Trump’ın zaferi bu hisselere yaradı

    0
    23

    Donald Trump’ın ABD seçimlerindeki zaferi nereye bakması gerektiğini bilen yatırımcılar için iyi haber olabilir!
    Analistlerin en çok tavsiye ettiği hisseler arasında birbirinden çok farklı piyasalar ve sektörler var:

    TRUMP BU HEDGE FONLARI İHYA ETTİ

    İstanbul’daki Trump Towers’ın Türk sahibi, ABD-Rusya ilişkilerinin yumuşamasından faydalanabilecek Rus şirketleri ve ilaç şirketlerine savaş açan Hillary Clinton’ın seçilememesinden destek bulan Hintli ilaç üreticileri bunlardan bazıları.

    Piyasalarda yatırım gurusu olarak bilinen Templeton Emerging Markets Group İcra Başkanı Mark Mobius da, “Belirsizlik fırsat yaratıyor. Trump’ın gelişiyle alımlarımızı azaltmadık” diyor.

    İşte Trump’ın başkanlığından en çok kazanabilecek hisseler:

    RUSYA

    • Trump, söz verdiği gibi Rusya’yla ilişkileri geliştirirse, 2014’te Kırım’ın ilhakının ardından Rusya’ya uygulanmaya başlanan yaptırımların yumuşatılmasını sağlayabilir. Barings gelişen piyasalar yatırım direktörü Micheal Levy’e göre yaptırımların yumuşatılması “Rus şirketlerinin kendilerini daha rahat finanse etmelerini” sağlayabilir.
    • MSCI Gelişen Piyasalar endeksi yüzde 3 gerilemesine rağmen, Rusya’nın Micex endeksi Trump’ın seçilmesinin ardından iki gün içinde yüzde 4 yükseldi. Societe Generale’in de aralarında bulunduğu pek çok stratejist rublenin de rakiplerinden çok daha iyi performans göstermesini bekliyor.

    TÜRKİYE

    • Enerjiden medyaya pek çok sektörde faaliyet gösteren Doğan Grubu’nun Trump’ın Mecidiyeköy’deki TrumpTowers kulelerinde ortaklığı bulunuyor. Marmara Capital yönetici ortağı Haydar Acun’a göre Trump’ın seçilmesi artık ABD başkanıyla ortak olduğundan Doğan Holding’in Türkiye’deki siyasi gelişmelere karşı daha çok korunmasını sağlayabilir. 
    • Şirketin hisseleri Çarşamba günü yüzde 16’ya kadar yükselmiş, ancak dün yüzde 1,2 düşmüştü.

    HİNDİSTAN

    • Fiyat artışlarına karşı olan Clinton, ilaç şirketlerine savaş açmıştı. Şimdi Trump’ın kazanmasından en olumlu etkilenecek sektörlerden birinin ABD jenerik ilaç pazarının en büyük ikinci tedarikçisi durumunda olan Hintli ilaç şirketleri olması bekleniyor. Bu yıl Adalet bakanlığı tarafından soruşturmaya tabi tutulan şirketler Hint borsasının en çok kaybedenleri olmuştu.
    • Fiyat politikaları nedeniyle mahkemeye çağrılan Sun Pharmaceutical Industries Çarşamba günü yüzde 4 yükselerek 6 ayın en hızlı artışını kaydetti. FIM Asset Management’tan Herta Alava, ABD’de en çok işi olan şirketlerin kazanacağını söyleyerek tek tek şirketlere bakmayı tavsiye etti.

    METAL ÜRETİCİLERİ

    • Trump’ın altyapı yatırımlarını artırma vaadi metal fiyatlarını uçurdu.
    • Güney Kore’nin çelik üreticisi Posco ve Breilzya’dan Vale Perşembe günü yüzde 5 yükseldi.

    GELİŞEN AVRUPA

    • Raiffeisen Bank International ve Rabobank analistlerine göre, Avrupa’yla yakın ticaret ilişkileri olan bu ülkeler ABD’nin daha korumacı ticaret politikaları izlemesi ihtimaline karşı daha dirençli. Nomura International piyasanın üzerinde performans gösterebilecek hisseler sepetine Macar hisselerini de eklerken, FranklinTempleton Investments Polonya’nın da Trump’ın ticaret anlaşmalarını iptal etmesi ihtimaline karşı “görece korunaklı” olduğunu söyledi.
    • Macar forinti ve Polonya zlotisi geçtiğimiz iki gün euro karşısında yaklaşık yüzde 1 düştü; ancak aynı süreçte Brezilya reali yüzde 5, Meksika pesosu yüzde 10 düşmüştü.

    MISIR

    • Para birimi poundu serbest bırakan Mısır, kurunun yüzde 50 değer kaybetmesinin önünü açtı ve ülkeye yatırım yapmak isteyenlerin önündeki en büyük engellerden birini kaldırdı. ABD’yla daha yakın ilişkiler kurmak isteyen Cumhurbaşkanı Sisi de Trump’ı kutlayan ilk liderden biri oldu.