Suudi Arabistan’ın ilk sinemasını Çin yapacak

    0
    34

    Dünyanın en büyük sinema zinciri operatörü Wanda Group’un 2012’de ABD’den satın aldığı AMC Entertainment, Suudi Arabistan topraklarında 35 yıl sonra açılacak ilk sinemanın yapımını üstlenecek.
    Wanda Group’un başındaki isim Dalian Wanda, sinemaların açılması ve işletilmesi için bazı yatırım fonlarıyla anlaşmaya vardı bile. Ülkede ilk sinema 18 Nisan’da başkent Riyad’da açılacak. 
    Kral Abdullah finans bölgesinde yer alacak sinema binasının ilk modellemeleri basınla paylaşılırken AMC, beş yıl içerisinde 15 şehirde 40 salon açmayı planlıyor. 2030 hedefi ise 25 şehirde 50 ila 100 sinemaya ulaşmak.
    Suudi hükümeti yeniden açılacak sinemaların eğlence harcamalarına büyük katkısı olacağını, ekonomiye 24 milyar dolar ve 30 bin kişilik istihdam kazandıracağını öngörüyor. 
    DEVRİM SAYILACAK YENİLİKLER
    Gelirlerinin yüzde 70’ini petrolden kazanan Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının yaklaşık 3 yıldır belini doğrultamaması nedeniyle bütçe açığı vermeye başladı.
    2016’nın başında aksiyon alma kararı alan Veliaht Prens Muhammed bin Salman, ülkesini ekonomik ve sosyal anlamda modernleştirmek “Vizyon 2030” planını oluşturdu.
    Bu plan kapsamında enerji imparatorlığı Saudi Aramco’nun halka arzının yanı sıra, kadınlara araba kullanma ve futbol maçlarına gidebilme hakkı, sinemaların yeniden açılması, kadınların da askere alınabilmesi, eğlence sektörüne 64 milyar dolar yatırım yapılması da yer alıyor.
    Salman’ın bu planının nihai amacı, Suudi Arabistan’ın imajını yenilemek ve daha fazla yatırımcıyı ülkeye çekebilmek.