Telekom şirketlerinin yeni çağı

0
114

Birkaç sene öncesine kadar telekomünikasyon şirketleri ile ilgili kritik soru şuydu: uygulamalar ya da aplikasyonlar çağında insanlar hizmetleri uygulamaların içinden tüketmeye başladığına göre operatörler parayı nereden kazanacak? Bu, operatörlerin sadece bağlantı sağlama ya da şebeke işletmeciliği gelirleri ile ayakta kalmak zorunda kalacağı bir dünyada çok ağır yatırım yükü altında kalma riskini taşıması anlamına geliyordu. Asıl ciroyu, karı ve piyasa değerini Over-the Top (OTT) şirketleri alırken operatörlerin yoksullaşma riski oldukça yüksekti. Türkiye’de bu riski fark eden düzenleyici otoriteler Twitter gibi şirketlere para cezası keserek durumu düzeltmeye çalıştı ama değişen dengelerde bu tür bir yaklaşımla sonuç almak çok kolay görünmüyordu. 10-15 yıl önce telekomünikasyon operatörlerinin müşteri tabanını elinde tutan şirketler olarak zil sesi ve melodi satışı gibi operasyonlarda aslan payını kendilerine almalarında olduğu gibi -ama tersine olarak- piyasa dinamiklerinin belirleyiciliği, yapay tedbirleri anlamsız hale getirecek kadar güçlüydü. Bu yeni dinamikler, operatörlerin erişimi engellemek ya da kendi uygulamaları ile piyasayı ele geçirmek gibi olanaklarını da etkisiz hale getirdiği bir yeni normal yaratmıştı. Bunun nedeni uygulamaların global ve yeterince güçlü araçlar haline gelmeyi başarmış olmasıydı. Türkiye’de hükümetin içeriğe erişimi engelleme politikalarının çağdışı ve yetersizliği fark edilmeyerek sürdürülmesine karşın iletişim ve haberleşme tarafında bu tür bir tekelci politika uygulama zemininin bulunmaması bu politikalara prim verilmemesine neden oluyor. 

Bütün bu boyutları ile telekomünikasyon pazarında operatörler ve OTT’ler arasında ortaya çıkan denge ya da dengesizlik çözülemez bir problem gibi görünüyordu. Telekomünikasyon operatörlerinden geçen ay birbiri ardından gelen açıklamalar, operatörlerin gelecekteki sürdürülebilirliği için bu konuyu dikkate almayı gereksiz hale getirecek yeni bir dinamiği keşfettiğine ve hayata geçirmeye başladığına işaret ediyor.

Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti (IoT) alanlarından başlayan yeni işbirlikleri ve pazara birlikte gitme inisiyatifleri, telekomünikasyon operatörlerinin farklı türde bir platform olma yolunu bularak gelecekteki sürdürülebilirlikleri için önemli bir kozu elde ettiklerini gösteriyor. İlk aşamada kurumsal pazara yönelik görünen bu işbirlikleri, özellikle 5G ile şekillenecek yeni dünyada çok daha kapsamlı rol oynayacak bir ekonominin merkezinde telekomünikasyon operatörlerinin asil üye olarak bulunmasını sağlayacak. Son kullanıcıya mal satmaya yönelik bir faaliyet olan elektronik ticaretin ve bunun, içindeki payını giderek artırdığı perakendenin bile nihayetinde bir büyük veri ve analitik işine dönüşeceği düşünülürse, telekomünikasyon operatörlerinin nereye demir attığını anlamak kolaylaşıyor.

Türk Telekom (TT), GE ile işbirliğine giderken grup şirketlerinden Innova, SAP ile birlikte şirketlerin büyümesine yardımcı olacak çözümler geliştireceğini açıkladı. SAP, bu yeni dönemde önemli bir pozisyonu elde edecek gibi görünüyor. Şirket, Turkcell’in dijital operatöre dönüşme planları içinde de önemli bir yere sahip. Turkcell, SAP’nin yanı sıra Siemens, ve STM ile yaptığı işbirlikleri ile de platform kimliğini geliştirme adımlarını atıyor.

