Sosyal medyada piyasa yapıp yatağa mobil cihazla giriyoruz

0
353

Asıl olarak Facebook’un damgasını vurduğu bir ülke olan Türkiye’de sosyal ağlar günde internet kullanıcılarının ortalama 2,5 saatini geçirdiği bir ortam dönüşmüş durumda. Türkiye’de 35 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunduğu ve internet kullanımının tüm nüfusa oranının yüzde 45 olduğu düşünüldüğünde bu daha çarpıcı hale geliyor. Çarpıcılığı biraz daha yukarı çekmek için, aktif Facebook hesaplarının sayısının internet kullanıcısı sayısını aşan bir biçimde 36 milyon olduğuna işaret edebiliriz.

We Are Social Singapore tarafından hazırlanan Sosyal Medya, İnternet ve Mobil Kullanımı İstatistikleri 2014 raporunda internet penatrayonu, sosyal medya kullanımı, online geçirilen süre ve mobil cihaz kullanımı açısından ele alınan Türkiye’de internet kullanıcıları günde ortalama 4,9 saatini kişisel bilgisayarlar üzerinden ve 1,9 saatini de mobil cihazlardan internete bağlı olarak geçiriyor. Sosyal medyada geçirilen süre ise ortalama 2 saat 32 dakika.

Türkiye’de yüzde 93 ile en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Facebook’u sırasıyla Twitter (yüzde 72), Google+ (yüzde 70) ve LinkedIn (yüzde 33) takip ediyor.Özellikle gençler arasında mobil cihazlar, internet ve sosyal ağlara rağbetin yüksek olması, kullanım oranlarının zaman içinde artmayı sürdüreceğinin işaretini veriyor.

Gençlerin yüzde 60’ı düzenli olarak internet kullanıyor
Türkiye’de gençlerin yüzde 60’ının düzenli internet erişimi bulunuyor. Kırsal kesimde ise bu oran yüzde 40’a geriliyor. Dolayısıyla internet kullanımı oranların iyileşmesi için şehirlerdeki genç nüfusun buna daha fazla damgasını vurması gerekiyor ve  Türkiye’deki şehirleşmedeki artış düşünüldüğünde bu beklenmedik bir gelişme olmayacak. Nüfusun yüzde 55’inin internet kullanıcısı olmadığı Türkiye’de bu yönde gidilecek çok mesafe var ancak bunun sonuçlarının her zaman iyi olacağını beklememek gerekiyor.

İnternet kullanımının artmasıyla birlikte, mobil cihazını sevgilisine ya da eşine tercih edenlerin oranı, yüzde 6. Bu, mobil cihazından vazgeçmektense birlikteliğini sona erdirmeyi tercih edenlerin oranı. Mobil cihazlar, iş hayatından gelen etkiyle daha güçlü bir biçimde eşlerin arasına girebiliyor.

Daha önce çalışanların kendi cihazlarını işe getirmeleri şeklinde ortaya çıkan cihaz bağlılığı, evlere de taşınmış durumda. Pew Research raporuna göre, cep telefonu kullanıcılarının yüzde 44’ü çağrı, mesaj veya e-posta kaçırmamak için cihazları ile birlikte uyuyor. Üstelik bu cihazları yatak odasında tutmanın sağlık ve uyku düzeninde bozulmaya yol açtığı konusunda çıkan onlarca habere rağmen…