‘TTK’yı yaşatmaya mecburuz’

0
29

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, kömür madenciliğini yaşatılmak için Türkiye Taşkömürü Kurumunu (TTK) yaşatmaya mecbur olduklarını belirterek, “TTK, Türkiye madenciliğinin okuludur” dedi.

Alabaş, Maden Nezaretçileri Derneğinin GMİS Şemsi Denizer Salonu’nda düzenlenen 13. Olağan Genel Kurulu’nda geçen yıl madencilik sektöründe ülke genelinde ağır bedeller ödediklerini söyledi.

“Bu bedellerin nedeni özelleştirmeler ve taşeronlaştırmalardır” diyen Alabaş, şöyle konuştu:

“Sendika olarak bugüne kadar ‘taşeron’ demenin, ‘ölüm ve iş cinayeti’ demek olduğunu söyledik.

Taşeronlaştırmanın ve özelleştirmenin özellikle yer altı madenciliğinden kaldırılması gerektiğini ve iş cinayetlerinin önüne de ancak bu şekilde geçilebileceğini savunduk ve bundan böyle de savunmaya devam edeceğiz. Taşeronlaştırmanın ve özelleştirmelerin devlet, hükümet ve bakanlıklar nezdinde savunulacak durumu yoktur. Türkiye’de tarihe geçen iş kazaları ve iş cinayetleri yaşanırken maalesef siyasi bedel ödenmedi. Siyasi sorumluluğu kimse üzerine almadı. Soma ve Ermenek’te, TTK’nın Türkiye madenciliği açısından ne kadar önemli olduğuna bir kez daha şahit olduk.

TTK’nın iş güvenliği açısından Soma’dan ve Ermenek’ten 30-40 yıl daha önde olduğuna şahit olduk. Türkiye’de madencilik, özellikle kömür madenciliği yaşatılmak isteniyorsa TTK’yı yaşatmaya mecburuz. TTK, Türkiye madenciliğinin okuludur. ‘Kuruma sahip çıkmak’ demek, ‘Türkiye madenciliğine ve ülke ekonomisine sahip çıkmak’ demektir çünkü Türkiye’nin taş kömürüne, Zonguldak’a ve kentin madencilerine ihtiyacı var.” 

Türkiye’de 7 Haziran’da genel seçimlerinin yapılacağını anımsatan Alabaş, Zonguldak’ın ana gündem maddesini TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi üzerine kurmak zorunda olduklarını savundu.

“Nitekim maden işçisi arkadaşlarımız son günlerde bu konuya dikkati çekmek ve ilimizin tek gündem maddesinin işçi açıklarının giderilmesi konusunda siyasete de yön vermek amacıyla imza kampanyası düzenlediler” diyen Alabaş, “Bu imza kampanyasına destek olmak, sahip çıkmak zorundayız. İş yerlerimizde, köylerimizde bu imza sayısını ne kadar yükseltirsek başarı şansımız da o kadar yükselecektir. Önümüzdeki günlerde oluşacak sendikamızın yönetim kurulu da bu kampanya sonuçlarıyla TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi adına mücadele etmek ve başarmak zorundadır” ifadesini kullandı.

Tek listeyle gidilen olağan genel kurulda yönetim kurulu Erol Şekerci, Neşat Cebeci, Murat Kanca, Şendoğan Arık, Aydın Aydemir, Turan Çakmak, Soner Özbek, Ahmet Ermiş, Ali Öncü, Ufuk Çevikel, Volkan Öztürk, denetleme kurulu da Elburus Köse, Ensin Aydın ve Soner Susam’dan oluştu.