S&P: Katar bankaları yabancı fonların çıkışından etkilenmez

    0
    16

    S&P Global Ratings’e göre, Katar’a boykot uygulayan Körfez ülkeleri bu ülkeden fonlarını çekse bile Katarlı bankaların mali yapısı bu kaçıştan etkilenmez.
     
    Bloomberg’te yer alan haberde, S&P’nin Katar’ın dört büyük bankasının 2016 yılı pozisyonlarını inceledikten sonra Körfez ülkelerinin fonlarının Katarlı bankaların pasiflerinin yüzde 8’ini oluştuğu, bunun da toplamda 20 milyar dolara tekabül ettiği kaydediliyor. İnceleme sonucunda, en kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde sadece, adı açıklanmayana iki kreditörün yatırım portföyünü tamamen geri çekebileceği belirlendi.

    S&P Global Ratings’ten yapılan açıklamada, yakın zamanda ortaya çıkan siyasi gelişmelerin, mevcut tablonun nasıl bir seyir izleyeceğine bağlı olarak yabancı fonların çıkışına yol açabileceği kaydedildi. Bununla birlikte, yabancı fonların kaçışı halinde Katarlı bankaların yabancı sermaye çıkışına dayanabilecek yeterlilikte olduğuna dikkat çekildi.

    Katarlı bankaların dış borcu nisan sonu itibariyle 50 milyar dolar olarak hesaplandı. Bunların büyük bir bölümünün vadesi de bir yıldan daha az bir sürede dolacak olduğundan “görece kısa” sayılıyor.

    Şimdiye kadar Katarlı bankalardan para çekilmedi ancak Suudi Merkez Bankası bankalara Katarlı müşterilere sağladıkları kredileri artırmama talimatı verdi. Ayrıca Suudi merkezli bankalara Katar riyaliyle işlem yapılmamasını emrettiği de gelen bilgiler arasında.  

    Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası ise yerli kreditörlere, altı Katar bankasındaki hesaplarıyla bağlantılı müşterileri yüksek risk arz ettiği için temkinli olunması uyarısında bulundu.