Son 16 yılın en fazla kazandıranları

0
305

YATIRIM GURUSU PETER LYNCH, “Şirketlerin gelişimlerini izleyerek yatırımlarınızdan alacağınız karları arttırabilirsiniz. Hisseler gerçek değerlerinden sapma gösterdiklerinde ortada daha gerçekçi bir alternatif varsa elinizdekileri satıp yeni hisselere yönelin.” diyor. Lynch’in hisse değişimi için ifade ettiği önerisi analistlerin de adeta kılavuzu niteliğinde. Kazandıran kârlı hisseler gerçek değerinden sapmadığı sürece tutulmasında herhangi bir mahsur bulunmuyor. Fakat unutulmaması gereken bir gerçek var ki, asla kazandıran bu kârlı hisseleri kendi haline bırakıp kuruluşun gelişimini izlemekten vaz geçilmemeli. Bu noktada son 16 yılın dolar bazında en fazla kazandıran hisselerini listeleyerek güçlü ataklarını sürdüren hisseleri sıralamak bir öngörü sunması açısından yararlı olacaktır. Ortaya çıkan liste incelendiğinde ise geçen 16 yılda BIST 100 Endeksi’ne dahil 100 hisseden 19 tanesinin yatırımcısına dolar bazında yüksek getiriler sağladığı gözlenmekte. Bu hisseler: Demir çelik sektöründe Kardermir(D) ve Ereğli Demir Çelik, otomotiv sektöründe Ford Otosan ve Otokar, otomotiv yan sanayi sektöründe Ege Endüstri, finansal kiralama sektöründe İş Finansal Kiralama, çimento sektöründe Afyon Çimento, işlenmiş metal sektöründe Çemtaş, kimya sektöründe Soda Sanayi, gübre sektöründe Gübre Fabrikaları, bankacılık sektöründe TSKB, orman ürünleri sektöründe Yataş, petrol sektöründe Tüpraş ve İpek Doğal Enerji, gıda sektöründe Ülker Bisküvi, İlaç&Sağlık sektöründe Eczacıbaşı İlaç, gayrimenkul sektöründe Özderici GMYO, tekstil kimyasalları sektöründe Sasa Polyester, iletişim ve savunma sanayi sektöründe ise Aselsan. İşte bu 19 hisse senedi ve beklentileri:

DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜNDEN IKI ŞIRKET
Son 16 yılda BIST 100 içerisinde yer alan şirketler içerisinde yatırımcısına dolar bazında en fazla kazandıran şirket Kardemir(D) oldu. 2002 Kasım ayına girilirken dolar bazında fiyatı 1 cent olan Kardemir(D) fiyatını geçen süre içinde 86 cente kadar yükseltti. Bu yükselişle Kardemir(D) dolar bazındaki fiyatını tam yüzde 7.870 oranında artırdı. Ereğli Demir Çelik ise yatırımcılarına dolar bazında yüzde 3.259 getiri sağlamış durumda. Alan Yatırım Araştırma uzmanlarına göre şirketin fiyat/kazanç oranı son 5 yıllık dönemdeki ortalamalar ile kıyaslandığında yüzde 19 oranında iskontolu. İş Yatırım analistlerinden Aslı Özata Kumbaracı ise şirketin güçlü görünümünün devam ettiğini vurguluyor. Ereğli Demir Çelik için al tavsiyesinde bulunuyor.

PETROL SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKANLAR
Petrol sektöründe faaliyet gösteren Tüpraş ve İpek Doğal Enerji son 16 yılda dolar bazında yüzde 1.000’in üzerinde getiri sağlayarak yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Her iki hisse senedinin de güçlü performanslarını sürdürmeleri yatırımcının takip listesinde bulunmalarına neden oluyor. Credit Suisse, Tüpraş için 117.4 TL hedef fiyat öngörüyor. Temmuz ortasında ise Morgan Stanley, Tüpraş hisselerinin hala cazip olduğunu belirtti. Kurumun Tüpraş için hedef fiyatı ise 141 TL.

OTOMOTIVIN ÖNCÜLERI
Otomotiv sektöründen Ford Otosan ve Otokar ile otomotiv yan sanayi sektöründen Ege Endüstri sektöründe ön plana çıkan şirketler. TİM verilerine göre, 2017 yılında en fazla ihracat yapan şirketler sıralamasında zirvenin sahibi 4 milyar 797 milyon dolar ile Ford Otosan oldu. Ford Otosan son 16 yılda yatırımcılarına dolar bazında yüzde 2.410 oranında getiri sağlarken Ege Endüstri yüzde 2.274, Otokar ise yüzde 1.644 oranında getiri sağladı. İş Yatırım, otomotiv sektöründe öne çıkan bu şirketlerden Ford Otosan için tut tavsiyesinde bulunurken Otokar için sat tavsiyesi verdi. İş Yatırım’ın Ford Otosan için hedef fiyat 60,45 TL olurken Otokar için hedef fiyatı 61,58 TL.
İletişim ve savunma sanayinde faaliyet gösteren Aselsan, son yıllarda aldığı büyük çaplı ihalelerle piyasa değerini artırdı. Aselsan, Kardemir(D)’den sonra yüzde 3.824’lük getiriyle dolar bazında yatırımcısına en fazla kazandıran ikinci şirket konumunda bulunuyor. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, devlet projeleri ve yoğun iş alımının Aselsan özelinde savunma sektörünün karlılığını olumlu etkilemeye devam edeceğini, söylüyor.

DIĞER SEKTÖRLERDE ÖNE ÇIKANLAR
Son 16 yılda güçlü fiyat performanslarıyla dikkat çeken farklı sektörlerden birer şirket yatırımcıların takibinde. Bankacılık sektöründen dolar bazında fiyatını en fazla yükselten banka yüzde 1.746 ile TSKB oldu. İş Yatırım TSKB için al tavsiyesinde bulunurken hedef fiyat olarak 1,72 TL’yi öngörüyor. İş Yatırım hedef fiyat seviyesine ulaşılması durumunda TSKB’den potansiyel olarak yüzde 105 oranında getiri gerçekleşmesini bekliyor. Çimento sektöründen Afyon Çimento yüzde 2.255 getiri sağlarken gıda sektörünün öncü firmalarında Ülker Bisküvi yüzde 1.378 getiri sağladı. Finansal kiralama sektöründen ise İş Finansal Kiralama yüzde 3,713’lük getirisiyle ön plana çıkıyor. İşlenmiş metal sektöründe yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Çemtaş, Tekstil kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren Sasa Polyester, Gübre sektörünün öncü şirketleri arasında yer alan Gübre Fabrikaları güçlü getirileri ile dikkat çeken şirketler. Soda Sanayi, Yataş, Eczacıbaşı İlaç, Özderici GMYO son 16 yılda dolar bazında yüzde 1000’in üzerinde değer kazanan diğer borsa şirketleri oldu. Yataş, bu yıl 151 mağaza açmayı planladığını ve yılı yüzde 30-35 büyüme ile tamamlamayı hedeflediğini açıkladı.