TÜRK TELEKOM VE GE’DEN ENDÜSTRİ 4.0 ATAĞI
Türk Telekom ile General Electric’in (GE) yeni işbirliği, Türkiye’de sanayide dijital dönüşümü hızlandırmak ve Endüstri 4.0 devrimi kapsamında Endüstriyel Nesnelerin İnterneti ile gelen fırsatları Türk sanayiine sunmayı hedefliyor. Türk Telekom-GE Dijital arasında imzalanan ‘Sanayi Şirketlerinin Dijital Dönüşümü’ işbirliği anlaşması ile başta ‘500 Büyük’ olmak üzere Türkiye’deki sanayi şirketlerine dijital dönüşüm danışmanlık hizmeti sunulacak. Türk Telekom ve GE Dijital, şirketlerin dijitalleşme seviyelerini tespit etmek ve dijital dönüşümleri için en kısa sürede en yüksek değeri sağlayabilecekleri stratejileri ve yol haritalarını belirleyebilecekleri gelişmiş teknolojik çözümler sunmak üzere ortak servisler sağlayacak.  Dijital dönüşümün ilk adımı olan detaylı bir planın ortaya konulması oldukça büyük önem taşıyor. Detaylı planın oluşturulması sonrasında sanayi şirketlerine GE Dijital’in Akıllı Fabrika, Varlık Performans Yönetimi ve Veri Bilimi çözümleri ile Türk Telekom’un altyapı, mobilite, veri merkezi ve bulut servisleri sunulabilecek. GE Dijital ve Türk Telekom’un Türkiye’deki endüstrilerin rekabetçiliğini Endüstriyel Nesnelerin İnterneti çözümleriyle artırmayı ve dönüşüm için bilinen en iyi yöntemleri paylaşmayı amaçladığı açıklanan işbirliği, şirketlerin iş sonuçlarını dijital dönüşüm yoluyla iyileştirmeye odaklanıyor. 

Dijital dönüşümün sağladığı bu iş sonuçları, 
¬Performans, verimlilik ve üretkenlik artışı
¬Tüm süreç noktalarının anlık takibi ile kesintisiz bilgi erişimi
¬Önleyici bakım ile duruşların azaltılması,
¬kesintisiz üretim ve bakım harcamalarının azaltılması
¬Büyük veri analizi ile sürekli iyileştirme
¬Varlıkların dijital yönetimi
¬İşletme giderlerinin azaltılması
¬Dış koşullar ile üretim süreci ilişkisinin kurulması
¬Etkin planlama ile değişim sürelerinin azaltılması
¬Süreçlerin standartlaştırılması olarak sıralanıyor. 

GE Dijital desteğiyle Türk Telekom markası altında sunulacak olan dijital dönüşüm hizmetleri ile, şirketlerin üretim süreçlerinde performans ve verimlilik artışı sağlaması hedefleniyor. Dijital dönüşüm süreçlerini tamamlayan şirketler; artan verimlilik, daha az plansız duruş ve düşen maliyetler ile rekabete karşı avantajlar kazanabilecek. Kapsamlı çözüm portföyü varlık performans yönetimi, arıza bakımı operasyonları yönetimi, öngörülebilir bakım çalışmaları, üretim değerlendirmesi ve planlaması gibi geniş alanlarda önemli yetenekler ve gerçek zamanlı veri işleme ve izleme becerisi getiriyor. 

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “Türk Telekom olarak sunduğumuz kurumsal çözümlerle 500 büyük şirketin tamamı başta olmak üzere, büyük küçük milyonlarca şirketin önemli bir iş ortağı konumundayız. Alanında dünyanın en önemli kurumlarından biri olan GE Dijital ile başlattığımız dijital dönüşüm işbirliğimiz ile bu kez şirketlere 4. Sanayi Devrimi’ni yakalama sürecinde önemli fırsatlar sunacağız” diyor. 

GE Dijital Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Ali Saleh ise, “Türk Telekom, Türkiye’deki müşterileriyle ilgili önemli bir bilgi birikimini getiriyor. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti alanının öncülerinden olan GE Dijital ise dijital dönüşümün endüstriye dokunan tarafındaki uzmanlığını getiriyor. İki şirket birlikte, ülkenin kritik öneme sahip altyapılarının dijital dönüşümünü destekleyebilir ve ekonomik kalkınmanın çarklarını dijital bir geleceğe taşıyabiliriz” diyor.

TÜRK TELEKOM VE INNOVA İLE SAP’DEN KOBİ’LERİ BÜYÜTECEK İŞBİRLİĞİ 
Türk Telekom ve bilişim çözümleri üreten iştiraki INNOVA, global yazılım devi SAP ile kurumsal ve KOBİ çözüm paketlerini daha da çeşitlendirmek üzere işbirliği anlaşması imzaladı. Türk Telekom ve INNOVA, SAP ile olan işbirliğinde özellikle küçük işletmelere ve KOBİ’lere özel ön muhasebe ve mini kurumsal kaynak planlaması (ERP) uygulamaları sunacak SAP uygulamaları, Türk Telekom’un iştiraki INNOVA tarafından işletmelere özel hale getirilerek bulut teknolojisi üzerinden sunularak KOBİ’lerin işlerini büyütmelerini ve maliyetlerini kontrol altına almalarını sağlayacak.

