledi.

Yabancı ülkelerin Türk yatırımcısının gözünde çekiciliğinin ve algısının seviyesini ölçmeyi hedefleyen endekste ülkeler sıralanırken, bu sıralamada, ülkelerin kalkınmışlık düzeyi, pazar büyüklükleri, iş gücü ve lojistik üretim maliyetleri hammadde potansiyelleri, Türkiye ile ekonomik ve politik ilişkileri gibi parametreler değerlendiriliyor. 

 

ÇİN VE ABD İLK SIRALARDA
Rapor, yatırım coğrafyalarının risk ve potansiyelini Türk yatırımcılar açısından değerlendirirken, orta ve düşük gelir sınıfındaki ülkelerde Çin’i yüksek gelir sınıfındaki ülkelerde ise ABD’yi ilk sırada konumlandırıyor.

Yüksek gelir grubunda ABD’yi İsveç, Finlandiya, Fransa, Hollanda ve Almanya takip ederken; orta ve düşük gelir grubundaki ülkeler endeksinde Çin’i ise Romanya, İran, Polonya ve Kazakistan takip ediyor.

Amerika kıtasında Türk şirketler 2015’te toplam 12 işlemle 630 milyon dolar yatırım yaparken, Afrika ve Orta Doğu’da bu rakam tahmini 170 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam Asya Pasifik’te toplam beş işlemle 180 milyon dolar olurken, Avrasya’da toplam 11 işlemle 640 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türk yatırımlardan en büyük payı alan Avrupa ise 2015’te toplam 53 işlemle tahmini 4.3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı.

Deloitte Türkiye Ortağı ve Finansal Danışmanlık Bölümü Başkanı Başak Vardar Türk şirketlerinden son yıllarda artan şekilde yurtdışında yatırım için talepler aldıklarını belirterek, “Değişik coğrafyalarda özelleştirme ihalesine girme, marka satın alma, değişik bir sektörde sıfırdan yatırım fırsatını değerlendirme şeklinde talepler alıyoruz. Öngörülerimiz bunun önümüzdeki dönemde de artacağı yönünde” dedi.

Türk şirketlerinin yurtdışı satın alma ve yatırımlarında, son dört yılda önceki dönemlere göre ciddi bir artış olduğunu kaydeden Vardır, son 10 yıldaki 250 işlemin 200’ünün son 4 yılda gerçekleştiğini kaydetti.