Tchibo: Mucit ve yenilikçi

0
194

 TCHIBO TÜRKIYE’NIN gelecek dönem hedefi, kahve pazarının ciddi oranlarda büyümesi ve kahve yatırımları ağırlıklı olarak. Tchibo’nun bilindik müşteri algısı
farklı bir detayla şaşırtıyor. Yüzde 35 oranındaki “erkek müşteriler” ortalama sepet tutarında kadınları çoktan geçmiş durumda. İşte Tuba Yapıncak’ın anlatımıyla hedeflere odaklı yenilikçi Tchibo…
 
2005 yılında girdiğiniz Türk perakende pazarında Tchibo’nun hayata geçirdiği yenilikler neler oldu? Tchibo, Türkiye’ye geldiği günden bu yana beklentilerinin neresinde? Bu başarısı öngörülmüş müydü? Tchibo Türkiye’de kaç mağazaya ulaştı, ağırlıklı olarak hangi bölgelerde bulunuyor? Mağazalardaki yenilikler konusunda nasıl bir değişim yaşandı?
Tchibo Türkiye olarak 13 yıldır büyüyerek hedeflerimizi ve yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Şu an ülkemizde 12 ildeki 50’ye yakın mağazamız ve tchibo.com.tr internet mağazamız ile hizmet veriyoruz. İstanbul, Ankara, Kocaeli, Antalya, Eskişehir, Mersin, Adana, Konya, İzmir, Tekirdağ, Muğla Bodrum ve Bursa’da mağazalarımız bulunuyor. Ayrıca tchibo.com.tr internet mağazamız müşterilerimiz tarafından yoğun olarak kullanılıyor. İnternet mağazamız ile tüm Türkiye’ye ürünlerimizi ulaştırabiliyoruz. Tüketiciler telefonda ödeme sisteminden de yararlanabiliyorlar. Bildiğiniz gibi
Tchibo, her hafta değişen temaları, gerçek kahve lezzeti ve lezzetli atıştırmalıklar sunan kahve barlarıyla perakende sektöründe benzersiz iş modeline sahip. Tchibo’nun haftalık değişen konsepti perakendeye başlı başına yeni bir dinamik kattı. Tüketiciler de kısa sürede markamızı ve farklı konseptimizi sevdi ve benimsedi.

Ev dışı tüketim pazarında ana hedefleriniz neler? Bu konudaki yatırımlarınızdan bahseder misiniz? Ev dışı tüketim pazarında gurur duyduğumuz kahve gamımızla büyümek istiyoruz. Tchibo günümüzde, öğütülmüş ve çekirdek kahve kategorilerinde hem tonaj hem de ciro bazında Almanya’nın en yüksek pazar payına sahip markası konumunda. Markamızın bu gücü ile ülkemizdeki kahve pazarında da yer almak en büyük hayalimiz. Daha fazla kahvesevere ulaşabilmek için, ev dışı tüketim kanalındaki en önde gelen satış ve dağıtım şirketlerinden biri olan Eczacıbaşı Profesyonel ile iş birliğine imza attık. Bu anlaşma çerçevesinde otel, restoran, kafe, ofis gibi ev dışı tüketim noktalarına Tchibo kahveleri ulaşabilecek. Böylece çok daha geniş bir kitle kahvelerimizle tanışma fırsatı bulacak. Alanında bir sektör lideri olan Arçelik ile de önemli bir iş birliği başlattık. Arçelik ile yaptığımız işbirliği kapsamında, kapsüllü kahve makinamız Cafissimo ve kapsüllerimizi Türkiye’nin dört bir yanındaki bayileri aracılığı ile satışa sunulmaya başlandı

Tchibo, dünyanın kaç ülkesinde, kaç noktada hizmet veriyor?
Merkezi Almanya’da bulunan Tchibo, 8 ülkede 1000’den fazla mağaza, 22 bin 300 satış noktası ve internet mağazaları ile müşterilerine hizmet veriyor.

