Sosyal harcamalar 22 kat arttı

0
18

Türkiye’de sosyal yardımlar, aile, çocuk, kadın, yaşlı, engelli, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında yürütülüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, Bakanlığın 2016 bütçesinin yaklaşık yüzde 86’sına denk gelen 21 milyar 447 milyon 704 bin lira, sosyal yardım harcamalarına tahsis edildi. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan 5,7 milyar liranın yine sosyal yardım harcamalarında kullanılması planlanıyor.

Sosyal harcamalarda kullanılan kaynak, 2002’den 2015’e kadar 22 kat arttı. Sosyal harcamalar 2002’de 1 milyar 376 milyon lirayken, bu miktar 2015 yılında 28,5 milyar liraya ulaştı.

Sosyal harcamaların Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranı 2002’de yüzde 0,5 iken bu oran 2015’te yüzde 1,46’ya yükseldi.

29 bin 271 kişiye sosyal konut yardımı

Yaklaşık 2 milyon hanenin yararlandığı “Şartlı Eğitim Yardımı” ile çocukların okula devamsızlık oranının yaklaşık yüzde 50 azaldığı, kız çocuklarında erkeklere göre devamsızlığın iki kat daha fazla azaldığı, liseye devam oranının yüzde 80 seviyesine çıktığı tespit edildi. 2015’te 3,1 milyon çocuk şartlı eğitim ve sağlık yardımlarından yararlandı.

“Eşi Vefat Eden Kadınlara Düzenli Nakdi Yardım Programı”ndan geçen yıl 295 bin kadın aylık 250 lira nakdi yardım aldı.

Geçen yıl 1,29 milyon kişi 65 yaş üstü yaşlılık ve engellilik yardımlarından, 8,9 milyon kişi “Genel Sağlık Sigortası Prim Desteği”nden, 2,5 milyon kişi de gıda yardımından faydalandı. Yardımlar kapsamında 29 bin 271 sosyal konut teslim edildi.

Projeler

“Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi” projesiyle sosyal yardım sürecindeki tüm adımların elektronik ortam üzerinden yapılması, vatandaşların sosyal yardım başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden görüntüleyebilmesi hedefleniyor. Projeyle sosyal yardımlar alanında ortak veri tabanı (yoksulluk envanteri) oluşturulması amaçlanıyor.

Objektif kriterleri içeren puanlama süreci tamamlanacak

Sosyal yardım ve proje desteklerinden yararlanacak vatandaşların objektif ölçütlere göre belirlenmesi amacıyla “Sosyal Yardım Karar Destek Sistemi Projesi” başlatıldı. Projeyle sosyal yardımlardan haksız yararlanmaların önüne geçilmesi hedefleniyor.

2016’da TÜBİTAK ile geliştirilen ve sosyal yardım alanındaki hak sahipliği kararları için, kır kent ayrımına, bölgesel farklılıkları yansıtacak şekilde objektif kriterleri içeren puanlama formülünün izleme süreci tamamlanacak.