Türk CFO’lar temkinli

0
45

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 ülkeden bin 148 CFO’nun katılımı ile gerçekleştirilen Deloitte Avrupa CFO Araştırması’nın 2016 üçüncü çeyrek sonuçları yayınlandı. Rapora göre, hem ekonomi hem de iş ortamı ile ilgili kaygıları devam etse de, Avrupalı CFO’lar kurumlarının 2017 yılındaki potansiyeline iyimser bakmaya devam ediyor.

Türk CFO’ların beklentileri ise biraz farklılık gösteriyor. Şirketlerinin finansal performanslarının daha iyiye gideceğine inanan CFO’ların oranı yüzde 34’ten (ilk çeyrek) yüzde 30’a (ikinci çeyrek) inmiş durumda. Gelir artışı bekleyen CFO’ların oranı 2016’nın ilk çeyreğinde yüzde 71 iken, yüzde 68’e düşmüş durumda. CFO’lara göre en önemli ilk üç risk ise jeopolitik riskler, TL’deki değer kaybı ve nakit akışında bozulma. Türk CFO’lar özellikle tahsilatlarda yaşanan zorluklar nedeniyle nakit akışında kötüye gidişi, riskler sıralamasında üçüncü sıraya koyuyor. Büyümenin ise öncelikle organik şekilde gerçekleşmesi bekleniyor. Yeni pazarlara giriş, hedefler arasında yer alırken, önceki yıllara göre buradaki iştahın bir miktar azalması bekleniyor. CFO araştırması kredi kullanmayı cazip bulan CFO’ların oranının yüzde 38’den yüzde 26’ya düştüğünü gösteriyor.

İK’nın öncelikli gündemi ücretler
PwC Türkiye, 2017’de kurumların gündemindeki ilk 10 maddeyi belirledi.

Ücret yönetimi kapsamında ücret araştırmaları ve dış kıyaslama yapmak yüzde 67 oranla kurumların en öncelikli insan kaynakları (İK) gündemini oluşturuyor. Kurumlar bütçelerini doğru organize etme ve verimliliğe odaklanma amacıyla organizasyon yapılarını, genel İK stratejilerini ve politikalarını gözden geçiriyor. Ücret yönetimi gelecek dönemde de şirketlerin öncelikli konusu olmaya devam edecek görünüyor.
 
İK gündeminde öncelikli 10 konu

Gündem konusu         (%)
Ücret araştırmaları      67
Çalışan görüşü ve bağlılığı     63
İnsan yönetimi stratejileri       62
Kariyer süreçleri         62
Performans yönetimi  60
Eğitimler         56
Kurum stratejileri       54
İK eğitimleri   52
Kurum stratejileri       50
Organizasyon yapısı   48
*Katılımcılar birden fazla şıkkı işaretlemiştir.
 
% 97
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 130 ülkede gerçekleştirilen Deloitte Küresel İnsan Kaynakları 2016 Trendleri Araştırması’na göre İK liderlerinin Türkiye’de organizasyon yapılarını yeniden tasarlaması gerektiğini düşünenlerin oranı. Bu eğilime rağmen, global yöneticilerin sadece yüzde 14’ü, Türk katılımcıların ise yüzde 8’i çalıştıkları kurumun böylesi bir yeniden yapılanmaya hazır olduğunu düşünüyor.