Saya Grup ilaçta iddialı

0
399

2015 yılında yüzde 63 büyüyerek 500 milyon TL ciro gerçekleştiren Saya Grup, inşatta Folkart, ilaçta Pharmactive, elektrik motorunda Volt ve farklı sektörlere kalıp ve parça sağlayan Voltsan şirketleriyle hızlı büyüyen gruplardan biri. 2020’ye kadar 3 bin kişi istihdam etmeyi ve 2 milyar TL ciro gerçekleştirmeyi hedefleyen Saya Grup, özellikle Ar-Ge konusunda oldukça iddialı.
 
AR-GE BÜTÇESİ ARTTI
İlaç, inşaat ve elektrik motoru alanlarında 2015 yılını büyüme açısından verimli bir yıl olarak niteleyen Saya Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Pharmactive Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak, Ar-Ge’ye özel önem verdiklerini söylüyor ve ekliyor: “İştiraklerimizden Volt Elektrik Motorları ve Pharmactive İlaç, Ar-Ge yoğun şirketler. Bu yüzden Ar-Ge yatırımları bizim olmazsa olmazlarımızdan.” Pharmactive ile 2010’dan bu yana ilaç sektöründe faaliyet gösteren Saya, Çerkezköy’de 108 bin metrekarelik tesiste ilaç üretiyor. Sancak, 200 milyon TL yatırım değerine sahip fabrikada farklı yatırımlar için çalışmaların devam ettiğini söylüyor. Tesisin ikinci etabı için yürütülen faaliyetler bittiğinde, Avrupa’nın en büyük ilaç üretim fabrikalarından biri hayata geçmiş olacak. Tüm etaplar bittiğinde, 2 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

Sancak “İlaç sektörüne devletin daha çok destek vermesini arzu ediyoruz” diyor. Pharmactive markası altında yurtdışı pazarlar için gerekli hazırlığı yaptıklarını da söyleyen Sancak, “Çerkezköy’deki tesisimiz için 2013’te Türkiye Sağlık Bakanlığı’ndan GMP (Good Manufacturing Practices) iyi üretim uygulamaları onayı aldık. Şubat 2015’te de Almanya Sağlık Bakanlığı, BfArM’dan onay alarak Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde satış pazarlama yapma yetkisini elde ettik. İlk ürünümüzle 2017’nin sonuna doğru Avrupa’da satışa başlarız. Sonraki hedefimiz ABD. Orada kendi satış ve pazarlama ekibimizi kurmayı hedefliyoruz” diyor.

Pharmactive’in üretim kapasitesi yıllık 330 milyon kutu. İkinci etap tesislerinin devreye girmesi ile bu kapasite 500 milyon kutuya ulaşacak. Halihazırda film tablet, efervesan tablet, toz süspansiyon, saşe, krem, pomat, jel, losyon, sprey, şurup gibi çeşitli formlarda ürünler üretiliyor. Sancak “Ar-Ge departmanımız, üretim kampüsümüzde dört kat üzerine kurulu 3 bin 200 metrekarelik ayrı binasında yürüttüğü ürün geliştirme çalışmalarında, tüm dünyaca kabul gören FDA/EMEA/ICH kılavuzlarını esas alıyor. Mevcut kadromuzda uzman altı Hint kökenli bilim insanımız var. Türkiye’nin dokuzuncu ilaç Ar-Ge merkeziyiz” diyor.
 
İHRACATTA ATILIM
2016 yılı için büyüme hamlesinde Volt şirketiyle de iddialı görünen Saya Grup, Türkiye’nin en büyük ikinci elektrikli motor firması. Sancak, “Volt markasını 2011’de satın aldık. 2,5 senede üç kat büyüttük. Ek binamızla kapasitede yüzde 40 artış hedefliyoruz” diyor.

Gelecek üç yıl içinde iç pazarda ortalama yüzde 45 büyüme hedefleniyor. İlk etapta ruhsatlandırma süreçlerinin daha kolay olduğu, hızlı giriş yapılabilecek CIS, Doğu Avrupa, Balkan ülkeleri ve Afrika’ya giriş gündemde. Bu strateji doğrultusunda 2016’da yedi ülkeye ihracat başlayacak. İlk etapta antiviraller, solunum ilaçları, dermatolojik ve analjezik ürünlerin satışı planlanıyor. Ardından spesifik olan santral sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem ilaçları ile ihracat çeşitlendirilecek. 2016’da yüzde 40 büyüme ve 700 milyon TL ciro gerçekleştirmeyi hedefleyen Saya Grup, 2020 için 2 milyar TL ciro ve 3 bin çalışana ulaşmayı öngörüyor.