Toshiba, VAIO ve Fujitsu güçlerini birleştiriyor

0
41

Dünya PC pazarının son 7 yılın en kötü yılını yaşadığı 2015’teki daralma, 3 büyük bilgisayar üreticisini bir araya getiriyor. Japonya’nın 3 büyük bilgisayar üreticisi Toshiba, Fujitsu ve Sony’nin 2014 yılı başında sattığı bilgisayar birimi Vaio, güçlerini birleştirmeye hazırlanıyor.

Bloomberg’in haberine  göre 2014 yılının şubat ayında Sony’nin bünyesinden kopan Vaio’nun yeni sahibi olan Japan Industrial Partners CEO’su Hidemi Moue, Vaio’nun, Toshiba ve Fujitsu’nun PC birimleriyle birleşmeye hazırlandığını söyledi. Nihai anlaşmanın Mart ayında duyurulması beklenirken, ortaya çıkacak olan yeni PC üreticisi asıl olarak Japonya pazarına odaklanacak.

Yeni bilgisayar markasına isim aranıyor
PC pazarında düşen satışlar karşısında üretim ölçeğini genişletip, maliyetleri düşürmeye çalışması beklenen Toshiba, Fujitsu ve Vaio’nun birleşmesinden doğacak olan yeni bilgisayar markasının ismi ise henüz netlik kazanmadı.

Japonya pazarında ortak girişim olarak faaliyet gösteren Lenovo ve NEC karşısında ciddi bir rakip olmayı hedefleyen bu üçlünün, dünya bilgisayar pazarında ise durumu pek parlak değil. Pazar araştırma kuruluşu IDC’nin açıkladığı son verilere göre 2015’te dünya PC pazarı yüzde 10 daraldı ve bu 3 şirketin hiç biri en büyük üreticiler arasına girebilmeyi başaramadı.

Pazarda yüzde 20.7’lik payla Lenovo liderliğini korurken, ikinci sıradaki HP‘nin yüzde 19.4, üçüncü sıradaki Dell‘in yüzde 14.1, dördüncü sıradaki Apple‘ın ise yüzde 7.5’luk payı bulunuyor. Küresel ölçekte PC pazarında Asus ve Acer ise yüzde 7’şerlik paya sahip. Toshiba, Fujitsu ve Vaio’nun bilgisayar pazarındaki toplam payının ise ancak 7. sırada yer alması bekleniyor.

Japonya’nın PC lideri değişecek
Toshiba, Fujitsu ve Vaio’nun birleşmesi, Japonya pazarı için ise taşları yerinden oynatacak. Japonya’da 2011 yılında hayata geçen NEC Lenovo ortak girişimi, bilgisayar pazarında yüzde 29’luk payla lider konumda.

Vaio’un rakamları açıklanmasa da Japon PC pazarında Fujitsu’nun yüzde 17, Toshiba’nın ise yüzde 12’lik payı bulunuyor. Diğer bir deyişle, birleşme ile pazar lideri değişecek ve Japonya için yeni bir PC devini doğuracak.

2015 yılı dünya PC pazarı analizi için “PC satışları 7 yılın dibine vurdu! Kim kazandı? Kim kaybetti?” yazımızı okuyabilirsiniz. Dünya PC pazarının 2015 yılı sonuçlarıyla ilgili olarak IDC verilerine buradan, Gartner verilerine ise şuradan erişebilirsiniz.