1 milyonu aşkın KOBİ müşterisine hitap eden Türk Telekom’un müşteri ağının önemli bir dağıtım platformu rolü oynayacağı sistemde, SAP çözümleri INNOVA tarafından geliştirilecek ve işletmelere özel hale getirilerek bulut teknolojisi üzerinden sunulacak. Bu işbirliği kapsamında INNOVA, mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik özel platform ve uygulamalar geliştirerek bunların satışını ve kurulumunu gerçekleştirecek. Bu programları INNOVA’nın bulut teknolojisi üzerinden kullanan mikro ve küçük işletmeler ön muhasebe, satış ve stok takibi gibi işlemlerini online olarak gerçekleştirerek, faaliyetlerini daha etkili yönetecek ve gelirlerini büyütme fırsatı yakalayacak. Böylece finansal kayıtlarını daha etkin bir şekilde takip edebilen KOBİ’ler, mikro ve küçük işletmeler, maliyet kontrolü ile verimliliklerini artırırken, geleceklerini de daha iyi planlayabilecekler.

Ayrıca, Türk Telekom ve SAP, e-ticaret alanında da işbirliğine giderek yine KOBİ’lerin satın alma ihtiyaçlarını daha verimli bir şekilde karşılamak için online bir pazar yeri de oluşturacak. Türk Telekom ve SAP, e-ticaret alanında da işbirliğine giderek yine KOBİ’lerin satın alma ihtiyaçlarını daha verimli bir şekilde karşılamak amacıyla online bir pazar yeri oluşturacak. Kurumlara özel çözümlerin geliştirilmesi konusunda yapılan bu işbirliği kapsamında, havayolları sektörü de ayrıca stratejik alan olarak belirlendi. Bu doğrultuda havayolları şirketlerine sunulabilecek yenilikçi çözümler için yepyeni bir sistem tasarlanacak. Bu sistem ile INNOVA ve SAP işbirliği, global pazarı da hedefliyor.

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, “KOBİ’ler ve mikro işletmeler büyüme ve istihdamda Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda. Bu gerçekten hareketle her zaman küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha da büyümesine, geleceğe dönük daha isabetli plan yapmalarına ve elbette yüksek teknoloji ile rekabet güçlerini artırmalarına olanak sağlayan ürün ve hizmetler sunuyoruz. INNOVA ve SAP’nin işbirliği de bu hedefimizin bir parçası olarak gelişti. Amacımız mikro ve küçük işletmelerin daha etkili muhasebe/finans yönetimi ile mevcut faaliyetlerini daha iyi yönetebilmelerine katkı sağlamak ve önlerini daha iyi görmelerine destek olmak. Bu işbirliğinin işletmelere getireceği verimliliğin yanı sıra işletmelerin faaliyetlerini daha sistematik bir şekilde takip etmesiyle ülke ekonomisinin büyümesi için en önemli aktörlerden olan küçük işletme ve KOBİ’lere çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

INNOVA Genel Müdürü Aydın Ersöz, bu işbirliği ile 0-9 arası çalışanı bulunan 2,7 milyonluk küçük ve mikro işletmelerin hedeflendiğinin altını çizerek şunları söylüyor: “KOBİ’lerin verimlilik ve karlılıklarını artırmaları ve rekabet avantajı elde edebilmelerinde yenilikçi teknolojileri kullanmaları önemli bir yer tutuyor. Bunun bir lüks değil zorunluluk olduğunu fark eden KOBİ’ler ve mikro işletmeler bugün bulut bilişim teknolojisini kullanarak sayısal dönüşüm yolunda adım atmaya başladılar. Türk Telekom ve INNOVA olarak  SAP ile uzun yıllara dayanan iş ortaklığımızı yeni bir boyuta taşıyarak KOBİ’ler ve mikro işletmelerin performans, verimlilik artışı ve kârlılık sağlayabilecekleri bir platform oluşturuyoruz. Bu iş ortaklığı ile hedefimiz, KOBİ’ler ve mikro işletmelerin ihtiyaç duyduğu her noktada, geleceğe odaklı, güvenli ve akıllı çözümler üretmek; bilişim yatırımlarının gerçek bir değere dönüşmesini sağlamak.”

SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan ise, “Dijital devrim artık büyüklüğünden bağımsız olarak bütün firmaları zorunlu olarak bir teknoloji firması haline dönüştürüyor. Günümüzde dijital dünyanın geliştirdiği ürünler, endüstrilere yön verecek etkiye sahip oldu. Ülkemiz ekonomisinin belkemiği olan ve geniş kitlelere istihdam sağlayan KOBİ’ler de dijital dönüşümden etkilenmektedir. KOBİ’lerimizin dijital dönüşüm fırtınasından güçlü ve karlı bir şekilde çıkabilmeleri için SAP’nin geliştirdiği son teknoloji çözümleri kullanacak olmalarından dolayı büyük gurur ve mutluluk duyuyorum. Dijital teknoloji kullanan KOBİ’lerimiz finansal durumlarını daha iyi takip edecek, yatırım kararlarını daha isabetli yapacak. Bu iş birliği sonucunda KOBİ’lerimizin daha karlı, daha rekabetçi ve daha hızlı büyüyen şirketler haline gelerek ülke ekonomisine daha büyük katma değer yaratacağına inanıyorum” şeklinde konuşuyor.

TURKCELL VE SIEMENS’TEN ENERJİ VERİMLİLİĞİ ORTAKLIĞI 
Turkcell ve Siemens’in, Türkiye’de enerji verimliliğini artırmaya yönelik dijital servis çözümlerini birlikte sunmak amacıyla gerçekleştirdiği stratejik işbirliği ile, Siemens’in yazılım geliştirme gücüyle Turkcell’in mobil dijital servislerdeki uzmanlığını bir araya getirilerek kullanıcılar için uçtan uca, kompakt bir hizmet sunulacak. Bu iş birliğiyle hayata geçirilecek dijital dönüşümün ilk etabında Turkcell ve Siemens, dijital servis çözümleri ile hem bireysel hem de kurumsal kullanıcıların enerji maliyetlerini azaltarak yüzde 30’a varan tasarruf sağlamayı hedefliyor.

Stratejik iş birliği öncelikli olarak bireyler ve kurumlar için uzaktan izleme ve kontrol sistemlerini içerecek dijital servis çözümleri, enerji tüketimini kontrol altına almayı ve verimliliği artırarak enerji maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Dijital servis çözümleri ilk etapta, konutlar, endüstriyel tesisler, özel binalar ve kamu binalarında tasarrufu hedefliyor ancak iki şirket açısından da anlamı çok daha büyük. Turkcell için bu adım, “dünyanın ilk dijital operatörü olarak teknoloji odaklı bir altyapı şirketinden hizmet odaklı bir deneyim oyuncusuna dönüşmenin” önemli bir adımı.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu bu işbirliği konusunda “İçinde internet ve bağlantı olan tüm alanlarda müşterilerimize yenilikçi çözümler sunmak gibi bir gayemiz var. Özellikle tüm ev ve ofisleri akıllandırarak müşterilerimize yepyeni deneyimler yaşatmak için enerji sektöründe de bir yandan kesintisiz enerji sunan bir yandan da enerji tüketimini minimuma indirerek verimliliği artıran çözümler geliştirmek istiyoruz. Geliştireceğimiz akıllı ev teknolojileri ve kurumların iş verimliliklerini artıracak enerji çözümleri ile kullanıcılarımızın bugüne kadar hiç deneyimlemedikleri yenilikçi ürün ve hizmetleri hayatlarının bir parçası haline getireceğiz. Bunların da ötesinde, Türkiye’nin enerji ithalatını ve dolayısıyla cari açığını azaltarak Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sunacağız” şeklinde konuşuyor.

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis ise, akıllı ev pazarına yönelik bu adımı önemli buluyor. Gelis, “Akıllı ev pazarı büyüklüğünün 2022 yılına kadar dünyada 121 milyar dolar, Türkiye’de de 217 milyon dolar seviyesine çıkması bekleniyor. Büyüyen bu pazarda Nesnelerin İnterneti teknolojisinin de önemli bir payı olacak. Siemens olarak Endüstri 4.0’ı dünya genelinde sahiplenen, Türkiye’nin dijital dönüşümüne rehberlik eden bir markayız. Siemens’in Türk mühendislerinin geliştirdiği yazılım, Turkcell’in Akıllı Ev Platformu’yla tam entegrasyon sağlayacak ve enerji tüketimini azaltacak. Sistemin kurulduğu konutlar ve binalar “Avrupa Binalarda Enerji Performansı Standardı EN 15232”e tam uyumlu olarak A sınıfı enerji verimliliğine sahip olacak. İş birliğimiz ilerleyen dönemlerde kapsamını sürekli genişleterek, bireylerden büyük ölçekli endüstriyel kuruluşlara kadar pek çok noktayı kapsayacak” diyor.

