S&P Çin’in görünümünü düşürdü

    0
    37

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Çin ve Hong Kong’un kredi notlarının görünümlerini ‘durağan’dan ‘negatif’e indirdi. Çin’in kredi notlarını AA-/A-1+ olarak teyit eden S&P, Hong Kong’un notunu da AAA olarak tekrarladı. 
       
    S&P, Çin’in kredi notu görünümünü aşağı yönlü revize edilmesinin, Çin hükümetinin kredibilitesi için ekonomik ve finansal risklerin yavaş yavaş artacağı beklentisini yansıttığını bildirdi. Bununlabirlikte Çin hükümetinin ve şirketlerin kaldıraç oranlarının kötüleşmelerinin muhtemel olduğunu ifade eden S&P, yatırım oranının da GSYH’nın yüzde 30-35’i gibi sürdürülebilir seviyelerde olacağınainandıklarını vurguladı.  
       
    S&P, Çin’in kredi notunun ise Çin hükümetinin Mart ayındakiUlusal Halk Kongresi’nde onaylanan reform ajandasının rayında olduğu görüşünü, Ülke’nin büyüme görünümü ve güçlü dış pozisyonunu yansıttığını belirtirken, yuanın uluslararası kullanımı artıkça Çin’in dış pozisyonunun daha da güçleneceğini de ifade etti.
     
    S&P, Hong Kong’un görünümünün ‘negatif’e revize edilmesine nedenolarak ise Çin’in görünümünün düşürülmesini işaret etti. S&P, Çin ile Kong Kong arasında yüksek derecede finansal ve ekonomik bağlantı olduğunu savunurken, Hong Kong’un kredi notunun daha yüksek olmasına neden olarak ise Hong Kong’un kurumlarının ve politikamarının açık ve serbest ekonomiyi desteklemesini gösterdi.