Sosyal kahramanlar İstanbul’da bir araya geldi

0
28

 Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu: “Birleşmiş Milletler’in yoksulluk, açlık, sağlık, eğitim, iklim değişikliği, cinsiyet eşitliği, su, enerji, çevre ve sosyal adalet gibi geniş yelpazedeki sorunların çözümü için belirlediği 17 küresel hedefi devletlerin ya da hayırseverlerin tek başına çözebilmesi mümkün değil. Şirketlerin, büyüklüğü 150 milyar dolara ulaşan sosyal etki odaklı yatırımları artık gündemlerine alması gerekiyor. Eğer bugün bunu yapmazsak yarın ne şirketlerin ne de kurumların üzerinde duracağı bir zemin olmayacak. Her geçen gün daha da büyüyen sosyal ekonomi, toplumsal sorunları çözerken aynı zamanda şirketler için yenilikçi iş fırsatları yaratma potansiyeli de taşıyor.”
 
Farklı ülkelerde, toplumsal meselelere sosyal inovasyon yoluyla çözüm bulmak isteyenleri bir araya getiren dünyanın önde gelen sosyal inovasyon ağı Social Innovation Exchange (SIX), geçen yıl Londra’da düzenlediği ilk toplantının ardından ikinci toplantısını, Zorlu Holding ev sahipliğinde 14-15 Mayıs 2018 tarihlerinde İstanbul’da düzenledi.
 
Sosyal inovasyon platformu imece’nin yürütücülüğü, ATÖLYE ve S360’ın içerik ortaklığı, Brookings Doha Center ve UNDP İstanbul Bölge Merkezi katkılarıyla düzenlenen SIX Wayfinder Istanbul’da; dünyanın çeşitli yerlerinden sosyal inovasyonun gelişmesinde önemli rol oynamış inovasyon elçilerinin yanı sıra alanında uzman 20’yi aşkın konuşmacı yer aldı.
 
SIX Wayfinder Istanbul etkinliğinin açılışında konuşma yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, şirketlerin toplumsal meselelere sosyal sorumluluğun dar kalıpları içerisinde bakmaması gerektiğini dile getirerek, yapıları gereği dönemsel ve bütçeye bağlı olan; bağışlar, sosyal sorumluluk projeleri ve sponsorlukların toplumsal sorunlara kalıcı ve sürdürülebilir çözümler üretebilmesinin mümkün olmadığını, bunun daha kapsamlı toplumsal dönüşüm yaratabilecek “sosyal inovasyon” ile mümkün olabileceğini, kurucu ortağı oldukları sosyal inovasyon platformu imece’de de bu bakış açısıyla hareket ettiklerini söyledi. Sosyal inovasyon olgusunun, bazen Afrika’nın bir köyünde güneş enerjisi ile su sıkıntısına çözüm bulan bir kooperatif, bazen Hindistan’ın ücra bir köşesinde mikro kredi ile çiftçilere yeni bir hayat için başlangıç, bazen Asya’nın en erişilmez bölgelerinesağlık hizmeti götüren bir gezer hastane olarak karşımıza çıkabildiğine değinen Emre Zorlu; “Bugün Avrupa’da GSYH’nin yüzde 10’u sosyal ekonomiden geliyor. AB’de sosyal ekonomide çalışan kişi sayısı 11 milyonu aşıyor. Global Etki Yatırımları Ağı (GIIN) tarafından yayınlanan Etki Yatırımcı Anketi’nde 2016 yılında sosyal konulara odaklı 114 milyar dolarlık etki yatırımının olduğu ve buna 2017 sonu itibariyle ilave 26 milyar dolar daha yatırım ekleneceği ifade ediliyor. Sadece bu rapor bile 150 milyar dolara yaklaşan bir sosyal inovasyon ekonomisine işaret ediyor. Üstelik toplumsal meselelere odaklı bu yaklaşım; şirketler için de yeni iş fırsatları yaratma potansiyeli taşıyor;çünkü şirketlerin niş bir rekabet stratejisi geliştirebilmesi açısından sosyal problemler şirketlere yeni ürün ve hizmet inovasyonu için müthiş bir fırsat sunuyor. Bu anlamda sosyal inovasyon, kurumların inovasyon stratejisi için de önemli bir açılım getirebilir. Bu konuda dünyada da birçok somut örnek var. Örneğin; Tesla’nın yaptığı elektrikli otomobil, solar ve Hyperloop gibi birçok proje, başlangıçta toplumsal bir sorunu çözmek için ortaya çıkmış ve zamanla gelir getiren bir işe dönüşmüş bulunuyor.” dedi.
 
