Tsipras Obama’dan ekonomiye destek sözü aldı

    0
    17

    Yunanistan’da ikinci kez Başbakan seçilerek hükümeti kuran Aleksis Tsipras, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı için gittiği New York’ta, ABD Başkanı Barack Obama’dan ekonomik sorunlarla mücüdelede
    destek sözü aldı.
     
    Tsipras, BM toplantıları sırasında Obama ile bir görüşme yaptı. Mega kanalının muhabirine göre Obama, Yunanistan’a yardım etmek istediğini, borç konusunda ve ekonomisinin kalkınmasında elinden geleni yapacağını söyledi. Aynı kaynağa göre, Obama ve Tsipras görüşme sırasında ayrıca göçmenler konusuyla Kıbrıs meselesi üzerinde de konuştu.
     
    Obama, düzenlenen bir yemekte de bir araya geldiği Tsipras’ı ‘Good job’ (tebrikler) cümlesiyle selamlayıp yeniden seçilmesini kutladı ve eşi Michelle’e ‘Üst üste seçim kazanan başbakan’ cümlesiyle tanıştırdı.
     
    İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Suriye krizini ve göçmen meselesini konuşmak üzere Tsipras’ı İsrail’e davet etti, ayrıca ülkenin ekonomik krizi atlatması için yardıma hazır olduğunu da belirtti.
     
    Tsipras BM toplantıları sırasında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria ile de görüştü. Gurria gereken reformlarda Yunanistan’a yardım etmeye hazır olduğunu belirtti.
     
    Tsipras BM Genel Kurul Toplantısı’nın başlangıcında Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile de görüştü. Yunanistan’da olup bitenleri yakından izlediğini belirten Castro, Tsipras’ı Küba’ya davet etti.
     
    Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile de görüşen Yunanistan Başbakanı, iki ülke arasındaki tarım, gıda, sanayi ve enerji konularındaki işbirliğini düzenleyecek bir komitenin kurulmasını sağladı. Aynı zamanda Brezilya’da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları’nda kültürel açıdan dayanışmada bulunacağını belirten Tsipras Olimpiyat Meşalesi’ni kendi eliyle alması için onu Ekim ayında Yunanistan’a davet etti.
     
    Ekvator Devlet Başkanı Rafael Correa ile de görüşen Tsipras ülkenin borcunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini bir kez daha tekrarladı. Tsipras ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de görüşmede, turizm ve ticaret konularında işbirliğinin gelişmesini kararlaştırdılar, aynı zamanda Suriye krizi ve göçmen sorunu üzerinde konuştular.