Rolls-Royce’den milli projelere destek

0
22

Dünyanın önde gelen motor üreticisi Rolls-Royce PLC’nin CEO’su Regis, Türkiye’deki kısa ve orta vade yatırım hedefleri ve milli teknoloji projelerine verdiği destek programlarını düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Regis, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, (TAI) ve ASELSAN gibi kurumlara hizmet verdiklerini ifade etti. Savunma sanayisine yönelik helikopter, kargo uçağı ve jet uçakları için üretim yaptıklarını bildiren Regis, şunları kaydetti:

“Türkiye’de hali hazırda çok büyük projeler yürütülüyor. Uçak, gemi ve helikopter tasarımları gerçekleştiriliyor. Biz de kuracağımız ortaklıklarla bu projelerin ortağı olmayı hedefliyoruz. Türkiye’de ilk defa kurulacak olan “Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (Mükemmeliyet Merkezi)” ile de Türkiye’ye katkı sağlamayı amaçlıyoruz”

 
“THY’NIN ANA MOTOR TEDARİKÇİSİ OLMAK İSTİYORUZ”
Güç sistemleri konusunda faaliyet gösteren küresel bir firma olduklarının altını çizen Regis, “Mühendislik ve teknoloji firmasıyız. Gaz tribünü ve dizel motorlar üretiyoruz. AR-GE’ye yıllık 1 milyar İngiliz sterlini harcıyoruz. Yenilikçi olmak için böylesi bir yatırım yapmak gerekiyor. Yapmazsak geride kalırız.” ifadelerini kullandı.

Regis, üretimlerinde yüzde 55 oranında sivil havacılığa hizmet verdiklerini ifade ederek, “THY’ye motor üretiyoruz. 2016 yılında THY’nın ana motor tedarikçisi olmak istiyoruz” yorumunu yaptı.

Nükleer sektörde parça üretimi yaptıklarını bildiren Regis, “Özellikle kontrol sistemleri ve acil durum dizel motorlarının üretimini yapıyoruz. Türkiye’de Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral için Türkiye’deki sanayiyle birlikte parça ve kontrol sistemleri üretimini gerçekleştirmek hedefimiz”  dedi.

Türkiye’de çok önemli müşterilerinin olduğunu belirten Regis, “Türkiye, bizim 4’üncü öncelikli pazar ülke. Türkiye’de son derece nitelikli iş gücü var. Türk hükümeti üretim ve teknoloji faaliyetlerini destekliyor.Türkiye coğrafi olarak ilgi çeken bir noktada yer alıyor. Türkiye’ye bilgi transferini gerçekleştirmek istiyoruz. Buradaki tedarik zincirinden yararlanmak ve bunu daha da geliştirmek önceliklerimiz arasında” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI TF-X
Türkiye’nin milli savaş uçağı TF-X’in çok önemli bir program olduğunun altını çizen Regis,“Eğer ihaleyi kazanırsak planımız, uçağın motorunun yüzde yüzüne yakınını Türkiye’deki endüstri ile üretmek fakat Türkiye’de jet motorunu üretebilecek çok fazla sayıda firma yok. Tedarik zincirinin kapasitesini  ‘Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi’ aracılığıyla yapmayı planlıyoruz” dedi.

Türkiye’de motor bakım merkezi açılması için THY ile görüşmelerini sürdürdüklerini hatırlatan Regis şunları söyledi:

 “Bakım ve onarım merkezi kurmak için yıllık en az yüz motorun giriş yapması öngörülür. O yüzden ancak bu sayıya ulaştığımızda açabiliriz. Eğer THY’nin geniş gövdeli uçaklarla ilgili siparişleri bu sayıya ulaşırsa, bakım merkezi açmayı planlarız. THY Teknik’in motor parçalarının onarılmasına da ilgi gösterebiliriz. THY Teknik  bu konuyu daha da ileriye taşıyabilir ve  motorun tamamının üretimine yönelebilir. O noktada iş birliği gerçekleştirebiliriz.”

Türkiye’de bir endüstrileşme politikasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Regus, “Tedarikçiler var ama yukarı bir merciden endüstrileşme politikasının sunulması gerekiyor. Tedarikçiler ortada somut bir şey görmezlerse katkı bulunmaları daha zor olacaktır.” İfadesini kullandı.