​Saxo Bank 1. Çeyrek Dünya Piyasaları Görünüm Raporu’nu açıkladı

0
27

FED’in 9 yılı aşan aradan sonra yaptığı ilk faiz artırımı, sermayenin maliyeti artarken fırsatları bulmak açısından ilginç bir döneme işaret ediyor. Yılın ilk çeyreği için ‘boşluğa dikkat edin’ uyarısı yapan Saxo Bank’ın Baş Ekonomisti Steen Jakobsen, “2016, piyasa kendini yeniden kurgularken portföylerinde büyüme arayan yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor” dedi. 

Saxo Capital Markets’in hakim ortağı konumundaki Saxo Bank, küresel piyasalar için kritik işlem fikirlerini içeren 1. Çeyrek Dünya Piyasaları Görünüm Raporu’nu açıkladı. ABD Merkez Bankası Federal Reserve’in 9 yılı aşan aradan sonra sonunda ilk faiz artırımını yapmasıyla Aralık 2015 önemli bir paradigma değişikliğine sahne oldu. Bu nedenle Saxo’nun 1. Çeyrek için öngörüsü, çeşitli varlık sınıflarının faiz artırım dönemlerinde gösterdiği net değişime odaklanıyor ve ‘boşluğa dikkat edin’ diyor.   

Sıradışı tahminleriyle tanınan Saxo Bank Baş Ekonomisti Steen Jakobsen, “1. Çeyrek, karışıklıklarla geçecek bir yılda zor bir başlangıç yaptı. Dalgalanma artarken, FED’in ne yapacağına dair çok sayıda tahminlere sahne oldu. Büyük resme bakarsak sermayenin marjinal maliyetinin esas alındığı bir modele doğru geçiş yaşıyoruz. Aslında bu iyi haber” dedi. 

Jakobsen, “FED faiz artırımları hastalık değil iyileşme işaretidir. 2016, piyasa kendini yeniden kurgularken portföylerinde büyüme arayan yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor” diye konuştu.  

Bu arka plan çerçevesinde Saxo’nun başlıca varlık sınıfları için 2016 1. Çeyrek öngörüleri şöyle: 

Emtialar 
1. Çeyrek ciddi hasar görmüş petrol için en kötü dönem olabilir. İran’a yaptırımların kaldırılması zaten aşırı arza doymuş piyasaya ilk etapta stokta bekleyen, ardından da günde 500 bin varil petrolün sürülmesine neden olabilir. ABD’de her zaman ilk dört ayda stoklar artma eğilimi gösterir. Bu da WTI ham petrolünün teslim noktası Cushing üzerinde baskıyı artırabilir.   

1. Çeyrek ayrıca kıymetli metaller bakımından zorlayıcı bir ortamın devamı anlamına gelecek. Yatırımcıların büyük çoğunluğu ABD’de daha yüksek faiz oranları beklerken Avrupa ve Çin’de parasal genişlemenin devamını dolar satın alma fırsatı olarak görüyorlar.  

FX
Her zamankinden daha fazla, büyük küçük fark etmeksizin bütün para birimleri ve piyasalar FED’in faiz artırımlarına ve artırımın hızına yönelik beklentilere bağlı hale geldiler. ABD doları için düz ve doğrudan yapılacak öngörü artış yönünde olur çünkü FED şimdi küresel finans krizinden bu yana ilk kez ciddi anlamda gevşek bir politikayı toparlamaya başladı. 

Bonolar
Yeni yılda bütün dünyanın tamamında yatırımcıların gündemine girecek ve aklını meşgul edecek tek ortak konu kredi faktörü olacak. Faiz oranları sıfırdan yukarı doğru tırmanmaya başlarken kredinin maliyeti, hem ulusal hem de şirket bazında performans hakkında başlıca bilgi unsuru olacak. 1. Çeyrek sırasında yukarı yönlü ekonomik bir sürprizin yaşanması halinde portföye short poziyon koymak akıllıca olur.   

Hisseler 
Eğer hisse senedi piyasaları enerji ve madencilikteki daralmanın etkilerinden korunabilirse, ki bu bizim senaryomuz, o zaman 2016 büyük ihtimalle iyi bir yıl olacak. Bunun yatırımcıların ABD getirilerinde giderek düzleşen bir eğri, 5 yıllık Avrupa devlet tahvillerine kadar uzanan kağıtlarda ve kısa vadeli Japon devlet tahvillerinde negatif oranlarla yüzleşirken olacağını da hatırlatalım.  

Makro 
Küresel ekonomi ilk ABD faiz artırımına karşı dayanıklılık gösterdi. Fakat görünüm gelişen ekonomilerden gelişmekte olanlara doğru bir kayma olduğu yönünde. Fakat şimdilik, sermayenin artan maliyeti özellikle negatif olmayacak ve küresel büyüme biraz daha yükselecek. 

Avrupa 
Polonya bugüne kadar durgunluğa dayanaklı, iyi gelişmiş ve sağlam bir ekonomi olarak ün yaptı. Ne yazık ki yükselen sermaye maliyetlerine karşı yüksek oranda kırılgan bir pozisyonda yer alıyor. Özellikle enerji sektörü bu anlamda en yüksek hassasiyete sahip. Bize göre Polonya’nın büyümesi 2016’da darbe alacak. 

Asya-Pasifik 
1. Çeyrek aynı zamanda Çin Takvimi’ne göre Ateş Maymunu Yılı’nın başlangıcı olacak. Bu yıl ekstra piyasa karışıklığı ve daha fazla dalgalanma görülebilir. 2016’da jeopolitik riskin gündemdeki önemini artırması beklenirken, kırılmalar ve raydan çıkmalar daha şiddetli görülebilir.