Endüstri 4.0’ın temellerinden birini oluşturan Nesnelerin İnterneti teknolojisi, bu yeni işbirliğinde kilit rol oynayacak. Akıllı cihazların birbirleriyle iletişim kuracağı ve otomatik olarak çalışacağı proje kapsamında, enerji yönetim sistemi akıllı telefonlar aracılığıyla kullanılabilecek. Bireysel dijital servis çözümleri kapsamında, akıllı konutların sahip olacağı dijital altyapı sayesinde kullanıcılara sunulacak hizmetler Turkcell ve Siemens tarafından geliştirilip “Enerji Yönetimi ve Tasarrufu”, “Konfor”, “Emniyet ve Güvenlik”, “Video Gözetim ve Eğlence” paketleri altında toplanacak ve Turkcell tarafından son kullanıcılara ulaştırılacak. Kurumsal tarafta ise, enerji tüketimini kontrol altına almak ve en verimli şekilde yönetmek amacıyla, dijital teknolojiler kullanılarak Siemens’in uzman enerji mühendislerinin tecrübesi kurumlarla paylaşılacak. Böylece kurumlara, herhangi bir ek altyapı maliyeti oluşturmadan, enerji veri yönetimi danışmanlığı hizmeti verilecek. Stratejik iş birliğini uzun vadede sürdürmeyi planlayan Turkcell ve Siemens ilerleyen dönemde pek çok farklı sektörün iş süreçlerinde ve uygulamalarında da enerji tasarrufuna yönelik dijital servis çözümlerini devreye alacak. 

STM VE TURKCELL’DEN SANAYİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM HAMLESİ 
Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketlerinden STM ve Turkcell, Türkiye’de sanayinin verimliliğini ve rekabetçiliğini artırmak için “Dijital Dönüşüm Platformu”na öncülük edeceğini açıkladı. Platform iki yerli şirketin sahip olduğu ve milli imkanlar ile geliştirilen teknolojileri sayesinde “akıllı fabrika, ulaşım ve enerji çözümleri, büyük veri analitiği, endüstri 4.0, nesnelerin interneti (IoT) ve siber güvenlik” konularında Türk sanayi kuruluşlarının dijital dönüşüm süreçlerine katkıda bulunacak.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret Genel Müdürü Davut Yılmaz, anlaşmanın kapsamını “Turkcell ile yaptığımız stratejik işbirliği kapsamında Turkcell’in iletişim alt yapısı üzerinden üretim, enerji, otomotiv ile tarım ve hayvancılık gibi sektörlerden toplanacak ham veri, STM’nin Optimizasyon ve Büyük Veri Analitiği Platformu (OVERA) kullanılarak işlenecek. Ortaya çıkan işlenmiş veriyse IoT platformu üzerinden süreç iyileştirme, optimizasyon ve tahminsel bakım konsepti gibi başlıklarda sektörlerin dijital dönüşümüne katkıda bulunacak. Sağlanacak bu dijital dönüşüm ile sektörlerin “akıllanmaları” ve dönüşüm maliyeti açısından yüzde 10-15’lik bir verimlilik artışıyla sanayi üretiminde yıllık yüzde 3’e varabilecek bir büyüme hedefleniyor” diyor. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise, “Turkcell olarak içerisinde internet ve bağlantı olan tüm alanlarda müşterilerimize yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyoruz. Biliyoruz ki verimlilik için temel şart dijitalleşme sürecinin doğru bir şekilde hayata geçirilmesi. Dijitalleşmenin gerçekleşmemesi verimlilik artışındaki problemleri de beraberinde getiriyor. İşte bu problemlerin önüne geçerek özellikle sanayide ve ilgili üretim alanlarında dijitalleşmeye katkıda bulunmak istiyoruz. STM ile yaptığımız bu yeni ortaklık sayesinde, Turkcell altyapısını kullanarak dar bant nesnelerin interneti (nb-IOT) ile toplanan verileri analiz ederek, toplam üretim maliyeti açısından verimliliğe büyük katkı sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor.