Restoranların şöhret yolu Instagram’dan geçiyor

0
51

New York, Manhattan’daki Black Tap restoranının önünde, yağmur altında beklemeyi göze alan uzun bir müşteri kuyruğu göze çarpıyor. Hem turist hem de yerlilerden oluşan kalabalık trendy restoranın “Crazy Shake”leri için yağmur altında 45 dakika beklemeyi göze alıyorlar.
Black Tap web sitesinde kendisini “Instagram çağı için kendisini modernize etmiş klasik, ufak Amerikan restoranı” olarak tanımlıyor. Burada burgerler, patates kızartması, bira ve tabii ki 15 dolarlık milkshake’ler servis ediliyor.
Restoran işi yalnızca yemeğin tadıyla alakalı değil. Atmosfer ve servis de önemli. Ancak sosyal medya sunulan yemeklerin seçimi, restoran tasarımı ve pazarlama konusunda ciddi bir etkileme unsuru.
Nitekim Black Tap’in de devasa ve renkli shake’leri Instagram’da viral olunca popülerlik kazandı. Black Tap’in sahibi Chris Barish, “instagramı önemsiyorduk ama instagram markası olmak gibi bir çabamız da yoktu” diyor. “Ancak milkshake’ler bu mecrada birden popüler olmamızı sağladı.”
Gıda sektörü analistleri, gıdada ve restoran işinde çok fazla rekabet olduğuna dikkat çekiyorlar. Bundan dolayı da, farklı kılacak bir şeyleri vitrine koymak, ön plana çıkarmak önem taşıyor.
Öte yandan, instagram’da hem göze hem damak tadına hitap eden seçenekler sunan tek restoran da Black Tap değil. Yemeklerinin üzerine erimiş peynir döken Raclette NYC instagramın gediklilerinden. Gökkuşağı renginde bagel’lar, siyah dondurma ve Starbucks’ın rengarenk Unicorn Frappuccino’su da son yıllarda sosyal medyanın gözdelerinden.
New York’taki Flour Shop, kestiğinizde içinden gökkuşağı renklerinde pırıltılar saçılan patlayan kekiyle ünlü. Kim Kardashian’ın bu kekin fotoğraflarını sosyal medya sitelerine koyması çok daha büyük bir ilgi yarattı.
Ancak uzmanlar restoranların rehavete kapılmamaları, menülerini sürekli yenilemeleri gerektiği ayrıca yemeklerin görüntü dışında tadının da çok iyi olması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Öte yandan, restoranı popüler yapan yalnızca yemek de değil. Restoranın fiziki tasarımı ve markalaşma da özellikle sosyal medya çağında aynı derecede önemli. Örneğin, tasarım kuruluşu Paperwhite Studio markalaşma stratejisinin bir parçası olarak restoranlar için Amerikan servisleri, su şişeleri ve kâğıttan çeşitli ürünler hazırlıyor. Ve tüm bunlar da instagram’da sergileniyor.