TikTok tartışması: Dünyayı işgal ediyor

    0
    55

    Dünya çapında milyonlarca insan tarafından kullanılan ve Türkiye’nin de en popüler uygulamaları arasında yer alan TikTok, ekim ayı sonu itibariyle Facebook, Instagram ve Snapchat gibi uygulamaları geride bırakarak birinci sıraya yerleşti. New York Times tarafından yayınlanan bir makalede ise, “TikTok, dünyayı işgal ediyor” denilmişti
    ‘NASIL OLUYOR DA ÇİN’DEN ÇIKABİLİYOR?’
    New York Times ise, uygulamanın dünya çapında büyük bir hızla popüler olmasını ele alarak “İnsanların kendilerini ifade edebilmelerini demokratikleştiren bir uygulama, nasıl oluyor da anti-demokratik Çin’den çıkabiliyor” sorusunu soruyor.
    NYT’nin bu sorusunu cevaplayan, Çin Komünist Partisi’ne yakın yayın organlarından Global Times ise, batı medyasının Çin’in teknolojik gelişmini yanlış anladığını öne sürerek, ülkenin internet kullanımında daha da öne çıkacağını belirtti.
    ‘BU YALNIZCA KÜÇÜK BİR ÖRNEK’
    Yazıda, dünyanın en büyük 10 internet şirketinin dördünün Çin’den olduğu ve dünyanın ilk kuantum uydusunun Çin’den fırlatıldığı hatırlatılarak, TikTok’un, Çin’in gelişen internet endüstrisinin yalnızca ‘küçük bir modeli’ olduğu ifade edildi.
    Çinli iş insanı Zhang Yiming tarafından eylül 2016’da kurulan ve dünyanın en çok indirilen uygulaması ünvanını kazanan, asıl ismi ‘Dǒuyīn’ (抖音短视频) olan TikTok ile kullanıcılar, çektikleri kısa videoları diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor.
    Videolar ayrıca, ‘trend’ olan çeşitli şarkılar veya dizi replikleri ile birlikte de çekilebiliyor.