Rekabette öne geçirecek yatırım

0
67

TARIHTEKI EN BAŞARILI yeniliklere imza atmış isimlerden birisi olarak görülen Apple’ın kurucusu Steve Jobs, “Lideri, takipçilerden ayıran inovasyondur” diyerek inovasyonun her daim önemine dikkat çeken bir isimdi. General Electric’in 2018 Mart sonu açıkladığı “6. GE Küresel İnovasyon Barometre Sonuçları” da bu sözü destekler nitelikte. Türkiye’nin de dahil olduğu 20 farklı ülkeden toplam 2 bin 90 inovasyon yöneticisiyle görüşülen pek çok başlıkta farklı sonuçların elde edildiği çalışmada dikkat çekenlerden biri de üç boyutlu yazıcılara olan ilgi.
Öyle ki, araştırmaya katılan inovasyon yöneticileri, üç boyutlu yazıcının şirketlerin pazara sunduğu ürünler konusunda daha yaratıcı olabileceğini, ürünlerin piyasaya daha hızlı sürülmesini sağlayacağını, maliyetleri azaltıp fiyatları uygun bir seviyeye getireceğini ve daha çevreci olacağına inanıyor. Küresel yöneticilerin yüzde 81’i, Türk yöneticilerin ise yüzde 89’u üç boyutlu yazıcıya yatırım yapan şirketlerin rakiplerini geride bırakacağını söylüyor. Küresel yöneticilerin yüzde 91’i ve Türk yöneticilerin yüzde 93’ü üç boyutlu yazıcının yaratıcılığı artıracağına inanıyor.
Bunun yanı sıra küresel ve Türk yöneticilerin yüzde 68’i devletin inovasyonun hızına ayak uyduramadığı için gerekli düzenlemeleri yapamadığını düşünüyor.
Öte yandan, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, “Türkiye’nin inovasyon ortamında günden güne artan bir iyileşme olduğunu görüyoruz. Araştırmaya göre, Türkiye’deki yöneticilerin yüzde 44’ü ülkemizde inovasyona olanak tanıyan bir ortam olduğunu belirtiyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bu sonuç cesaretlendirirken, bir taraftan da Türk şirketlerinin risk alma konusunda çok da iştahlı olmadıklarını ayrıca üst yönetimin çalışanlara yeterince destek olmadığını görüyoruz.”
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü ve ABD Cornell Üniversitesi ortaklığı ile hazırlanan “2017 Küresel İnovasyon Endeksleri Raporu”nun sonuçlarına göre, 127 ülke arasında 38,9 puan ile Türkiye 43. sırada yer alıyor. 2016 yılı sıralamasına göre bir sıra gerileyen Türkiye, puan bazında ise 37,12’lik ortalamanın üzerinde bulunuyor. Raporun ilk sırasında ise 2011 yılından bu yana birinciliği elden bırakmayan İsviçre, dünyanın en yenilikçi ülkesi. Türkiye’nin takipçi konumunda olmaması için inovasyon çalışmalarına ağırlık vermesi gerekiyor.