Seçim sonuçlarının olası piyasa etkileri

0
48

Türkiye neyi oyluyor?
24 Haziran’da, Türk seçmeni, (1) Cumhurbaşkanlığı seçimi ve (2) milletvekili seçimi için sandık başına gidecek. Milletvekili seçimi aynı gün sonuçlanacak olup, Cumhurbaşkanlığı oylamasında herhangi bir adayın tek başına %50 ve üzeri bir oranda oy alamaması durumunda iki hafta sonra, 8 Temmuz Pazar günü, ilk turda en yüksek oyu alan iki aday arasında 2. Tur oylaması yapılacak.
Türk varlıklarındaki belirsizlik ve endişeler neden kaynaklanıyor?
2017 yılındaki %7,4’lük ( 2018 ilk çeyrek: %7.4) hızlı büyümeden sonra büyüme hızının düşmesi, enflasyon ve faiz oranlarının 600 ve 550 baz puan yükselişi, geçen yılın ortalarından itibaren Türk Lirası’nda görülen %30’luk değer kaybıyla Türkiye, gelişmekte olan piyasalar arasında sermaye çıkışlarında başı çekiyor. Bundan dolayı, yatırımcılar güvenilir bir ekonomi programı ve politika setini yeniden uygulayacak tutarlı bir sonuç almayı umarlarken; anketler bunun başarılması için sıkı bir rekabetin yaşandığının sinyalini veriyor.
Hangi sonuç risk priminin düşmesine yardımcı olur?
Cumhurbaşkanı ve meclisin aynı çizgide olması anlamını taşıyan tutarlı ve güçlü bir sonuç, istikrarlı ve güvenilir bir ekonomi politikası uygulamak dışında çok fazla bir seçeneğinin olmadığı ortamda piyasalara destek verebilir. Öte yandan, Cumhurbaşkanı ve meclisin farklı ittifak-çizgiden olmasıyla doğacak bir “topal ördek” senaryosu, siyasi belirsizliğin devam etmesine yol açarak 1 -2 yıl içerisinde erken seçim olasılığını yeniden gündeme getirebilir.

Hisseler farklı yönetimlere nasıl tepki verir?
2018 yılı beklenen kârlar üzerinden 6,7 x Fiyat/Kazanç oranında işlem gören Türk hisseleri için siyasi ve ekonomik istikrar ortamında değerleme & hisse başına kâr büyümesi açısından önemli bir soru işareti olmadığını değerlendiriyoruz. Sonuç olarak, geçmiş dönemdeki seçim sonuçlarına ilişkin döngülerde görüldüğü gibi, piyasa ve ekonomi açısından olumlu yorumlanacak bir sonuç oluşması durumunda genele yayılan bir yükseliş yaşanacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, yakın dönemde olumsuz ayrışan büyük ölçekli ve likit hisselerin başı çekeceğini, küçük ölçeklilerin de bunu takip edeceğini değerlendiriyoruz. Ek olarak, iktidar partisinin galibiyetinin savunma, enerji (yenilenebilir enerji – Zorlu Enerji), taşımacılık, çelik, madencilik ve bilişim sektörleri için katalist olabileceğini düşünüyoruz. Muhalefetin kazanması durumunda ise, çelik (uzun), bilişim, liman işletmeleri (Global Yatırım Holding), enerji (yenilenebilir – Zorlu Enerji) sektörleri ile bu sektörlere ilişkin taahhütlerini vurgulamalarından ötürü tarıma dayalı hisselerin (Türk Traktör ve gübre sektörü hisseleri) ön plana çıktığı görülebilir. BIST – 100 kapsamından belirlediğimiz bazı hisselerin 3 ve 6 aylık performanslarına ilişkin detaylar Gösterim 8’de incelenebilir. Tabloda, olası tepki ve/veya düşük risk primi durumunda tercih edeceğimiz hisseler koyu olarak yazılmıştır