Temettüye yatırım dönemi

0
77

Borsa İstanbul’da temettü dönemi başlıyor. Yüksek oranda verilen temettü ödemelerinin hisse üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünenler şimdiden düzenli temettü ödeyen firmaları yakın takibe almış bulunuyor. “Şirketin kârı artıyor ve temettü de ödüyorsa çok düşünmeye gerek yok” diyor, borsa yatırımcılarından Mehmet Koç. Ona göre kâr payı dağıtan şirketlerin mali performansı da yüksek olurken hisseyi yükseltiyor.

Bununla birlikte temettünün yatırımcıya katkısı konusunda uzmanların farklı görüşler taşıdığını belirtmekte fayda var. Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan yüksek temettü dağıtımının hisselere olumlu yansıdığını söyleyenlerden: “Sabreden yatırımcı zaten mevduat getirisine yakın bir getiriyi bu şirketler kâr ürettikleri için temettü olarak alıyorlar.” diyor. Öte yandan temettü ödemesinin reklamdan öte bir mana ifade etmediğini dile getirenler de var. Temettüye bir anlam yüklemediğini söyleyen yatırımcı Beyza Taşdemir, “Temettü oranı kadar hissenin fiyatı düşüyor, bu nedenle temettüden dolayı hissedarın bir kazancı ya da kaybı olduğunu düşünmüyorum” diyor. Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal ise “Tamam temettü önemli ama asıl olan hisselerin yıllık getirisinin ne olduğu” yorumunu yapıyor. Yatırımcıların ise ağırlıklı olarak ilk görüşe prim verdikleri bilinen bir gerçeklik. Zaten dönemsel olarak bilançoların takip edilmesinin temel gayesi de temettü potansiyeli olan firmaların tespit edilebilmesi. Ancak veriler düzenli temettü ödeyen şirket sayısının pek de yüksek olmadığını gösteriyor.

Borsa İstanbul’da işlem gören 413 şirket içerisinden düzenli temettü ödeyen firma sayısının sadece 35 olması da bu tespiti destekliyor. Son 10 yılda en az sekiz yıl yatırımcısına kazandıran şirket sayısı ise 23 ve bunların 11 tanesi düzenli temettü ödeyen firmalar arasında yer alıyor. Bunlar; Adana Çimento (B), Alkim Kimya, Aselsan, Bim Mağazalar, Çimsa, Ford Otosan, Otokar, Pınar Et Ve Un, Pınar Süt, Tofaş Oto. Fab. ve Türk Traktör. Düzenli temettü ödemelerinin yanı sıra gösterdikleri yüksek performansla da öne çıkan Aselsan ve Otokar, son 10 yılın dokuzunda kazandırdı. İki hisse, kriz nedeniyle 2008 hariç olmak üzere 10 yıl boyunca yıllık ortalama yüzde 30’un üzerinde getiri sağladı.

Veriler uzun vadede istikrarlı şekilde yatırımcısına kazandıran hisselerin neredeyse yarısının düzenli temettü ödemesinde bulunan firmalar olduğunu gösteriyor. Bu da yatırımcıların temettüye neden önem verdiğini açıklıyor. Her ne kadar temettünün hisse performansına yansıması konusunda uzmanlar farklı bakış açıları taşısa da temettü verimliliğini takip edenlerin kazanma potansiyelinin daha yüksek olduğu gözleniyor.
 

SON 10 YILDA İSTİKRARLI TEMETTÜ ÖDEYEN GETİRİSİ YÜKSEK HİSSELER  
Hisse adı Son 10 yılda ortalama yıllık temettü oranı (%)* Son 10 yılda yıllık ortalama getiri (%)**  
Adana Çimento (B) 35,28 16,27  
Alkim Kimya 37,03 20,19  
Aselsan 25,31 35,94  
Bim Mağazalar 98,18 25,36  
Çimsa 77,94 15,89  
Ford Otosan 59,05 20,16  
Otokar 165,25 30,63  
Pınar Et Ve Un 46,42 25,01  
Pınar Süt 67,21 22,58  
Tofaş Oto. Fab. 42,06 23,48  
Türk Traktör 238,08 29,47  
*Son on yıldaki yıllık verilerin aritmetik ortalaması alınmıştır. ** Son 10 yıldaki yıllık ortalama getirilerin geometrik ortalama değerini göstermektedir.