Steve Jobs Apple’dan neden kovuldu?

0
803

Eski Apple Ceo’su John Sculley şimdi Obi Mobiles gibi başka teknoloji şirketlerine danışmanlık veriyor. Fakat herkes onu 1985’te Steve Jobs’u Apple’dan kovan adam olarak tanıyor.

Sculley Prag’da düzenlenen Engage 2015 etkinliğinde Business Insider’la röportaj yaptı. Konuşmasında Steve Jobs’u kendi şirketinden kovmasının sadece bir mit olduğunu söyledi.

>> ​İşte dünyanın en değerli markası

Jobs, Apple yönetimini başarısız olan Macintosh için fiyat indirimi yapma stratejisi konusunda ikna edemedi ve yönetimle büyük bir tartışma yaşadı. Yönetim bu tartışmalar sonucu Jobs’un şirketteki varlığını çok parçalayıcı buldu ve Jobs ayrılmak zorunda kaldı.

Asıl şaşırtıcı noktaysa Sculley’in Jobs’la olan ilişkisinin ne kadar derin olduğundan bahsetmesi. Sculley, “Jobs beni bu olaydan sonra hiç affetmedi. Arkadaşlığımız hiç düzelmedi. Bu çok utanç verici; çünkü geriye dönüp baktığımda bana düşen tarafta çok büyük yanlışlar yaptığımı gördüm” dedi.

Jobs ve Sculley 1982’de tanıştılar. Sculley Pepsi’de yaptığı efsane kampanyayla adından söz ettiriyordu ve Jobs onun bu pazarlama dehasını kullanmak istiyordu. Steve şirketin Ceo’su olmak istiyordu; fakat yönetim kurulu buna hazır olmadığını düşünüyordu bu yüzden dışarıdan birini seçmesine izin verdiler.

Sculley, o dönemki Apple’ın durumunu şöyle anlattı;

“O dönemde Apple II’den nakit akışı sağlamak zorunda kaldık. Çünkü Apple II ve Lisa başarısız olmuştu. Steve bu sırada Mac’i geliştiriyordu. İkimiz çok yakın arkadaştık. Haftanın 7 gününü birlikte geçiriyorduk. Olayın asıl noktasına 1985’te Steve Macintosh Office’i tanıttığında ulaştık.  Tüm satış operasyonlarımız çok kötü gidiyordu. Steve bunalımdaydı ve bir gün gelip bana ‘Hepsi senin suçun. Macintosh’u bu kadar pahalıya satmam için beni sen zorladın’ dedi. O dönemde fiyat 2.495 dolardı. O, 1.995 dolara indirilmesini istiyordu. Ama pazarlama ve reklamlar için paraya ihtiyacımız vardı.

Steve fiyatı düşüreceğini ve reklam gelirinin Apple II’den Macintosh’a kaydırılmasını istediğini söyledi. Ben bunun şirketi iflasa sürükleyeceğini belirttim.

Yönetim kurulu Apple kurucularından Mike Markkula’ya fiyatlarla ilgili bir rapor hazırlamasını söyledi. Sonraki hafta yapılan toplantıda Mike benim görüşüme katıldığını belirtti. Yönetim kurulu da Steve’e Mac tarafından ayrılmasını, şirket içinde çok parçalayıcı bir tutum sergilediğini aktardılar. Steve asla kovulmadı. Kendisi çekildi ama yönetim kurulunun başkanı olarak yerini korudu.

Steve bu olay için beni hiç affetmedi. Arkadaşlığımız da hiç düzelmedi. Kovulmamış olsa bile bu yapılan çok büyük hataydı. Keşke tekrar bir araya gelip arkadaşlığımızı düzeltebilseydik ama ne yazık ki beceremedik” dedi.