TBMM’de “İç Güvenlik” mesaisi

0
10

TBMM Genel Kurulu mesai yapacağı yeni bir haftaya hazırlanıyor. Genel Kurul, 2 Mart Pazartesi günü MHP’nin İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verdiği Gensoru Önergesi’ni görüşecek.

Ala’nın “kamu düzenini sağlamada görevlerini yürütemediği, PKK/KCK’nın faaliyetlerini engelleyemeyerek paralel devlet yapılanmasına zemin hazırladığı, rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını akamete uğratma girişimlerinde bulunduğu” iddiasıyla verilen Gensoru’nun, gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Genel Kurul, haftalardır gündeminde  bulunan ve sert tartışmalara yol açan “İç Güvenlik Paketi’nin görüşmelerine kaldığı yerden devam edecek. 

Kamuoyunda “İç Güvenlik Paketi” olarak bilinen 132 maddelik Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin Yasa Tasarısı’na 34. maddeden devam edilecek. “Temel kanun” olarak beş bölüm halinde görüşülen tasarı, önemli düzenlemeler içeriyor. 

Tasarıyla; kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, “havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan”, bulundurulmayacak ve taşınmayacak. Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek. Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. 

Tasarı; bonzai, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçuna verilecek cezalar kapsamına alıyor. Polis alımında yaş sınırı 30 olacak. İçişleri Bakanı; Jandarma Genel Komutanlığı’nda daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda kurmay başkanı, karargahta görevli başkanlar ve bölge komutanlarını atayacak.   Belediye sınırları içinde, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev alanına verilebilecek.

Son 5 yıl içinde meslekten çıkarılma cezası verilmesi gerektiği halde, zaman aşımı nedeniyle cezalandırılamayan emniyet teşkilatı personeli, resen emekliye sevk edilmeyecek. Polis koleji kapatılacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, askerlik dışındaki suçları sebebiyle İçişleri Bakanı’nca görevinden uzaklaştırılabilecek. 

Vatandaşlıktan ıskat edilmiş kişiler, milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halleri yoksa, Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek.  Soyadı Kanunu’na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları, bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilecek. 

Meclis, tasarıyı yasalaştırmak amacıyla yarından itibaren hafta sonu da dahil olmak üzere aralıksız çalışacak ve gece geç saatlere kadar mesai yapacak. 

AK Parti Grup Toplantısını yarın yapacak
TBMM’deki siyasi parti grup toplantıları, 3 Mart Salı günü yapılacak. 

Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yurtdışı seyahati nedeniyle AK Parti TBMM Grup Toplantısı yarın gerçekleştirilecek. 

Meclis’teki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Dışişleri Komisyonu, yarın yapacağı toplantıda, uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren bazı yasa tasarılarını ele alacak.

Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu da ilgili kurum ve kuruluşlardaki yetkililerin konuya ilişkin tespit ve önerilerini dinleyecek.