​Tofaş’ta üretim rekoru

0
49

Merhum Vehbi Koç tarafından, Türkiye otomotiv sanayisinin gelişmesi hedefi ve “Türkiye’de insanları otomobil sahibi yapma” vizyonuyla temelleri atılan Türk Otomobil Fabrikası’ndaki (TOFAŞ) 5 milyonuncu araç, geçtiğimiz Cuma günü banttan indirildi. Tofaş’ın ürettiği 5 milyonuncu araç, 1 milyar dolarlık tarihi yatırım ile hayata geçirilen Egea Model Ailesi’nden Fiat Egea Hatchback oldu. Kurulduğu yıl 20 bin adetlik üretim kapasitesi ve 600’e yakın çalışanıyla mütevazı bir fabrika olan Tofaş, bugün 400 bin adetlik üretim kapasitesi, 10 bini aşan çalışanı ile 7 markaya aynı anda ürün geliştiren ve üretim yapan dev bir fabrikaya dönüştü.

AR-GE BİRİMİ MİLAT OLDU
Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, bugün Türkiye otomotiv sanayisinde gerçekleşen toplam üretim ve ihracatın yüzde 25’e yakınını tek başına gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek 5 milyonuncu aracın Tofaş’ın geçirdiği tüm evrelerin bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Koç Holding ve Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ortaklığında faaliyetlerini sürdüren Tofaş’ın 1995 yılında Tempra modeliyle Türkiye’nin ilk büyük ölçekli ihracatını başlattıklarını hatırlatan Eroldu, 1994 yılında başlanan Ar-Ge çalışmalarının yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurguladı.

DOBLO İLE DÜNYAYA AÇILDI
1996’da Gümrük Birliği ile Avrupalı araçların Türkiye’de serbestçe satılmasının kendilerini yepyeni bir rekabet ortamına getirdiğini belirten Eroldu “Tofaş olarak, bu dönemde bir taraftan Ar-Ge çalışmalarına başlamış, diğer taraftan Doblo üretiminde Avrupa’nın tek üretim merkezi haline gelmiştik. Bugün geldiğimiz noktada daha da ileri bir seviyedeyiz. Türkiye otomotiv sektöründe ‘küresel ürün yönetimini’ bir model ailesi ile yapan tek şirketiz” diye konuştu.

Bilgi birikimimiz rekabette avantaj sağlıyor
Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Murat 124 ile başlayan ve 5 milyonuncu araca uzanan yolculuğumuzda Bursa Fabrikamızdan 23 farklı modeli yollara çıkarmanın gururunu yaşadık. Bu süreçte edindiğimiz bilgi birikimini, en az üretimde eriştiğimiz rakamlar kadar değerli buluyorum. Yıllar içinde edinilen know-how’ın değerini maddiyatla ölçmek mümkün değil. Bu bilgi birikimi bizi bugün otomotiv sektöründe iyi bir üretici olmanın ötesinde iyi bir ürün geliştirici haline getiriyor; bize küresel rekabet gücü sağlıyor. Bugün sadece kendimiz için değil, sektör için de teknoloji üretir hale gelmenin gururunu yaşıyoruz. 5 milyon araçta emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KÜRESEL OYUNCUYUZ
Cengiz Eroldu, geçirilen tüm evrelerin sonucunda Türkiye’de pek çok ailenin ilk arabası olan araçlardan yola çıkıp otomotivin ana yurdu kabul edilen, Kuzey Amerika ülkeleri de dâhil otomobil ihraç eden küresel bir oyuncuya dönüştüklerini söyledi.