Şirket satın almaları son 5 yılın zirvesinde

0
39

EY’nin anketine göre şirket birleşme ve satın almaları, ekonomik toparlanmaya ilişkin güvenin artması ile 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Firmanın 6 ayda bir yayınladığı ve 54 ülkeden 1,600 yönetici ile gerçekleştirdiği anketlere dayanan Global Sermaye Güveni Barometresi, şirketlerin yarıdan fazlasının gelecek 12 ay için devralma planladıklarını ortaya koydu.
 
Yöneticilerin yüzde 75’ten fazlası, yoğun geçen 2014’ün ardından daha fazla anlaşma planlıyor. Anketler, yöneticilerin yaklaşık 3’te 1’inin daha büyük anlaşmaları hedeflediğini ve şirketlerin kendi stratejilerine yönelik basit anlaşmalara olan ilginin de arttığını gösterdi.
 
BloombergHT’nin haberine göre EY’nin ticari işlemler danışmanlık hizmetlerinden sorumlu küresel başkan yardımcısı Pip McCrostie, “Yöneticiler, 2014’ten daha yüksek düzeydeki bölgeler arası uyumla birlikte, küresel ekonomiye dair artan iyimserliği ifade ettiler. Şirketler gelecekteki değerleri adına birleşmeleri ve satınalmaları da kapsayan daha belirgin adımlar atmayı planlıyor” şeklinde konuştu.
 
Bu yıl sağlık-bakım, tüketim, enerji gibi sektörlerde büyük anlaşmalar görüldü. Geçtiğimiz haftada Royal Dutch Shell Plc’nin, BG Group Plc’yi 47 milyar sterlin (69 milyar dolar) ödeyerek almaya karar vermesi ile petrol ve enerji sektöründe en az 10 yılın en büyük anlaşması gerçekleştirildi. Mylan NV, aynı sınıfta yer alan portföyüne katmak üzere ilaç üreticisi Perrigo Co.’yu almak için 28.9 milyar dolar teklif sundu.
 
Geçtiğimiz ay Kraft Foods Group Inc., 3G Capital ve Warren Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway Inc. öncülüğünde gerçekleştirilen anlaşma aracılığıyla H.J. Heinz ile birleşeceğini duyurmuştu.