Trenkwalder: Stok sayımı tamam, sıra İK’da

0
119

Alman girişimci Richard Trenkwalder’in 1985 yılında kurduğu Trenkwalder başta insan kaynakları olmak üzere, tesis yönetimi, stok sayımı ve lojistik hizmetleri gibi alanlarda hizmet veren bir kuruluş. 2011 yılında, 10 milyar euro’luk bir portföye sahip Alman yatırımcı Droege grubu tarafından satın alınan kuruluş, Avrupa’da özellikle İK çözümleri alanındaki ağırlığıyla biliniyor.

1992 yılında Orta ve Doğu Avrupa’ya kapıları açan, 2000 ila 2011 yılları arasında da bu yayılmaya  hız veren Trenkwalder halen 17 Avrupa ülkesinde 200’ü aşkın ofisiyle özellikle İK alanında hizmet veriyor. Başta Almanya ve Avusturya olmak üzere İsviçre, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’deki faaliyetleriyle 1 milyar euro’ya yakın bir ciroya sahip. Şirket şu anda 10 binden fazla müşteriye 50 binden fazla çalışanıyla hizmet veriyor.

Türkiye pazarına giren 2007 yılında giren Trenkwalder 10. yılını değerlendirmek üzere Türkiye’den gazetecileri  Viyana’daki ofisinde ağırladı. Bir anlamda Avusturya’yı İK hizmetleriyle tanıştıran kuruluş olduğundan, şirket Avusturya için ve Avusturya da şirket için özel bir anlam taşıyor. İnsan kaynaklarıyla teknolojiyi buluşturan Trenkwalder, Almanya ve Avusturya bölgesinde bu alanda bölgede lider konumunda. 

Almanya-Avusturya eksenli Trenkwalder’in tepe yönetimi ise bir Türk’e emanet edilmiş durumda. Trenkwalder’in Almanya merkezindeki CEO’su Oktay Erciyaz, Mayıs 2017’den beri şirketi yönetiyor.

Daha önce uzun yıllar medya devi Bertelsmann Group’un Türkiye dahil farklı ülkelerdeki operasyonlarında çeşitli kademelerde çalışan Oktay Erciyaz, ailesinin 1960’larda iş için Almanya’ya giden Türklerden, namı diğer işçi çocuğu olduğunu gururla söylüyor. Üniversite eğitimini Düsseldorf’ta işletme alanında tamamlayan Erciyaz, İK gibi insan ve eğitim odaklı işlerinden söz ederken, Almanya’nın nitelikli ve eşitlikçi eğitim sisteminin bugünlere gelmesinde çok önemli bir rol oynadığının da özellikle altını çiziyor.

Almanya’da mühendislik, sağlık gibi nitelikli iş gücü gerektiren alanlarda 1 milyonun üzerinde ciddi bir açık olduğunu ifade eden Erciyaz, çok yüksek maaşlarla bile eleman bulmakta zorlanıldığına dikkat çekiyor.
Oktay Erciyaz Avrupa’daki azalan nüfusa karşılık Türkiye’nin genç nüfusunun önemli bir avantaj olduğunu belirtse de, eğitim sistemiyle ilgili sıkıntıların ülkenin bu konuda hamle yapmasının önünde ciddi bir engel oluşturduğu görüşünde.  Türkiye’nin ekonomik büyümesi rakamsal olarak tatmin edici olsa da, bunun daha nitelikli bir yapıya kavuşturulması gerektiği aşikar.

CEO Oktay Erciyaz İK operasyonlarının sadece eleman bulmakla sınırlı olmadığını, personel sağlamanın yanı sıra şirketlerdeki süreci de yönettiklerini, şirketlerde maliyeti ve hata payını düşürme konusunda danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydediyor.

Trenkwalder 10’uncu yılını kutladığı Türkiye’de ise İK’dan çok stok sayım ve envanter denetimi, tesis yönetimiyle ön planda. Viyana’daki toplantıya katılan Trenkwalder Türkiye Genel Müdürü Alper Menemencioğlu, otomotiv ve lojistikten tekstil sektörüne, kimya sanayinden beyaz eşyaya kadar farklı sektörlerden ulusal ve uluslararası pek çok markaya hizmet sunduklarını kaydediyor.

On yıllık süreçte 81 ilde 19 bölge ofisi ve 6 binden fazla çalışanıyla iş ortaklarına hizmet sunan Trenkwalder’in Türkiye cirosu 250 milyon lira civarında. Şirket stok sayım denetimi pazarında yüzde 70’lik pazar payı ile açık ara lider. Hazır giyimden, telekomünikasyon, ilaç, kişisel bakım ürünleri, yedek parçaya kadar çok geniş bir yelpazede stok sayımı yapan şirket yakında drone’la stok sayımına başlayarak, fark yaratmayı hedefliyor.  Menemencioğlu aylık ortalama 60, yıllık 140 farklı müşteriye hizmet verdiklerini belirtiyor
Trenkwalder’in Türkiye’de bundan sonraki hedefi ise İnsan Kaynakları alanında sıçrama yapmak. Bu doğrultuda, 2016’nın son çeyreğinde İK alanında Avrupa’da edindiği deneyimi Türkiye’ye taşımaya karar veren Trenkwalder, 2017 yılı ve sonrasında insan kaynakları ve işe alım süreçlerine odaklanarak sektörün öncü şirketleri arasına girmeyi hedefliyor.