Tarih, oyun ve güncellik buluştu

0
67

2017’ye damgasının damgasını vurmuş bir mobil MMORPG oyunu olan Lineage 2: Revolution, özellikle Asya’da açıldığı ilk günden store listelerini alt üst etti ve açıldığı her ülkede 1 numaraya yerleşti.

Türkiye ve Ortadoğu-Kuzey Afrika (MENA) bölgelerinde, oyun ile gerçeklik arasındaki çizgiyi nereye çizeceğini bilmek çok kolay değil. Bu bölge için Eylül ayının ikinci yarısında başlayan ön kayıt süreci kasım ayının ortasına kadar da devam edecek. Ön kayıt süreci tamamlanıp oyun açılınca, oyuncular kendilerini oyunun hikayesinin içinde bulacaklar. Bu hikaye kendi dilinde şu şekilde akıyor: “Elmoreden İmparatorluğu’nun sonu karanlık çağlarda yol gösterici oldu. Her bölge kendi bağımsızlığını ilan ederek, toprak hakimiyeti için kanlı savaşların çıkmasına sebep oldu. İçlerinde bir tanesi herkese korku salardı; Liderliğini Beleth’in yaptığı, kara büyü kullanan Karanlık Topluluğu. Karanlık Topluluğu, gerçek otoritenin zayıflar üzerindeki gücünden geldiğine inanır ve gizlice dünyaya kaos getirmek için planlar yapardı. Gururlu İmparator Baium’u kendi Kibir Kulesi’ni inşa etmeye ikna edenler de onlardı. Kötülük ve kara enerji diyara yayılmadan önce güçlü büyücü Hardin, Karanlık Topluluğu’nun yoluna çıktı. Hardin sürekli Karanlık Topluluğu izliyordu ve onları, planlarını uygulayamadan önce başarıyla durdurdu. Ancak zamanla çabaları Karanlık Topluluğu’na karşı yetersiz kalmaya başladı ve sonunda karar verdi… Ay Işığı Lejyonerleri böylece kurulmuş oldu. Ana karakterin şans eseri Ay Işığı Lejyonerleri’ne katılmasıyla, tarihte yeni bir sayfa açıldı.”

Oyunun karakterleri ise, yine oyunun kendi dilinde şöyle anlatılıyor:
İnsan: Gran Kain’in mirası olan insanların değerleri dengelidir ve her sınıfa kolayca adapte olurlar. İnsanlar, ışığın tanrısı Einhasad’ın yolundan giderler. İnsanlar ‘Paladin’, ‘Savaş Beyi’ veya savaşçı sınıflarından birini seçebilirler. Savaşçılar kılıç, kalkan ve mızrak kullanmakta ustadırlar. Paladinler yüksek savunmaya ve savunma yeteneklerine sahiptirler. Savaş beyi ise düşmanlarını zayıflatan yeteneklere sahiptir. ‘Define avcısı’ veya ‘Keskingöz’e sınıf geçişi yapabilirsin. Hırsız sınıfı hançer ve yay kullanmada ustalaşmıştır. Define avcısı suikastçı bir sınıftır ve düşmanlarına arkasından saldırır. Keskingöz yüksek menzile sahip bir hasar vericidir. Büyücüler asa kullanırlar. ‘Sihirbaz’ veya ‘Ruhban’ sınıfına sınıf geçişi yapabilirler. Sihirbaz, çeşitli ateş büyüleriyle düşmanlarına hasar verebilir. Ruhban, müttefiklerini süreli iyileştirmelerle ve kitle kontrolü sağlayan yetenekleriyle korur.

Elf: Einhasad, Elfleri sudan yaratarak, çevik ve hafif olmalarını sağladı. Suyun tanrıçası Eva tarafından korunurlar. Sınıf Geçişi sayesinde Elflerin özellikleri çok daha güçlü bir hale gelebilir. Seri saldırı hızı ve çok sayıda darbeyi içeren kombo sistemi ile çok etkililerdir. Kılıç kalkan ve mızrak kullanmada ustalaşmış savaşçı sınıfından ‘tapınak şövalyesi’ veya ‘kılıç hanımı’ sınıflarına geçiş yapılabilir.

Tapınak şövalyesi yakındaki düşmanlara durmaksızın saldıran etkili bir tanktır. Kılıç hanımı ise orta menzilli yeteneklere sahip bir karma karakterdir. Hançerler ve yaylar konusunda ustalaşmış hırsız sınıfından ‘diyargeze’ veya ‘gümüş kolcu’ sınıflarına geçiş yapılabilir. Diyargezen, seri saldırılarla düşmanları uzakta tutabilen parlak yeteneklere sahiptir. Gümüş kolcu da çok hızlıdır. Asa konusunda ustalaşmış büyücü sınıfından ‘büyü şakıyan’ veya ‘alim’ sınıflarına geçiş yapılabilir. Büyü şakıyan, düşmanları yavaşlatarak ya da dondurarak gruba yardımcı olur. Alim ise bir anda grubun canını yenileyebilir.

