Rus ürünleriyle ilgili kısıtlama söz konusu değil

0
31

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile Koop-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi töreninin ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Türkiye ve Rusya arasında, gıda konusundaki kriz hala aşılamadı mı?” sorusu üzerine Çelik, Rusya ile yaşanan kriz sonucunda 21 ürüne yasak getirildiğini, bu ürünlerden 5’inin geçtiğimiz aylarda serbest bırakıldığını hatırlattı.

Tarımsal ürün olarak brokoli, karnabahar ve kesme çiçeğe geçen hafta serbesti getirildiğini anımsatan Çelik, böylece 8 ürünün serbest kaldığını, ancak 13 üründe yasağın devam ettiğini söyledi. Bunun bir anlamı olamadığını dile getiren Çelik, “Dünya Ticaret Örgütü ve genel kurallar çerçevesinde, böyle bir yasaklama söz konusu olamaz. Bu yasaklamalar hukuki değil. Ayrıca Türkiye, bu ürünleri yine satmaya devam ediyor. Bu ürünler Rusya pazarına da giriyor ama 3. ülkelerden giriyor. Biz geçmişte 1 sattığımız bazı ülkelerde, şimdi 10 domates sattığımızı görüyoruz ve bu birim direkt Rusya’ya ulaşıyor. Rus piyasasının ihtiyaç duyduğu bu ürünler, normalleşme süreci de artık tamamlandığına göre, eskiden olduğu gibi direkt olarak aynen devam etsin. Fakat 13 üründe henüz bu gerçekleşmiş değil.” diye konuştu.

Çelik, yaşanan krizde iki ülke çiftçisinin de kabahati olmadığını söyledi. Toplumda en zahmetli ve gelir düzeyi düşük olan çiftçilere, bedel ödetmenin doğru olmadığını vurgulayan Çelik, Türkiye’nin Rusya’dan 2 milyar doların üzerinde, Rusya’nın Türkiye’den 1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini kaydetti. Türkiye’nin Rusya’dan buğday ve hububat olmak üzere ciddi oranda ithalatı olduğuna değinen Çelik, “Bizim sattıklarımız ise meyve ve sebzeler. Bunun artık iki ülke arasında mesele olmaması gerektiğini söylüyoruz. Son günlerde Ekonomi Bakanlığımızın dahilde işleme rejimi çerçevesinde yayınladığı bazı kararlar, tamamen ithalat ve ihracatçıların talepleri doğrultusunda şekil alıyor. Bu konuda bir yanlış anlaşılma var, bizim Rus ürünleriyle ilgili bir kısıtlama getirmemiz söz konusu değil. Böyle bir bakış açısı içinde değiliz. Bir an önce Rusya’nın 13 ürüne getirdiği kısıtlamayı, kaldırmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.