Rönesans Grubu 9 AVM projesine 1.5 milyar euro yatıracak

0
203

Rönesans Grubu’nun ticari gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketi Rönesans Gayrimenkul Yatırım (RGY), Türkiye’de 8 şehirdeki 9 AVM projesi için 1.5 milyar euro’luk yatırım yapacağını açıkladı. 

Milliyet Gazetesi’nden Hanife Baş’ın haberine göre, RGY Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, arsaları alınmış 9 AVM projelerinin bulunduğunu ve bunların üç tanesinin inşaatının sürdüğünü belirterek, 3 yıl içinde İstanbul Küçükyalı ve Maltepe’de, İzmir Karşıyaka ve Bayraklı’da, Bursa Nilüfer’de alışveriş merkezi projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Özgümüş, üçü yapım aşamasında olan 9 proje için 1.5 milyar euro’luk yatırım yapacaklarını, şu anda bu projelerin 800 milyon euro’luk kısmının inşaatının sürdüğünü kaydetti. Özgümüş, yeni projeleriyle ilgili de şu bilgileri verdi: “İzmir’de, Tekfen’le yüzde 50-50 ortak olduğumuz ikinci bir projemiz var. Bunda da konut, ofis ve AVM bulunuyor. Bursa’da Nilüfer’de yerimizi aldık. AVM yatırımımız olacak. Antalya’da iki AVM projesi planlıyoruz. Yer arayışımız sürüyor. Konya’ya da bakıyoruz. Burada da olmak istiyoruz. Bu şehirlerin yeni nesil AVM’lere ihtiyacı var. Ayrıca İstanbul’da bütün projelerimiz Anadolu yakasında. Avrupa yakasında da proje yapmak istiyoruz. Yer arayışımız sürüyor.”

‘İyiler ayakta kalır’
Özgümüş, Optimum Outlet AVM’lerini bazı şehirlerde dönüştürdüklerini de dile getirerek, büyütme imkanı buldukları outlet AVM’leri outletten çıkarıp normal AVM’ye çevirdiklerini, İzmir dışında bunlardan birinin de Adana’da olduğunu aktardı.

Özgümüş, “Adana Optimum Outlet alışveriş merkezinin regular konseptine dönüştürülmesiyle başlayan değişim İzmir Optimum’da da devam edecek. İzmir’i 60 bin metrekarede 86 bin metrekareye çıkardık. Özel çocuk Oyun alanlarından yeni restoran ve kafelere kadar birçok yenilik ekleyeceğiz” dedi.

Türkiye’de perakende sektörüyle AVM’lerin beraber birbirini büyüttüğüne de işaret eden Özgümüş, “AVM’lerde yeni konseptler gelişiyor. Bazı alanlar küçülürken bazıları büyüyor. Örneğin, elektronik marketler ve hipermarkelerde internetten satış artınca markaların mağaza için istedikleri metkrekareler azalıyor” yorumunu yaptı.

Özgümüş, bu kadar AVM’nin Türkiye’ye fazla olup olmadığı şeklindeki soruyu da, “Her zaman daha iyisini yapan başarılı olur. İyi olan ayakta kalır. Kendini yenilemeyenler iş sahnesinden silinir. Türkiye’nin iyi ve yenilikçi AVM’lere her zaman ihtiyacı var” cevabını verdi.

Yüzde 40 açık alanlı
Rönesans Gayrimenkul Yatırım Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi HASAN Şimşek ise, nüfusu 1 milyonun üzerinde olan her şehirde AVM sahibi olmak istediklerini vurgulayarak, yeni AVM yapımı yanında satın alma şeklinde de büyüyebileceklerini belirtti. Dünyada dördüncü nesil AVM’lerin ortaya çıktığını da anımsatan Şimşek, “AVM’lerimizde bunu uyguluyoruz. Yeni yapılanlarda yüzde 30-40 arasında açık alan var. İnsanlar açık alan da istiyor. Biz de yeni konseptlerimizi bu yönde belirledik. Özellikle yemek ve eğlence alanları açık olacak” bilgisini verdi.

Küçükyalı’ya Hilltown geliyor
Rönesans’ın İstanbul Küçükyalı’da inşaatını sürdürdüğü Hilltown adlı AVM’nin 2017 yılında açılması planlanıyor. Hasan Şimşek, “Yüzde 40 açık alan bulunuyor. Yanında otel de var. Markalarla anlaşmalarımız sürüyor. Beymen, Inditext, H&M, markalarıyla anlaştık. 150 odalı otelin işletmeciliği için de uluslararası markalarla görüşmelerimiz sürüyor. Kiralanabilir alanı 60 bin metrekare olacak. Maltepe’deki projede de inşaat çalışmaları sürüyor. Burada da toplam kiralanabilir alan 56 bin metrekare” dedi.