TCMB: Hizmet enflasyonu Eylül’de yüksek seyri sürdürdü

0
22

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), tüketici fiyatları üzerinde Türk Lirası’ndaki birikimli değer kaybının etkilerinin devam ettiğini belirtti.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Eylül’de ulaştırma ve gıda kalemleri öncülüğünde yüzde 0.89 ile yüzde 0.8 olan beklentinin üzerinde bir artış gösterirken, yıllık bazda ise enflasyon yüzde 7.14’ten yüzde 7.95’e yükseldi.

TCMB enflasyon verilerinin açıklanmasından bir gün sonra yayımladığı fiyat gelişmeleri raporunda, “Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları taze meyve ve sebze kaynaklı olarak artış kaydetmiştir. Tüketici fiyatları üzerinde Türk lirasındaki birikimli değer kaybının etkileri sürmüştür. Bu etkilere bağlı olarak enerji ile başta dayanıklı tüketim malları olmak üzere temel mal grubu enflasyonu artış kaydetmiştir. Hizmet enflasyonu ise yüksek seyrini sürdürmüştür. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi temel mal grubu kaynaklı olarak yükselmiştir” dedi.

Analistler, enflasyondaki yükseliş eğiliminin ve TL’deki değer kaybının, faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına başlamasını bekleyeceğini belirten TCMB’nin bu öngörüsünden uzaklaştırabileceğini belirtiyorlar.