Rusya ve Suudi Arabistan’dan sürpriz petrol görüşmesi

    0
    57

    Rusya Enerji Bakanı Novak, Katar’ın başkenti Doha’da Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi ve Katar Petrol Bakanı Muhammed bin Saleh al-Sada ile bir araya geldi. 
     
    Petrol bakanları arzı, 11 Ocak seviyesinde dondurma üzerinde anlaştı. Petrol arzı dondurma anlaşmasını Katar denetleyecek
     
    Bakanlar toplantı sonrasında gerçekleştirilen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

    Katar Petrol Bakanı El sada, “Düşük petrol fiyatları dünya için olumlu olmadı. OPEC ve Rusya başarılı bir toplantıyı tamamladı. Petrol arzının güvenliğini sağlamak için çalışıyoruz. Petrol bakanları arzı 11 Ocak seviyesinde dondurma üzerine anlaştı. Bu adımın piyasada istikrarı sağlayacağına inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

    Suudi Arabistan Petrol Bakanı Naimi, “Cari fiyatlar nedeniyle arzın düşmekte olduğunun farkındayız. Üretimin ocak ayı seviyesinde dondurulması piyasa için yeterli. Piyasada istikrarın sağlanması için atılacak adımları önümüzdeki birkaç ayda değerlendireceğiz. Opec üyesi ve üyesi olmayan üreticilerin bu öneriyi uygulamaya geçirmelerini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

    Venezuela Petrol Bakanı Eulogio del Pino ise aldıkları kararı anlatmak için yarın Tahran’da İran ve Irak petrol bakanları ile bir araya geleceğini ifade etti. 

    Azerbaycan, petrol üretim miktarını dondurmayacak
    Azerbaycan Petrol Bakan Yardımcısı Natiq Abbasov, Azerbaycan’ın petrol üretimini dondurma planları olmadığını söyledi. 
     
    Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar’ın diğer üretici ülkelerde kabul ettikleri takdirde üretimlerini Ocak ayı seviyesinde dondurma kararı almalarını değerlendiren Abbasov, “Üretimimizi dondurma planımızı yok” diye konuştu. 

    ‘İran petrolde pazar payından vazgeçmeyecek’
    İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, İran’ın global petrol piyasasında kendisine uygun bir pazar payı elde etme hedefinden vazgeçmeyeceğini söyledi. 
     
    Shana haber ajansına konuşan Zanganeh, “Önemli olan iki şey var, biri petrol piyasasındaki arz fazlası, ikincisi ise İran’ın pazar payı” dedi.
     
    Irak Petrol Bakanı Adil Abdul-Mahdi ve Venezuela Petrol Bakanı Euglio Del Pino’nun yarın Tahrana geleceğini belirten Zanganeh, Doha’da yapılan toplantıda alınmış olan kararların değerlendirileceğini ifade etti. 

    PETROL FİYATLARI YÜKSELİŞTE
    ​Brent petrolün varil fiyatı, Rusya ile Suudi Arabistan’ın petrol arzına ilişkin görüşeceği haberleriyle yaklaşık yüzde 4 yükselerek 35,51 doları gördü.

    Rusya Enerji Bakanı Novak’ın, OPEC üyesi 3 ülkenin petrol bakanları ile Katar’da bir araya gelmesi OPEC ve OPEC üyesi olmayan üreticilerin petrol arzını kısmaları konusunda bir anlaşma umutlarını yeşertmesi petrol fiyatlarını yükseltti. 
     
    Novak ve Suudi Arabistan, Katar, Venezuela petrol bakanlarının Doha’da devam eden toplatıdan üretim kısıntısı yönünde somut bidr karar çıkmasını beklemek için erken olduğu ifade edilse de, yatırımcılar olumlu mesajlar verileceği beklentisini satın alıyorlar. 

    Geçen hafta yatırımcı risk algısındaki bozulmanın belirginleşmesi ve finansal piyasalarda volatilitenin artması, halihazırda arz fazlasının bulunduğu petrol piyasalarında talep eksenli düşüş beklentilerini de gündeme getirmişti. Gelişmelerin etkisiyle geçen hafta 30 doların altını gören Brent petrolün varil fiyatı, bu seviyelerden gelen tepki alımları ile yükselişe geçmişti.

    Brent petrolün varil fiyatı, dün güne 32,90 dolardan başlaması sonrasında Rusya ile Suudi Arabistan’ın petrol arzına ilişkin görüşme gerçekleştireceği haberleriyle günü yüzde 3,4 artışla 34 dolar sınırından tamamladı ve böylece son üç işlem günündeki yükselişi yüzde 10’u aştı.

    Söz konusu görüşmenin bugün gerçekleşeği yönündeki haberlerle Brent petrolün varil fiyatı 35,51 dolarla yaklaşık 2 haftanın en yüksek seviyesini gördükten sonra şu dakikalarda yüzde 3,5 primle 35,2 dolardan işlem görüyor.

    Analistler, Rusya ile OPEC’in petrol arzında kısıntıya gitmek için görüşme yapacağına ilişkin uzun süredir bilgi kirliliği bulunduğuna dikkati çekerek, bu durumun petrol piyasasında volatilitenin artmasına neden olduğunu kaydediyor.

    Brent petrolün varil fiyatının 35 doların üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 36,2 doların direnç olarak takip edileceğini aktaran analistler, 33,9 doların ise destek konumunda bulunduğunu ifade ediyor.

    Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı da bugün yükselişini 3’üncü güne taşıyarak, şu dakikalarda yüzde 4,1’lik artışla 30,89 dolardan alıcı buluyor.