Şimşek: Kur hareketleri sadece Türkiye kaynaklı değil

0
36

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, SANKO Üniversitesi’nin 2016-2017 akademik yılının başlaması dolayısıyla Özel SANKO Okulları Abdulkadir Konukoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuştu.

Şimşek konuşmasında doların yükselişine değindi. Türkiye’deki kur hareketliliğinin sadece Türkiye kaynaklı olmadığını aktaran Şimşek, ‘Bu durum yalnızca Türkiye’ye özgü değil, şu anda küresel olarak dolar yükselişte’ dedi.

Şimşek, ‘Son 13 yılda dolar en hızlı yükselişini son dönemde gösteriyor. Buradan önce 90’lı yıllar ile 2000’li yılların başı böyle bir süreç yaşanmış. Onden önce de 1980’li yıllarda yaşanmış. Bu ABD dolar endeksi doların reel değerinin diğer bütün para birimlerine karşı reel değerini gösteriyor’ ifadelerini kullandı.

Küresel olarak doların yükselişinin iki basit sebebi olduğunu aktaran Şimşek, Trump’ın ABD şirketlerinin dışarıda tuttuğu paraya izin vermeyeceğini söylemesi ve dünya işleriyle ilgilenmek istemediğini, Ortadoğu’da harcanan trilyonlarca doların ülkeye geri getirilmesi gerektiğini belirtmesinin doların hareketinde etkili olduğunu vurguladı.

Şimşek, ‘Amerika’da yatırımların artması demek aslında bir anlamda maliye politikasını genişletmek yani bütçenin büyütülmesi, bütçe açığının büyütülmesi demek. Yani bu da maliye politikası bu kadar genişlerken para politikası üzerinde baskı yaratır, enflasyon yaratır. Enflasyonun artması demek, tabiki faizin artması demek. Faiz artışı ne demek; doların değerlendirmesi demek. Yani dışarıda tutulan başka para birimleri, karlar, kendi ülkesine Amerika’ya gelirse dolara dönecektir’ yorumunda bulundu.