Turist getiren seyahat acentelerine 6 bin dolar yakıt desteği

0
20

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Bakanlar Kurulu kararıyla İzmir’e turist getirecek tarifesiz seferlere 6 bin dolar destek verilmesinin olumlu olduğunu belirterek, küçük acentelerin de desteklenmesini istedi. 

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı açıklamada, 12 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’ye turist getiren A grubu seyahat acentelerine yakıt desteği verilmesi kararı alındığını hatırlattı. 

Karar doğrultusunda Alanya-Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havaalanlarına ise sadece tarifesiz (charter) turistik uçak seferleriyle turist getiren seyahat acentelerine, uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği verileceğini anımsatan Demirtaş, “Acil eylem planı açısından son derece olumlu bir karar. Sayın Cumhurbaşkanı’mız, Sayın Başbakan’ımız ve Kültür ve Turizm Bakanı’mız Sayın Mahir Ünal’a hem turizm sektörü hem de kentimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz” ifadesini kullandı.  

Demirtaş, geçen yıl söz konusu desteğin, 13 ülkeden gelen turistlere ve bazı havalimanları için verildiğini belirterek, bu yıl hem havalimanı sayısının arttırıldığını hem de tüm destinasyonlardan yapılan seferlere destek verildiğini aktardı.

İzmir açısından kararın olumlu ancak eksik olduğunu savunan Demirtaş, “Antalya, Alanya, Dalaman, Milas-Bodrum’a tarifeli-tarifesiz ayrımı yapılmadan tüm seferlere destek verilirken İzmir’e ise sadece tarifesiz (charter) seferlerine destek verilecek. Biz İzmir’e yapılan tarifeli – tarifesiz ayrımı olmadan tüm seferlerin bu destek kapsamına alınmasını istiyoruz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı istatistiklerini incelediğimizde, 2015 yılının 12 ayında dış hat tarifeli gelen-giden toplamda 11 bin 801 uçak seferiyle 1,8 milyonluk yolcu hacmi var. Tarifesiz dış hat seferleri ise 7 bin 590 uçak seferi ile 980 bin yolcu civarında. 2016 yılında ise ocak ayı incelendiğinde tarifesiz sefere oranlar neredeyse 3,5 kat daha fazla tarifeli dış hat seferimiz var. Yani bize her şekilde gereken, tarifeli seferlerin de desteklenmesi” değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, İzmir Adnan Menderes Havalimanı için tarifeli seferlerin de destek kapsamına alınması halinde sadece büyük hacimde turist getiren tur operatörlerinin değil az sayıda olsa da turist getiren seyahat acentelerinin destekten yararlanabileceğini belirtti.

Ağırlıklı olarak havayoluyla kente, Avrupa’dan turistin geldiğini aktaran Demirtaş, şunları kaydetti:
“Tarifesiz tüm seferlerin desteklenmesinin yanı sıra koltuk başına da destek verilmesi kentimiz turizmine büyük katkı sağlar. Uçak desteği, koltuğa da verilirse İzmir kriz dinlemez, turizmin tozu atılır. İzmir’e çok büyük acenteler 10 binlerce turist getirmez, daha küçük acenteler getirir. Onlar desteklenmezse turizmi geliştirmek için çabalarımız boşa gider. Ulaştırma Bakanı’mız ve İzmir milletvekillerinden bu konuda destek bekliyoruz.”
Demirtaş, İzmir’in havayolunda transfer merkezi olması için de çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi.