Tavuk Dünyası’ndan 50 yeni restoran

0
900

Tavuk Dünyası geleneksel bir çalışmayı hızlı bir yöntemle hayata geçiren ve Türkiye’de toplam 103 (15’i kendi restoranları, kalanı franchise) restorana sahip bir zincir. İlk restoranlarını 2012 yılında açıyorlar ve geçtiğimiz yıl özel sermaye fonu Mediterra Capital hisselerinin yüzde 51’ini satın alıyor. Şekerpınar’da, soğuk odaların, üretimhane ve kuru gıda depolarının yer aldığı 4 bin metrekarelik tesisleri bulunuyor. Tavuk yetiştiriciliği ise yapmıyorlar. Bütün ürünler Şekerpınar’daki tesiste depolanıyor, marinasyon gibi işlemlerden geçiriliyor, paketleniyor ve buradan restoranlara dağıtılıyor. Tavuk Dünyası Genel Müdürü Hakan Ceylan, “Burada ortalama 50 kişilik bir ekip var. İçecek ve salata gibi ürünler hariç, diğer bütün ürünler depolanıyor veya üretiliyor ve restoranlara da kendimiz dağıtıyoruz” diyor.

Menüleri açısından Tavuk Dünyası fast-food ile “fine dining” arasında, yani dünyadaki “fast casual dining” (günlük yemek) denen yere oturuyor. Uzmanı oldukları reçetelere odaklanırken, genellikle AVM’lerde konuşlanmış durumdalar. Ortalama menü fiyatı 20 lira.

Tavuk Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı, girişim sermayesi fonu Mediterra Capital’ın kurucu ve yönetici ortağı Ahmet Faralyalı, “Donuk ürün kullanmıyoruz. Tavuk üretmiyor ama en kaliteli tavuğu devamlı çalıştığımız tedarikçilerden her gün satın alıyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Biz Tavuk Dünyası’na ortak olalı bir sene kadar oldu. Tavuk Dünyası bize göre bir dünya markası olmaya aday bir Türk şirketi. 2015’te Türkiye’de bu sisteme 30 restoran eklendi. 2016’da ise 20… Yeni yıla kadar 25-30 yeni restorana ulaşacak. Sistemin geçen senenin ilk dokuz ayına göre bu sene yüzde 58 ciro büyümesi var ve aylık 20 milyon lira ciro yapıyoruz.”

Avrupa’da, Uzak Doğu’da lezzetlerinin insanlara hitap edip etmediğini görmek isteyen Tavuk Dünyası, GAGAWA ismiyle yurtdışında da faaliyet gösteriyor. “Yavaş yavaş Rusya’dan ve Rusya’dan sonra gördüğümüz iyi pazarlardan Almanya ile devam ederek bunu birkaç ülkede modelleyeceğiz. Onlarda en önemli konulardan biri üretim ya da operasyonu düzenlemek. Taze üretim yaptığımız için üretim yerleri gerekiyor” diyen Hakan Ceylan şöyle devam ediyor: “Odaklanmayı planladığımız pazar Rusya. Açılan restoranlar içinde en iyi performans gördüğümüz ve pazar potansiyeli yüksek olan orası.”

Tavuk tüketimi konusundaki endişeler için ise, “Tavuğu hızlı büyütmek için antibiyotik kullanıldığını söylemek bir yalan. Önemli olan doğru üretim yapılıyor mu? Doğru yem veriliyor mu? Antibiyotik verildiyse doğru bekletmeyle sistemden çıkması sağlanıyor mu? Bunlar sağlanıyorsa ki, burada kullanılan antibiyotiklerin de insanların kullandığından çok farkı yok, kullanılırsa bana sorarsanız bir şey olmaz. Ama onu uzmanlara bırakalım” diyor Faralyalı. Tavuk sektörünün kurumsallaşmış olduğunu söyleyen Ceylan ise, “Aldığımız ürün Türkiye ya da Avrupa standartlarında bir ürün. Konuştuğumuz tedarikçiler antibiyotik kullanmadıklarını söylüyorlar ve söylediklerine göre antibiyotik pahalı da olduğu için tavuk fiyatına göre antibiyotik kullanmak dengeli değil” diyor. 

2017’de yurtiçi ve yurtdışı için 50 yeni restoran hedefi olan Tavuk Dünyası yine ağırlıklı franchise ile büyümeyi planlıyor. Ceylan, “50 bin euro marka kullanım bedeli alıyoruz. Restoranın açılana kadarki maliyetleri, aşağı yukarı 600-800 bin TL civarında” derken, Faralyalı ekliyor: “Yaptığınız yatırım doğru lokasyon ve uygulama ile iki -üç senede geri dönüyor.”
 
Tavuk tüketimi kanatlandı
Türkiye kişi başına kanatlı eti tüketimi (kg)
Yıllar   Toplam
2001    9,69
2015    22,83
Kaynak: BESD-BİR