Sanayiden teknoloji firmasına dönüştü

0
352

Bundan 50 yıl önce 60 metrekarelik bir atölyede Mustafa Cem tarafından temelleri atılan Cemdağ, bugün yurtiçinde büyük projelerin yanı sıra uluslararası üretim standartlarıyla 56 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Şirket, 2012’den bu yana da Panasonic Elektrik’in Almanya’daki operasyonuna LED modül üretimi yapıyor. Bu işbirliğinde Cem markasına odaklanan şirket, Fransa, Hollanda, Almanya ve Slovenya’daki distribütörlük ağını genişleterek Cem markalı ürünlerin satış kanallarını artırmayı planlıyor. Cemdağ Aydınlatma Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Sina Cem, geniş yelpazedeki ürünleri tasarlarken hedeflerinin tüm dünyada satılabilir ürünler üretmek olduğunu söylüyor. Şirketin imza attığı büyük projeler arasında yer alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu projelerinde 140 km’lik karayolunda optik alandaki patent çalışmalarıyla enerji tasarrufu ve yüksek ışık konforu sağlayan ürünler kullanılmış. Sina Cem, “Projede yatırımcıya yüzde 40 oranında verimlilik katkısı sağladık. Köprü ve otoyolla, bağlantı ve kavşakları, patenti bize ait olan özel optik sistemli armatürleriyle aydınlattık. Ayrıca, İzmit SEKA Tüneli Aydınlatma Yenileme projesini tamamladık ve hizmete açıldı. Bunların dışında yurtdışındaki önemli işlerimizden birisi olan Almanya Köln Havalimanı Çevre Aydınlatma ve Yenilemesi Projesi devam ediyor” bilgisini veriyor.

Sina Cem, “Cemdağ’ın bu 50 yıllık süreçteki en önemli özelliği, teknoloji, Ar-Ge, otomasyona yaptığı önemli yatırımlar ve uygulamalarla bir sanayi firmasından bir teknoloji firmasına dönüşmede gösterdiği başarıdır. Floresan ve cıva balastları üreterek adım attığımız sektörde bugün ürünlerimiz yol, sokak, hastane, endüstriyel tesis ve havaalanlarında yaygın olarak kullanılıyor. İç ve dış mekân aydınlatma teknolojilerinde yarattığımız katma değerle, sektördeki trendlere yön veren özel ürün ve çözümlerimizle yeni “ilk”ler için çalışmaya devam ediyoruz” diyor. Şirket, nesnelerin internetine uygun ürünlerde ışık kalitesini artırarak yüzde 60-80 arası enerji tasarrufu sağlar noktaya gelmiş.

Bu arada şirket, BIST’te işlem görmek için gün sayıyor. Halka arz süreci tamamlandığında Borsa İstanbul’da ilk aydınlatma teknolojileri firması işlem görmeye başlayacak. Sina Cem, aydınlatma sektörünün hızlı geliştiğini belirterek, tüketimde de ciddi bir artışın söz konusu olduğunu kaydediyor. Özellikle enerji verimliliği politikalarının aydınlatma teknolojilerine etkisi, bu alandaki Ar-Ge çalışmalarının önemini artırıyor. Sektörün tüm oyuncularının sürdürülebilir stratejilerle, teknolojideki gelişmelere ayak uydurması ve geleceği yakalamasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Sina Cem, “Bugün öne çıkan LED teknolojisi olabilir ancak, LED bir ışık kaynağı olarak yerini birkaç yıl içinde alternatif bir kaynağa da bırakabilir. Bu nedenle öncelikli olarak aydınlatma firması kimliğimizi korumak önceliklerimizden birisi” diyor. Şirket olarak dört ayrı üretim tesisinde yüksek teknoloji ile ürettiği ürünlerle hem Türkiye’de hem de dünya pazarında sektörün güçlü bir oyuncusu olduklarını belirten Cem, “DNA’sında sürdürülebilir operasyonlar kurmak olan bir şirket olarak bütün ürün gruplarında yerel pazar liderliği ve global pazar payımızı artırmak, sürekli araştırma ve geliştirme, sürdürülebilir finansal büyümeye odaklı stratejik hedeflerimizle lider konumumuzu sürdürmeye devam etmeyi planlıyoruz” diyor.

Diğer yandan şirketin çalışanlarının yüzde 53’ünü kadınlar oluşturuyor. Kadın-erkek eşitliği ve ülkelerin gelişmişlik düzeyinde en önemli göstergelerden birisi de kadının ekonomik hayata katılımı. Kuruluşlarından bu yana bu konuya önem verdiklerini ifade eden Sina Cem, “150 çalışanımızın yüzde 53’ü kadın. Toplumun ilerlemesi ve dönüşmesinde kadının yarattığı katma değere inanıyor ve güveniyoruz” diyor.