Türk şirketlerine ‘Senegal’e gelin’ çağrısı

0
132

Türkiye’nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, Senegal’de bütün iş kollarında yatırım fırsatı bulunduğunu belirterek, Türk şirketlerine “Senegal’e gelin” çağrısında bulundu.

Güven mektubunu Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall’e sunarak, resmen görevine başlayan Arı, ilk değerlendirmesini yaptı. Türkiye-Senegal ilişkilerini, “Fevkalade olumlu” olarak vurgulayan Arı, “Senegal, dostluk ve kardeşlik bağları çerçevesinde ilişkilerimizi daha da ileri götürmemize vesile teşkil ediyor. Halihazırda Senegal, Türkiye’yi yakından izliyor ve örnek alıyor” dedi.

“Senegal siyasi açıdan istikrarlı bir ülke”
Yatırım yapmak isteyenler için Senegal’in istikrarlı bir ülke olduğunun altını çizen Arı, “Bu çerçevede şirketlerimizin gelip burada yatırım yapması için olumlu bir temel” diye konuştu. Arı, iki ülke arasında yapılan üst düzey ziyaretleri hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Ocak 2013’te yaptığı Dakar ziyaretinin hala Senegal makamlarında konuşulduğunu anlattı.

2000’li yıllarda 20 milyon dolar olan ticaret hacminin 18 kat artarak, 2014’te 155 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Arı, “Bu, yapılan gayretlerin doğru yönde olduğunu gösteriyor. Ticari ilişkilerin bu şekilde gelişmesi, yatırımların da bu ülkeye gelmesi için zemin hazırlamıştır” şeklinde konuştu.

Bir Türk firmasının Dakar’da inşa ettiği Uluslararası Kongre Merkezi’nin örnek teşkil ettiğini ifade eden Arı, bu projenin sadece Senegal’de değil, komşu ülkelerde de yankı uyandırdığını söyledi.

Arı, Senegal-Türkiye Birinci İş Konseyi toplantısının Dakar’da düzenlemesiyle ticari ilişkilerin daha da güçleneceğini belirterek, Senegal’in uygulamaya koyduğu kalkınma planını şöyle anlattı: “Senegal’in 2035 yılına kadar hedeflediği kalkınma planı olan ‘Senegal uyanış’ programı kapsamında şirketlerimizin üstlenebileceği projeler var. Üniversite ve toplu konut inşası projeleri, alt yapı ve tarım-gıda, rüzgar ve güneş enerjisi projeleri olabilir.”

“Türk yatırımları yeterli değil”
Senegal’de bulunan Türk şirketlerinin yatırımlarının yeterli olmadığını kaydeden Arı, “Öncelikle şirketlerin buraya gelerek ülkeyi ziyaret etmeleri gerekir. 49 tane proje öngörülüyor, bunlar hakkında bilgi almaları gerekir” dedi. Arı, Senegal’in sunduğu teşviklerden de bahsederek, “Bütün bürokratik işlemlerin 10 günde tamamlanması, bir haftada şirket kurulmasının mümkün olduğu belirtiliyor. Türkiye’den ithal edilen mallara vergi muafiyeti, arsa kiralanması veya kullandırılması şeklinde teşvikler var” diye konuştu.

“300 milyonluk bir pazar”
Senegal ve komşu ülkelerde Türkiye’de üretilen ürünlere gerçek anlamda ihtiyaç olduğunu belirten Arı, 1975’te kurulan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Birliği kapsamında 1 Ocak 2015 itibarıyla gümrük birliğine geçildiğini, bunun çok büyük avantajları olduğunu ifade etti Arı, şöyle konuştu: “Senegal’in de üye olduğu 15 ülke ve 300 milyonluk bir ortak pazar var. Yatırım yapmak isteyen şirketlerimizin sadece Senegal pazarı değil, 15 ülkeye açılabilecekleri bir pazar olarak değerlendirmeleri gerekir. Senegal ve batı Afrika’da her sektörde yatırım yapmak mümkün. Senegal’de üretim bulunmamakta, bu nedenle her alanda üretim yapmak üzere şirketlerimizin yatırım yapması mümkün. Turizm sektörünün gelişmesi konusunda da Senegal’in bir takım teşvik kararları alınacak.”

Türk Hava Yolları’nın haftada 6 gün Dakar’a doğrudan uçuşu bulunduğunu hatırlatan Arı, yakında kargo seferlerinin de başlayacağını, bu durumun yatırım yapmak isteyen işadamlarına büyük kolaylık sağlayacağını bildirdi.

Senegal’in Türkiye’ye tahsis edeceği büyükelçilik arazisi konusunda ise görüşmelerin olumlu devam ettiğini söyleyen Arı, “Karşılıklı olarak arsa tahsisi yapılması kararı alındı. Biz Senegal’e arsa verdik, Senegal tarafı da bir öneride bulundu. Görüşmeler devam ediyor, ümit ediyorum yakın zamanda bu sonuçlanacak” karşılığını verdi.

Arı ayrıca, Dakar’da bu yıl içinde düzenlenmesi düşünülen Türk Haftası organizasyonu kapsamında kültürel alanda da ilişkilerin arttırılacağını söyledi.