TCMB’nin resmi rezerv varlıkları arttı

0
24

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) resmi rezerv varlıkları, şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1 artarak 107,6 milyar dolara yükseldi 

TCMB tarafından, Şubat 2017 dönemine ilişkin “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi” verileri yayımlandı.
Buna göre, TCMB’nin resmi rezerv varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak 107,6 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarak 89,5 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 4,5 artarak 16,6 milyar dolar oldu. 

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri (döviz kredileri, menkul kıymetler, kredi mektuplu döviz tevdiat hesapları-KMDTH) bir önceki aya göre yüzde 13,9 azalarak 10,3 milyar dolar oldu. Bu tutarın 6,4 milyar doları anapara, 3,9 milyar doları faizlerden oluştu. Söz konusu anapara ve faiz yükümlülüklerinin 1,3 milyar doları bir ay, 1,2 milyar doları 2-3 ay ve 7,8 milyar doları 4-12 ay içerisinde ödenecek.
Şarta bağlı döviz yükümlülükleri, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (kalan vadesi bir yıldan uzun KMDTH, bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 3,8 artarak 56,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.