Kara Elf: Kara Elfler kara büyüde uzmandır. Irkları gözden düşene kadar tanrıça Shilen’e tapıyorlardı. Kara elfler yüksek saldırı güçleri ve saldırı hızlarıyla övünürler. Sınıf geçişi ile onları daha da güçlü bir hale getirip özelliklerinden sonuna kadar yararlanabilirsin. Tek elli kılıçlar, mızraklar ve çift kılıçlarda ustalaşmış savaşçı sınıfından ‘Shillien şövalyesi’ veya ‘Kıvrak Kılıç’ sınıfına geçirebilirsin. Shıllıen Şövalyesi, alınan hasarı telefi etmek için düşmanların canını çeken ofansif bir tanktır. Kıvrak kılıç ise ana silahı çift kılıç/mızrak olan, alan etkili hasar veren bir sınıftır.  Hançerler ve yaylar konusunda ustalaşmış hırsız sınıfından ‘Kara Katil’ veya ‘Hayalet Kolcu’ sınıflarına geçiş yapabilirsin. Kara katil hançerleri ile seri bir şekilde kanama hasarı veren bir sınıftır. Hayalet kolcu ise düşük bir saldırı hızı olsa da düşmanları yere seren bir atış gücüne sahiptir. Asa konusunda ustalaşmış büyücü sınıfından ‘Kara Büyücü’ veya ‘Shillien Alimi’ sınıflarına geçiş yapabilirsin. Kara büyücü süre bazlı hasar uzmanıdır. Farklı menzillerde sürekli büyü yağdırır. Shıllıen Alimi ise bir yandan destek olurken bir yandan da iyileştiren bir şifacıdır. Müttefiklerin canlarıyla birlikte savaş gücünü de artırır.

Cüce: Einhasad, cüceleri topraktan yaratmıştır. Fiziksel olarak dayanıklı ve güçlüdürler. Toprak tanrıçası Maphr’e taparlar. Cüceler kısadırlar ama yüksek canları vardır. Sınıf geçişleri ile yetenekleri iyice ön plana çıkarılabilir. Tek elli kılıçlar, mızraklar ve çift kılıçlarda ustalaşmış savaşçı sınıfından ‘muhafız’ veya ‘bıçkın’ sınıfına geçiş yapabilirsin. Muhafız, kriz kontrolü konusunda uzmandır. Kendini ve müttefiklerini alan etkili kalabalık kontrolü yetenekleri ile korur. Bıçkın ise saldırı hızı düşük olsa da darbesi kuvvetli, tek bir hedefe odaklanan bir hasar deposudur. Hançerler ve yaylar konusunda ustalaşmış hırsız sınıfından ‘yağmacı’ veya ‘savaş kolcusu’ sınıfına geçiş yapabilirsin. Yağmacı rakipleri seri hareketleriyle bezdiren bir yakın dövüşçüdür. Savaş kolcusu ise tuzaklar ve kaçınma yeteneklerini kullanarak uzun menzilli savaşmayı tercih eder. Asa konusunda ustalaşmış büyücü sınıfından ‘savaş büyücüsü’ veya ‘bilge’ sınıfına geçiş yapabilirsin. Savaş büyücüsü yakın menzilde büyük hasar veren seri büyüler yapar. Bilge ise grubu iyileştirmenin yanı sıra savunmalarını da yükseltir. Ancak aksiyon başlayınca bu taraflar birbirlerini tanımayı sadece birbirlerini yenilgiye uğratma ya da bir başkasını yenilgiye uğratmak için kullanıyorlar.

Bu anlamda oyunda öne çıkan özellikler;
¬ Klan sistemi
¬ Parti/Grup sistemi: Zorlu canavarları yenmek, imkansız görünen görevleri tamamlamak için grup kurulabilir.  Ayrıca bir akın düzenlenerek ganimet toplanabilir.
¬ Klan Savaşları: Şato Kuşatmasında iki klan birbirine karşı savaşır. Rakibin merkezini yok eden taraf savaşı kazanır.
¬ Kale Kuşatması: Dört klan arasında iki haftada bir gerçekleşen kale kuşatmasında bir savunma klanı ve 3 adet kuşatma klanı yer alır. Maksimum 200 kişi katılabilir.
¬ Açık Dünya şeklinde sıralanıyor. 

Oyunların özellikle çocuklar üzerindeki etkileri çok ciddi tartışılırken Lineage 2: Revolution, belki de gerçek hayatı tartışabilmemiz için bölgemizde bir araç olur