Haftalık temalarla Türkiye’de tema mağazacılık konseptini yaymak adına hangi stratejileri öne aldınız? Bu konseptin Türk tüketicisi açısından etkileri neler oldu? Gözlemlerinizi paylaşır mısınız? Tchibo ile tüketici arasında nasıl bir bağ var, sadık müşteri yaratma konusunda hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?
Tchibo’nun her bir teması benzersiz ve kendi kategorisinde başarılıdır. Bu başarının arkasında da tüketicilere ürünlerimizle birlikte yeni bir fikir ve deneyim sunmak bulunuyor. Her hafta yenilenen temalarımızla, sınırlı stoklarımızla müşterilerimize keşfetme duygusu yaşatıyoruz. Yeniliğe, fonksiyonelliğe ve iyi fikre olan ilgiyi artırmak stratejilerimizdeki temel unsuru oluşturuyor. Tchibo’nun yaptığı gibi konsept mağazacılık anlayışı, Avrupa’ya oranla Türkiye’de daha yeni bir alan. Türkiye yenilik ve fonksiyonelliği seven bir ülke, dolayısıyla bu durum tüketim alışkanlıklarına da yansıyor.
Alışveriş konusundaki yeni yaklaşımlara hızla entegre olabilen, kendi ihtiyaçlarını ve taleplerini ortaya koyan Türk tüketicisi dünya trendlerini çabuk yakalayabiliyor. Tchibo yenilikçi mağazacılık anlayışı sayesinde Türk tüketicisinin kalbini kazanmayı başardı. Özellikle kahve severlerin en favori markalarından biri haline geldik. Öğütülmüş kahveden, çözünebilir kahveye, kapsül kahveden, Türk kahvesine kadar uzanan bir çeşitliliğe sahibiz. Tchibo Türk kahvesi, müşterilerimizin taleplerine verdiğimiz önemin güzel bir örneği oldu. Müşterilerimiz tarafından beğenilen Türk kahvemiz, Almanya merkez ofisimiz tarafından yapılan bir yatırımla artık daha ince çekilerek ağır ağır kavruluyor ve 100 gram’lık paketler halinde müşterilerimize sunuluyor. Tüm kahvelerimiz mağazalarımızın yanı sıra Migros, MacroCenter ve Kipa’lardan da alınabiliyor.

Oluşturulan temalar, sıklıkla değişen ürün segmentleri, ürün yönetimi nasıl yapılıyor, ürünler ne kadar vitrinde duruyor?
Tchibo’nun her hafta değişen temaları yıllık olarak Almanya’daki merkezimiz tarafından belirleniyor. Her hafta Çarşamba günü yeni temamız mağazalarımız, Tchibo.com.tr internet mağazamız ve telefonla sipariş hattımız üzerinde satışa sunuluyor. Temalarımız global bir bakış açısıyla hazırlanıyor. Fakat satış zamanlamaları ile ilgili Türkiye pazarında coğrafik nedenlerle küçük değişiklikler olabiliyor. Örneğin piknik ürünleri, tatil ürünleri gibi temalarımızın zamanlamasını Türkiye’ye göre ayarlıyoruz. Her hafta değişen temalarımız ile beraber ürünlerimiz değişiyor olsa da, tchibo.com.tr intenet mağazamızda önceki temalarımızdan ürünlerimizi de müşterilerimizin bulma imkanı olabiliyor.
Düşünülenin aksine, Tchibo Türkiye olarak oldukça küçük bir ekiple, büyük devinimli bir ürün gamını yönetiyoruz. Her Çarşamba yepyeni bir tema satışa sunuyoruz ve sadece 1 hafta içerisinde tüm operasyon baştan aşağıya kendini sıfırdan yeniliyor. En önemli başarı anahtarımız, küçük, hızlı karar alabilen ekiplerle müşteri ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayabilmek. Ekibimizdeki her bir mesai arkadaşımız yüksek inisiyatifle, önemli kararların altına imza atmaya yetkin insanlardan oluşuyor.
 
Satış gelirlerinizin yüzde kaçını kahve oluşturuyor? Tchibo ve müşteri portföyünüz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Tchibo Türkiye olarak satış gelirlerimizin yüzde 50’ye yakın bir oranı kahve satışlarımızdan gelmektedir. Ancak biz Tchibo Türkiye olarak satış gelirlerimize, kahve ya da gıda dışı ürünlerin satışı olarak bakmaktan çok, temaya gösterilen ilgi doğrultusunda değerlendirme yapıyoruz.
Haftanın temasını görmek için sabahın erken saatlerinde mağazalarımıza gelen Tchibo severler, iş modelimizin merkezi olan Tchibo kahvelerini yudumlayarak alışverişlerini gerçekleştiriyor. Yani kahvelerimiz ve gıda dışı ürünlerimiz ayrılmaz bir ikili haline geldiler. Öte yandan çekirdek kahve alanında pazar lideri konumunda olan Tchibo’nun Türkiye kahve pazarında da hızla büyüdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Tchibo kültürü büyükşehirlerdeki tüketicinin dünyasına daha hızlı entegre oluyor. Müşteri profilimizi Tchibo.com.tr’deki alışveriş alışkanlıklarını inceleyerek daha net görebiliyoruz. Tchibo.com.tr’den alışveriş yapan
müşterilerin yaş ortalaması 36. Müşterilerimizin yüzde 65’ini kadınlar oluşturuyor. Önemli bir bilgi de, yüzde 35’lik oranı oluşturan erkek müşterilerimizin ortalama sepet tutarının kadınlardan daha fazla olması.
 
