Trump-AB arasında tansiyonun düşmesi Çin için ne anlama geliyor?

    0
    31

    Blooomberg’te yer alan analiz haberde buna iki farklı cevap veriliyor.
    Bir cepheye göre, Trump ila Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasında varılan, yeni gümrük vergilerinin askıya alınması kararı, ABD’nin Çin’le mücadele ederken müttefiklerle arayı açmak istememesinden kaynaklanıyor.
    Evercore ISI’nin başkan yardımcısı Krishna Guha, ABD’nin AB’yle gerilimi düşürmesinin ve hatta belki gelecekte de NAFTA’ya yönelik olumlu tavrının Çin’le arasındaki buzların da eriyeceği anlamına gelemeyeceğini söylüyor. Guha’ya göre, 2019 yılından önce Çin’le bir anlaşmaya varılması pek mümkün gözükmüyor.
    Singapur’daki Maybank Kim Eng Research’ten kıdemli ekonomist Chua Hak Bin, ABD’nin Avrupa’yla “ateşkes”inin Çin üzerindeki baskıyı daha da artıracağı görüşünde.
    Öte yandan, bu konuda daha olumlu düşünenler de var. Pekin’de görev yapmış eski bir Amerikalı diplomat, şimdi ise Matthews Asia’da yatırım stratejisti olan Andy Rothman Trump’ın AB’yle anlaşmaya varmasının olumlu bir işaret olduğu, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le görüşmede de benzer bir anlaşmaya varılabileceği kanaatinde. Andy Rothman’a göre, üstelik Xi, Juncker’e göre daha fazla tavizde bulunabilecek bir yetkiye sahip ve bu da Trump’tan daha somut sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir.
    Ancak hangi görüşte olurlarsa olsunlar, analistlerin tümünün uzlaştığı nokta şu: Ticaret savaşında ateşkesin hemen sağlanmasını beklemeyin.
    Trump Çin’den ithal edilen 34 milyar dolarlık ürüne yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulamaya başladı. Buna 16 milyar dolarlık bir ilave daha bekleniyor. Aynı zamanda ABD Ticaret Bakanlığı yüzde 10’luk gümrük vergisine tabii tutulması için Çin’den ithal edilen, ilaveten 200 milyar dolarlık ürün daha belirledi. Trump bunlarla beraber toplamda 500 milyar dolarlık Çin malını hedef almış olacak. Bu da aşağı yukarı Çin’in ABD’ye yıllık ihracatına eşdeğer bir rakam.
    Kısacası, şimdilik ABD-Çin arasındaki gerilimin azalma olasılığı düşük gözüküyor. Nitekim Goldman Sachs analistleri de aynı görüşte.
    Goldman Sachs yetkilileri aynı zamanda bu ticaret savaşının Çin’in ekonomik büyümesine pek bir etki etmeyeceği görüşünde. Yetkililerin yazdıkları raporda, yuanın kısa süre önce devalüe edilmesinin ABD gümrük vergilerinin Çin’in büyümesi üzerindeki baskıyı hafifleteceği kaydediliyor.