Reklamda yeni düzen

0
78

UNC Digital tarafından yayınlanan “2017 Dijital Trendler Raporu”na göre, medya alım- satım işlemlerinin otomasyonunu sağlayan programatik satın alma sistemleri son zamanların en hızlı yükselen dijital pazarlama trendlerinden biri olmaya aday. Programatik satın alma endüstrisinin, 2017 yılında yüzde 31 oranında büyüme göstereceği öngörülüyor. Uzmanlar, 2020 yılı itibariyle reklam alım-satımının tamamının programatik hale geleceğini öngörüyor.

Programatik reklamcılık herkesin biraz bildiği ama ne kadarını bildiğinden emin olamadığı bir fenomen olarak medya dünyasına girdi. Programatik reklamcılık için reklam alım-satım sürecinin insanlar yerine makineler arasında gerçekleştiği bir tür yeni düzen diyebiliriz. Fakat buradaki “programatik” kavramı bize “medya satın almasının makineler aracılığıyla yapılması”ndan çok daha fazlasını anlatıyor. Bunu özel yapan en önemli şey, pazarlamanın kahramanı olan data ile ilişkisi. Programatik altyapı hem reklamverene, hem yayıncılara, hem de üçüncü parti data şirketlerine kullanıcı verilerinden daha iyi faydalanma şansı veriyor. Bu şekilde reklamveren özelliklerini çok detaylı belirlediği hedef kitleye reklam gösterebiliyor.

Eğer bir tur acentesinin reklamını yapıyorsanız, oyun oynayanları değil, tatil araştırması yapan insanları hedeflemek istersiniz. Ya da online satış yapan ve sadece kredi kartı kabul eden bir web sitesiniz varsa, online alışverişlerinde kredi kartı kullanan insanlara reklam göstermek sizin için toplamda kaç milyon reklam gösterimi aldığınızdan çok daha önemli olmalı. İşin özü, hem reklamı gerçekten de ilgisini çekebilecek insanlara göstermek, hem bütçeyi dengeli harcamak, hem de maksimum geri dönüşü almak çok önemli.
Reklamverenlerin hedef kitlelerine 50 milisaniye içinde ilgili reklamın gösterilmesi imkanı sunan programatik satın almayı dünyada en çok AppNexus, Yahoo, OpenX, Google Adx kullanıyor. Türkiye’de ise Google Adx ve AppNexus öne çıkan platformlar. Pazarlamacıların yüzde 60’ından fazlası programatik satın alma sistemlerini kullanıyor.

Mobil masaüstünü yakalama yolunda
ZenithOptimedia Yeni Reklam Harcama Tahminleri’ne göre, 2018 yılında küresel mobil reklam yatırımının masaüstünü geçeceği ve tüm internet reklamcılığının yüzde 50,2’sini oluşturacağı öngörülüyor. 2015’te 50 milyar dolar olan mobil reklam yatırımı, 2018 yılında 114 milyar dolara ulaşacak ve 2015’te 206 milyar dolar olan televizyon reklam yatırımı 2018’de 215 milyar dolara ulaşacak. Mobil reklamcılık hemen hemen tüm küresel reklam harcamasının büyümesine öncülük edecek.
2017 yılında 113 milyar dolar yatırımla masaüstü internet reklamcılığı zirveye ulaşacak. ZenithOptimedia tahminlerine göre 2018 yılında dergi yayıncıları gelirlerinin yüzde 20’sini dijital baskılardan elde edecek. Bu gelirler hızla büyüyecek. Dijital gelirler dikkate alındığında dergi yayıncılarının önümüzdeki yıl toplam gelirleri yüzde 1,8 artacağı öngörüsü hakim.
 
351 milyon TL
Açıkhava Reklamcıları Vakfı  (ARVAK) verilerine göre 2016 yılının ilk altı ayında açıkhava reklam mecrasına yapılan yatırımların miktarı. Giantposter diye tanımlanan büyük alan (duvar, parapet, cam yüzey, giantboard ) reklam yatırımları ise aynı dönemde 41 milyon olarak gerçekleşti.