S&P Türk bankalarının notunu düşürdü

0
47

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türk bankalarının notlarını düşürdü.

S&P’den yapılan açıklamada; Garanti Bankası, Yapı Kredi bankası, Vakıfbank ve İş Bankası ile Garanti Finansal Kiralama’nın notunun BB+’dan BB’ye düşürüldüğü aktarıldı.

Bununla birlikte kuruluş bu banka ve finansal kurumların görünümlerini de durağandan negatife düşürdü. 

S&P konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “5 Türk finans şirketinin notları Türkiye’nin kredi notuna paralel olarak düşürüldü. Artan öngörülemezliğin Türkiye’nin aşırı dış kaldıraçlı ekonomileri ve bankacılık sektörlerine sermaye akışını sınırlayacağı bir dönem bekliyoruz. Finans şirketlerinin görünümlerinin negatif olarak belirlenmesi Türkiye’nin negatif görünümünü yansıtıyor. Türk bankalarının finansal profil ve performansları ülke’nin kredibilitesi ile yüksek seviyede korelasyon içinde olmaya devam ediyor. Bu korelasyonda bankaların ciddi miktarda devlet borçlanma kağıdı tutmaları etkili.” ifadeleri kullanıldı.
 
S&P, başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye’nin ülke kredi notunu da BB+’dan BB’ye indirmişti.

Bu duruma yönelik açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ” S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye, görünümünü de durağandan negatife indirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var? Türkiye senin şu anda zaten üyen falan değil. Daha önce de bunları yaptın. ‘Bizim seninle alakamız yok’ dedik ve kestik ilişkiyi. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Yani ‘Ben bunu açıklarsam, acaba Türkiye’de yatırımlar durur mu?’ S&P boşuna uğraşma, bizimle hele hiç uğraşma. Aynı şeyleri bundan önce de yaptınız tutmadı ve bugün de tutmaz. Kararlı bir şekilde yatırımlara nasıl devam edeceğimizi göreceksin. Bak, Osman Gazi Köprüsü’nü açtık. Şimdi 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de açacağız. 20 Aralık’ta inşallah Avrasya Tüneli’ni… Boğazın altından onu da açacağız. Sizin gücünüz, bizim bu yatırımların ne açılmasına ne de yapılmasına yetmez. Biz buna devam edeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.