Trump’tan Kuzey Kore açıklaması

    0
    29

     

    ABD Başkanı Donald Trump, uluslararası ticarette karşılıklı vergilendirmeden yana olduğunu belirterek, “Bir ülke bize yüzde 52 vergi uygularken, biz onlara aynı ürün için hiç vergi uygulamıyorsak bu görüşe kimse karşı çıkamaz.” dedi.

    Trump, Bloomberg News’e verdiği mülakatta, geçen hafta bazı maddeleri açıklanan vergi reformuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

    Reformda kongre ile yapılan müzakereler sonucunda değişikliğe gidilebileceğini belirten Trump, “Her şey bir başlangıç noktası” ifadesini kullandı.

    Trump, reform çerçevesinde açıklanan maddelerden hangilerinin değiştirilmesini kabul edebileceğine yönelik soruyu yanıtlamaktan kaçındı. 

    Ülkede benzine uygulanan vergi oranını artırmaya olumlu bakabileceğini dile getiren Trump, “Gelen parayı yollar için tahsis edebilirsek, kesinlikle değerlendireceğim bir şey.” dedi.

    Trump’ın Başekonomi Danışmanı Gary Cohn ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, geçen hafta ortasında hazırladıkları vergi reformuyla kurumlar vergisi oranını yüzde 35’ten yüzde 15’e indirmeyi öngördüklerini açıklamıştı.

    Reform tasarısının ayrıca mevcut durumda mükelleflerin gelirine göre yüzde 10, 15, 25, 28, 33, 35 ve 39,6 değerlerini alan bireysel gelir vergisi oranlarının, yüzde 10, 25 ve 35 olmak üzere 3’e düşüreceği duyurulmuştu.

    – “Karşılıklı vergilendirmenin büyük destekçisiyim”
    Mülakatta ayrıca uluslararası ticarette karşılıklı vergi uygulamasından yana olduğunu vurgulayan Trump, “Karşılıklı vergilendirmenin büyük destekçisiyim. Eğer bir ülke bize yüzde 52 vergi uygularken, biz onlara aynı ürün için hiç vergi uygulamıyorsak bu görüşe kimse karşı çıkamaz.” diye konuştu.

    – “Bunu yapmaktan onur duyardım”
     Trump, nükleer silah denemelerine tüm baskılara rağmen ara vermeyen Kuzey Kore hakkında açıklamalar da yaptı.

    Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ile görüşmeye açık olduğunu belirten Trump, “Eğer onunla görüşmem uygun olsaydı, doğru koşullar altında bunu kesinlikle yapardım. Bunu yapmaktan onur duyardım.” dedi.

     – Büyük bankaların parçalanması
    Trump, ayrıca büyük bankaların parçalara ayrılmasına yönelik yasal düzenlemeleri değerlendirdiğini belirtti.
    Seçim kampanyasında ülkede 1929 yaşanan “Büyük Buhran” sonrasında bireysel bankacılık ile yatırım bankacılığının birbirinden ayıran “Glass-Steagall Yasası’nın 21. yüzyıl versiyonunu getirmeyi vaat eden Trump, konuyla ilgi soru üzerine “Şu anda ona bakıyorum.” diye konuştu.

    Trump, “Eski sisteme dönmek isteyen bazı insanlar var. Bu nedenle şu anda onu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullanırken, bu açıklamalar, büyük bankaların New York Borsası’nda işlem gören hisselerinde dalgalanmalara neden oldu.