TAV’ın cirosu yüzde 17 arttı

0
46

TAV Havalimanları, yılın ilk yarısında cirosunu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artırarak 508 milyon euroya yükseltti.

TAV Havalimanları’ndan yapılan açıklamaya göre, şirketin bu yılın ocak-haziran döneminde cirosu yıllık yüzde 17 artışla 508 milyon euroya, konsolide net karı da yüzde 4 yükselişle 88 milyon euroya ulaştı. Aynı dönemde şirketin yolcu sayısı ise yüzde 8 yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, bu yılın ilk yarısında hem havacılık gelirleri, hem de ticari gelirlerde artış sağladıklarını belirtti.

Şener, avro bazında Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) büyümesinin yüzde 21’le ciro artışının üzerinde gerçekleştiğine işaret ederek, net karlarının ise ertelenmiş vergi gibi nakit dışı kalemlere rağmen yüzde 4 yükseldiğini bildirdi.

Yılın ikinci çeyreğinde toplam 306 milyon liralık nakit temettü dağıttıklarını aktaran Şener, “Temettü politikamıza uygun bir şekilde dağıtılan temettü, net karımızın yüzde 50’sine denk geldi ve temettü verimi yüzde 3,5 civarında oluştu. Akıllı ve sakin büyüme politikamız çerçevesinde büyüme ve temettüyü önümüzdeki dönemde de dengeli götüreceğiz” değerlendirmelerini yaptı.
 
“Her zaman kendimizi geliştirmeyi hedefliyoruz” 
Şener, Medine Havalimanı’na yaptıkları yatırımın yılın ikinci çeyreğinde tamamlandığını ve yeni terminal binasını resmi olarak açtıklarını anımsattı.

Resmi açılışın ramazan ayına denk gelmesinin kendileri için hoş bir sürpriz olduğunu belirten Şener, şunları kaydetti:

“İslam aleminin ikinci kutsal şehrinde bu projeyi üstlenmekten gurur duyuyoruz. Umman’ın Salalah havalimanındaki gümrüksüz satış operasyonumuz da ikinci çeyrekte faaliyete başladı. TAV ekosisteminin dışında özellikle hizmet şirketlerimizle büyüme stratejimizin meyvelerini yavaş yavaş almaya başlıyoruz. 

Havalimanı işletmesinin her alanında entegre hizmet sunan bir şirket olarak bu endüstride dünya standartlarını oluşturan markaların arasında bulunuyoruz. Her zaman için kendimizi geliştirmeyi hedefliyoruz ve biriktirdiğimiz tecrübeyi eğitim markamız TAV Akademi çatısı altında tüm dünyaya satıyoruz.”

Şener, TAV Havalimanları ve markalarıyla, 13 ülkede 64 havalimanında faaliyet gösterdiklerini vurgulayarak, şirketlerini bugüne taşıyan tüm TAV çalışanlarına teşekkür etti.

Şirketin ilk yarı sonuçlarına ilişkin bazı rakamlar şöyle:

(milyon avro)  2014 ocak-haziran 2015 ocak-haziran Yüzde değişim (%)
Konsolide ciro 435,1 507,8 17
FAVÖK 182,8 220,7 21
Net Kar 85,2 88,4 4
Ortalama çalışan sayısı                    13.907                   14.730 6
Yolcu sayısı (milyon) 44,6 48 8
  – Dış hat 25,3 26,6 5
  – İç hat 19,2 21,4 11