The Economist: Türkiye 2016’da 2.8 büyüyecek

0
22

Finans kuruluşlarının Türkiye için 2016 yılı büyüme tahminleri yüzde 2.9 ile 3.5 arasında değişirken, The Economist daha kötümser bir tahminde bulundu. Dergiye göre Türkiye ekonomisi gelecek yıl yüzde 2.8 büyüyecek.

Dünya’nın haberine göre, Türkiye’de büyümenin 2010-13 dönemindeki patlamanın çok altında kalacağı yorumunu yapan dergi 2016’da Türkiye’de kişi başına gelirin 8.570 dolara gerileyeceğini öngördü. The Economist’e göre 2016’da enflasyon yüzde 7.2, bütçe açığının GSYH’ye oranı ise yüzde 2.2 olacak.

The Economist, küresel tabloya bakarken gelişmiş ülkelerdeki güçlenmenin, gelişmiş ülkelerin sorunlarıyla birlikte darbe alabileceği uyarısı da yaptı. ABD faiz artırmaya başladığında gelişen ülkelerde bir panik dalgasının yaşanabileceğini, Fed’in etkisiyle güçlenen doların gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışını hızlandırması dergiye göre ciddi bir risk.

Gelişen ülkelerin uçurumun kenarına gelebileceğini söyleyen dergi özellikle Venezuela’ya dikkat çekti. Büyüyen döviz rezervleri ve çoğunun parasının serbest dalgalanmaya bırakılması nedeniyle gelişen ülkelerin 1997-98 krizi gibi bir döneme girmesinin olası görünmediğini dile getiren dergiye göre yine Türkiye ve Güney Afrika gibi ülkeler için riskler devam ediyor.

SON 10 YILDA DÖVİZLE BORÇLANANLAR ZORLANACAK
Son 10 yılda döviz cinsinden yüklü borçlanma gerçekleştiren şirketlerin de satışlarının düşmesi ve kendi ülkelerinde paranın değer kaybının devam etmesi halinde tehdit altına gireceği vurgulanıyor. Fed’in faiz artışına başlamasıyla doların güçleneceği beklentisi bu ihtimali kuvvetlendiriyor.

Emtia üreticileri için 2016’nın biraz daha iyi geçebileceği de derginin öngörülerinden biri. 2011-2015 döneminde yüzde 30-50 düşen enerji, metal ve tarım ürünleri fiyatlarının 2016’d yükseleceğini öngören dergiye göre, bu emtia üreticileri için iyi haber.

Yeni yıl finans piyasaları için belirsizliklerle dolu. Yatırımcının cevap aradığı iki soru; gelişen ekonomilerde yavaşlama sürecek mi, Fed ne kadar parasal sıkılaştırmada ne kadar ileri gidecek? Yatırımcıyı en mutlu edecek hamle Fed ne kadar az ve ne kadar geniş aralıklarla faiz artırırsa yatırımcı o kadar mutlu olacak. Avrupa ve Japonya’da parasal genişlemeye devam gibi görünüyor.

Çin’de ekonomik yavaşlamaya gevşeme ile yanıt vermeye devam etmesi yatırımcının umudu. Bu arada tahvil yatırımcısının, enflasyon yükselmedikçe büyük bir satış dalgasına girmeyeceği ve 2016’nın yatırımcı için bekle-gör yılı olabileceği belirtiliyor.