İstihdam ve işe alım süreçlerinizden bahseder misiniz?
Çalışan profilimiz çok geniş olmakla beraber, kadın istihdamını öncelikli konularımızdan biri olarak belirledik.
Tchibo Türkiye olarak 500’ün üzerinde çalışanımız var. Gururla söyleyebilirim ki, insan kaynağımızın yüzde 50’den fazlasını kadın çalışanlarımız oluşturuyor.
Mağazalarımızdaki kadın çalışanlarımız Tchibo’yu evleri gibi görüyorlar, müşterilerimizi de misafirleri gibi ağırlıyorlar. Onların markamızı bu seviyede sahiplenmesi sayesinde müşterilerimizle oldukça samimi bir iletişim kurabiliyoruz. 12 yıl önce kurulduğumuz ilk günden beri “Ev Kadınları Çalışma Projesi”ni gururla devam ettiriyoruz. Belli bir süre çalışma hayatından yer almış, emekli olmuş ya da daha önce çalışma hayatında yer almamış ancak çalışma konusunda hevesli orta yaş üstü kadınlar için, tercihlerine göre part-time ya da full-time çalışma imkanı sunuyoruz. Pozitif ayrımcılık yaptığımız tek alanın “kadın istihdamı” olduğunu söyleyebiliriz.

Kariyer sürecinizden  bahseder  misiniz?
Kariyerim boyunca, 18 yılı aşkındır perakende sektöründe çalıştım, perakende kariyerime üniversite yıllarımda öğrenciyken part-time kasiyer olarak başladım ve perakendeye olan bağlılığım bugüne kadar aynı tutkuyla devam etti. 2006 yılında mağaza müdürü olarak Tchibo ailesine katıldım. Yıllar içinde farklı pozisyonlarda yöneticilik yaptıktan sonra, Temmuz 2015 tarihi itibariyle Tchibo Türkiye Genel Müdürü olarak atandım. İş ve yönetiş anlayışım ise, “Önce çalışan” ekolünden bir yöneticiyim. Ekibimin motivasyonu ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi açık ara herşeyden önce gelir.  İnandığım tek bir başarı formülü var; bizi geleceğe taşıyacak, markamıza bağlı müşterilere sahip olabilmenin yolu yaptığı işi seven, bağlı çalışanlardan geçer.
Yönetim anlayışımı ise kendimce önemli gördüğüm kısa bir liste çerçevesinde özetleyebilirim:
Çalışanlarımızın işin sahibi gibi düşünmesini sağlamak, bürokrasiyi önlemek için insanları olabildiğince yetkilendirmek, küçük ve efektif ekiplerle çalışmak, hızlı karar almak ve alınan kararları hayata hızlıca geçirmek, hatayı kabul etmek, gerekli dersi çıkarmak, geriye bakmadan daima ileriye odaklanmak, organizasyonu yepyeni fikirler üreten bir fabrikaya çevirmek.

2019 yılı için hedeflerinizde neler var?
Bizim önceliğimiz, Tchibo’nun 70 yıla yaklaşan marka deneyimini ve kültürünü Türkiye’ye aktarabilmek. Yakalamayı başardığımız çift haneli büyüme hedeflerimizi korumayı amaçlıyoruz. Ülkemizdeki kahve pazarının ciddi oranlarda büyümesine paralel olarak, tüm satış kanallarımızla beraber kahve yatırımlarımıza ciddi şekilde ağırlık vereceğiz ve müşterilerimizin çok sevdiği ve sahiplendiği eşsiz gıda dışı konseptimizle de müşterilerimizin kalbinde yer almaya devam edeceğiz.