Riski düşük yatırım

0
65

Yatırımda alternatif olanaklar gündeme gelirken yılın en fazla konuşulan enstrümanı hiç kuşku yok ki dolar oldu. 10 Ağustos günü 7,23 liraya kadar yükselen kur beraberinde endişe ve kaygının da zirve yapmasına neden oldu ve dikkatleri üzerine topladı. Hızlı yükselen fiyatlar kur spekülasyonlarını da beraberinde getirdi. Yale Üniversitesi’nin Baş Yatırım Sorumlusu David Swensen: “Sağduyulu yatırımcılar döviz spekülasyonuna girmez.” diyor. Oysaki kur spekülasyonu zirve yaptığında taksi şoföründen, berbere kadar dolar herkesin merkezindeydi. Kurdaki spekülatif hareketlere güvenerek yüksekten alanlar ciddi hayal kırıklığı yaşamış olsa gerek.  Ekim ayına gelindiğinde hava daha da yumuşarken piyasalarda sakinleşme emareleri belirgin hale geldi. Dolar/TL kurunda yılbaşından bu yana yüzde 52 oranında bir getiri söz konusu. Altındaki getiriyse geriden gelmekle birlikte yüzde 44 ile ikinci sırada yer alıyor. Sabit getirili TL varlıklardaysa getiriler yüzde 15 ile sınırlı kaldı. Yıla 3,7895 seviyesinden başlayan dolar/TL kuru 5.79 seviyesinde bulunurken gösterge faiz 12’li seviyelerden 26’lı seviyelere çıktı.

Piyasalar durağanlığa alışkın değildir. Bir taraftan hızlı yükselen enstrümanlar gerilerken diğer taraftan fiyatı aşırı gerilemiş olanlar yükselebilmekte. İniş ve çıkışların yaşanma süreleri, gelecek fiyat hareketlerine dair sinyaller üretir. Düşük risk alarak yatırım yapmak isteyenler için de şimdi TL varlıklar cazip fırsat seçenekleri sunmaya başladı. Uzun süredir gerileyen TL nihayet sessizliğini bozarak yönünü yukarı doğru çevirdi. Aşırı değer kaybı sonrası yeniden yükseliyor. Piyasaları alt-üst eden endişenin yerini şimdi sakinleşme ve dengelenme süreci alıyor. Ancak gerek yurt içerisinden gerekse yurtdışından yeni dalgalanmalar oluşturacak gelişmeler yaşanabilir.  
Dış finansmanın zorlaştığı sermaye çıkışının olduğu bir dönemde, Yeni Ekonomi Programı ile birlikte neleri ne şekilde yapacağımızın fotoğrafı da netlik kazanıyor. Önümüzdeki dönemde TL cinsi faizler, yüksek enflasyon olmasına rağmen cazip bir ortam sunmaya aday. Risk almak istemeyen yatırımcılar için mevduat alternatif bir seçenek olarak öne çıkıyor. Öte yandan Türk lirası tasarrufun teşvik edilmesi amacıyla TL mevduatında vergi düşürülürken döviz mevduatında artırılması TL varlıklara ilgiyi artırdı. Ağustos sonunda başlayan ve üç aylık geçici bir süreyi kapsayan bu uygulama ile avantaj sağlaması nedeni ile fonlardan da geçiş sağlandığı görülüyor. Ancak yurt içerisindeki yerleşik yatırımcıların hâlâ dolar pozisyonlarının yüksek olduğu görülüyor. Yurt içi yerleşik yatırımcıların ekim ayı sonu itibari ile döviz mevduatı 155 milyar dolar. Uzun dönem döviz tevdiat hesapları 2003 yılından beri ilk defa toplam mevduatın yüzde 50’sini geçmiş durumda. Dövizde yerli yatırımcıların satışa geçerek TL mevduata yönelmeleri kurlarda da dengelenmeyi beraberinde getirecektir.