Emre Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelecek 10 yılda dünyanın temel sorunlarını çözmek için kurumlarımızı ve şirketlerimizi; daha insancıl, kapsayıcı ve esnek hale getirirken kaynaklarımızı sosyal etkisi yüksek alanlara yönlendirecek mekanizmaları geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için de daha fazla katılım, daha fazla işbirliği ve daha fazla sosyal girişim odaklı yatırımcıya ihtiyacımız var. Ben bu sebeple ülkemizdeki şirketleri, sivil toplum kuruluşlarını, kamu kurum ve kuruluşlarını ve bireyleri sosyal inovasyon ekosistemine katılmaya davet ediyorum. Benim de global council üyesi olmaktan memnuniyet duyduğum Social Innovation Exchange (SIX), farklı sektörler ve ülkelerden 16.000’den fazla katılımcısı ile bu konuda gerçekten muazzam bir güce sahip. SIX’in Wayfinder toplantılarının ikincisinin, Zorlu Holding’in ev sahipliğinde, imece’nin yürütücülüğünde Türkiye’de yapılıyor olması ülkemiz için gerçekten önemli bir kazanım. Bu toplantıda sosyal inovasyon ekosistemindeki mevcut modelleri, ortak bir şekilde daha iyi bir dünya için yeniden tasarlamak için önemli bir fırsat yakaladık. Bu ekosistemi geliştirip Türkiye’nin bir sosyal inovasyon merkezi olabilmesinin önünü açabiliriz. Eğer bunu hep birlikte başarabilirsek sadece ülkemizde değil bölgemizdeki temel toplumsal meselelerin çözümünde de yön gösterici olabiliriz.”

Brookings Doha Center’ın Direktörü Tarik Yousef, Tides Network CEO’su Kriss Deiglmeier, McConnell Foundation Kıdemli Danışmanı Tim Draimin, Robert Bosch Vakfı Uluslararası İlişkiler-Avrupa ve Komşuları Bölüm Başkan Yardımcısı Markus Lux, Dark Matter LabsItır Yönetici Müdürü Inderpaul Johar, Adım Adım sosyal girişiminin kurucularından Itır Erhart, Esas Sosyal Kurucu Direktörü Filiz Bikmen, Özyeğin Sosyal Yatırımlar’ın CEO’su Ayla Göksel, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ecmel Ayral, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu ve Endeavor Türkiye Kurucu Ortağı ve Genel Sekreteri Didem Altop’un da aralarında bulunduğu konuşmacılar; dünya meselelerine sosyal inovasyon ile çözüm aradı.
 
SIX İcra Kurulu Başkanı Marcello Palazzi: “Sosyal inovasyon ile değişim dünyanın her yerinde gerçekleşmeli”
SIX İcra Kurulu Başkanı Marcello Palazzi, SIX Wayfinder’ın, toplumlarının yararına çalışan sosyal inovatörlere ve değişim yaratıcılarına kanallar açmak, onları bir araya getirmek adına çok önemli bir etkinlik olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tür bir değişimin dünyanın her yerinde gerçekleşmesi önemli. Bu nedenle SIX olarak, küresel katılımcıların Wayfinder için Türkiye’ye gelmeleri için güçlü bir çağrı yaptık. Türkiye’deki sosyal inovasyonu gündeme getirmek ve destek sağlamaktan büyük heyecan duyuyoruz. Wayfinder, gerçek sosyal etkinin yaratılması adına, hem bölgesel hem de küresel oyuncuların fikir üretmesini, çözümler bulmasını ve benzer kurumlarla bağlantı kurmasını sağlayacak.”
SIX Direktörü Louise Pulford ise 31 ülkeden katılımcının bu toplantı için Türkiye’ye geldiğini söyledi. Pulford, “SIX olarak İstanbul’da olmaktan ve Zorlu Holding, imece, ATÖLYE, S360, Brookings Doha Center ve UNPD İstanbul Bölge Merkezi gibi iş ortakları ile bu organizasyonu hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Farklı sektörlerden ve uzmanlık alanlarından konuklarımız var. Farklı deneyim ve birikimlerine rağmen tüm konuklarımız sosyal inovasyona duydukları ortak inançla bir araya geldi. Bu geleneksel bir konferans değil. SIX, eyleme dönüşen harika konuşmalara ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor. Buradaki ortaklarımızla yapacağımız şey de bu olacak. Sadece hoş bir sohbet için bir araya gelmiyoruz, burada herkes alanında uzman ve herkesin birbirinden öğrenecek ve birbirine önerecek şeyleri var. Etkinlikten sonra da birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz. Bu, işbirliğimizin başlangıcı olacak.” dedi.

imece Direktörü Buğra Çelik ve Strateji ve İş Geliştirme Yöneticisi Duygu Kambur da konuşmalarında kolektif etki yaratmanın önemine dikkat çekerek, “Bugün geldiğimiz noktayı, tüm olumlu gelişmeler ve varlığımızı tehdit eden durumlar da dahil olmak üzere kolektif kararlarımızın yarattığı etki olarak görmeliyiz. İhtiyacımız olan şey davranışlarımızı, bakış açımızı değiştirmek ve kolektif etki yaratmak için işbirliği yapmak. Kolektif etki için bir arada olmak, işbirliği yapmak logoların yan yana gelmesi değil. Bu yapılarda çalışan insanların tutkuyla bağlandıkları, ellerindeki kaynakları masaya koydukları, faydalanıcıya dokunan akımlar yaratmak anlamına geliyor.” dedi.
 
Toplantının konuşmacılarından, The Royal Academy of Science International Trust’ın Girls 4 Girls programının sözcülüğünü üstlenen 11 yaşındaki öğrenci Talya Özdemir de, “Biz çocuklar, geleceğin liderleriyiz. Hepimiz için en iyi gelecek söz konusu olduğunda sosyal inovasyonun önemi ortaya çıkıyor. Sürdürülebilir bir gelecek için, sosyal inovasyonun 2 önceliği olmalı, eğitim ve bilim. Eğitime ve bilime yapılan yatırımla bir çocuk gelecekte istediği her şeyi yapabilir” diye konuşarak büyüklerinden yoğun alkış aldı.