Turizmde döviz kaybı 1 milyar dolar

0
71

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya milletvekili Çetin Osman Budak, yılın ilk 3 ayında turizm sektöründeki döviz kaybının 934 milyon dolar olduğunu belirterek, “Bu rakam, yüksek sezon için alarm zilidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, turizm sektöründeki gerilemenin ekonomiyi de sarsacak boyutlara ulaşmaya başladığını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm gelirleriyle ilgili ilk dönem rakamlarını açıkladığını ve döviz girdisinde 934 milyon dolarlık bir kaybın ortaya çıktığını ifade etti.

 Budak,  açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Turizm cari açığın ilacı konumunda bir sektördür. Doğrudan döviz girdisi sağlayan en önemli sektördür.  Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl ilk üç ayda yabancı turistlerden 3 milyar 814 milyon dolar, yurt dışındaki vatandaşlardan 1 milyar 54 milyon dolar olmak üzere, toplam 4 milyar 868 milyon dolar gelir elde edilirken, 2016 yılında yabancı turistlerden 2 milyar 880 milyon dolar, vatandaşlardan ise 1 milyar 186 milyon dolar olmak üzere toplam 4 milyar 66 milyon dolar gelir sağlanmıştır. Toplam gelir kaybı 802 milyon dolardır. Yabancı turistlerdeki gelir kaybı ise 934 milyon dolara çıkarak, 1 milyar dolar eşiğine gelmiştir. Bu rakamlar cari açığın bu yıl çok daha kırılgan hale geleceğini gösteriyor. Ocak-Mart döneminde yabancı turistlerden sağlanan gelirdeki kayıp, 934 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, yüksek sezon için alarm zilidir.”

Nisan ayı rakamlarının da krizin derinleştiğinin kanıtı olduğunu vurgulayan Budak, iki büyük turizm kenti İstanbul ve Antalya’daki kaybın ciddi boyutlara ulaştığını kaydetti.