Publicis Worldwide Türkiye’de 33 yıl sonra bayrak değişimi

0
891

Publicis Yorum, Publicis Bold ve Publicis Modem ajanslarından oluşan Publicis Worldwide Türkiye, gerçekleştirdiği son atamayla reklam dünyasında hareketlilik yarattı. 1981’den bugüne Publicis Worldwide Türkiye’nin başkanlık sorumluluğunu sürdüren Osman Uslu, Publicis Worldwide Türkiye CEO’luğu ve Ülke Başkanlığı görevlerini ajansta uzun süredir çalışan Faika Ergüder’e devretti.
Yıllar önce Saatchi&Saatchi’de müşteri temsilcisi olarak sektöre giriş yapan Ergüder, ardından Coca-Cola’nın müşteri direktörü olarak Yorum Ajans’a (bugünkü Publicis Worlwide Türkiye) geçti. Mayıs 2014’te ise genel müdürlükten CEO’luğa terfi etti. Ergüder’in yeni göreviyle ilgili olarak Uslu, “Koltuğumu iç huzur içinde devrediyorum” derken, stratejik bir görev değişimini de yerine getirdi. Bu yeni görevle ilgili olarak Publicis WW CEO’su Arthur Sadoun ise “Faika Türkiye’de, özünde güçlü dijital yeteneklerin olduğu, gurur duyabileceğimiz lider bir ajans inşa etti” diyor. Ergüder ise önüne koyduğu hedefi şöyle özetliyor: “Amacım, Publicis markasını ülkenin en güçlü uluslararası iletişim grubu haline getirmek. Farklı uzmanlık alanlarının kendi yapımız içerisinde yer alacağı büyüme ve gelişme hareketimiz devam edecek.”

Ergüder’in CEO koltuğuna oturmasıyla birlikte Publicis cephesinde neler değişecek? Yeni CEO’nun ajandasında neler var? Bu soruya uzun zamandır ajansın stratejilerine katkıda bulunan biri olarak cevap veriyor Ergüder: “Önceliğim, İK kalitesini daha da güçlendirmek ve dijital yatırımları öne çekmek” diyor. Ayrıca mobil pazarda yaşanan büyümeye dikkat çekiyor ve mobilin ivmesiyle reklam endüstrisinin sürdürülebilir büyümeyi yakalayacağını ve ajans stratejilerinin de buna göre belirleneceğini sözlerine ekliyor.

Reklam dünyasının kilometre taşlarından biri olarak öne çıkan Yorum Ajans’ın kuruluşunda yaşanan diyalog bugüne gelişinin bir özeti aslında. 1981’de Yorum’un üç ortağından Osman Uslu Egeli, ajansı kurarken iki katlı bir yer tutar. Mal sahibi bakar ki, genç bir adam, “Niye bir değil de iki kat” diye sorar. Egeli, “Aşağısı ajans, yukarısı da rüyalarımızda oynayacağımız bir yer” der. Hayallerin peşinden koşarak iş yaşamında başarıya ulaşırlar.

18 yıldır şirkette çalışan Ergüder de ajansın hayallerinin peşinden koşan çalışanlarından biridir. İlk iş, Renault Mais markası için geliştirilen stratejiler olur. Ardından unutulmaz siyasal kampanyalar gelir. Matruşkalarla eski liderleri eleştiren CHP kampanyaları ajansın ününe ün katar. 1992’ye kadar uzanan işbirliğinin 2006’da ortaklığa dönüştüğü Fransız Publicis’in gelişiyle birlikte politik kampanyalara son verilir. İzmir Bornova Anadolu Liseli genç Osman Uslu Egeli ve ekibi Fransız şirket ile uyumlu bir beraberlik yakalar. Aradan geçen sürede Ergüder de kendi payına düşeni fazlasıyla yapar. Uyumlu beraberliğin sürdürülmesinde etkin rol oynar. Motive eden ve önemli stratejilere yön veren kişi olur.
Ergüder, CEO koltuğuna ise yoğun bir gündemle geçti. İlk iş olarak gruptaki markaların bazılarını güçlendirme adına yürütülen hazırlıkları hızlandıracak. Grup şirketlerini yıl sonuna kadar tek bir çatı altına taşımak da yeni CEO’nun gündeminin baş sıralarında. Şu anda grup gelirlerinin yüzde 15’i dijital iletişimden gelse de, bu payın iki yıl içinde minimum yüzde 30’lara çıkarılması Ergüder’in hedefleri arasında. Gelirlerinin yüzde 5’ini oluşturan medikal iletişim markası Publicis Healtcare’in payı da aynı dönem içerisinde yüzde 10’lara çıkarılacak. Ergüder’i yoğun bir tempo bekliyor. Ancak yönetim kurulu başkanlığı koltuğunu bırakan Osman Uslu’nun da farklı uğraşlarla meşgul olurken, Ergüder’in yanında en büyük destek güç olmayı sürdüreceğini eklemek gerek.

Bol ödüllü şirket
Publicis Worldwide Türkiye, interaktif ve yenilenen yapısıyla başarılı ajanslardan biri. 2013 yılında iki haneli büyüme yakalayan şirket en çok ödül alanlardan. Yaş ortalamasının 27 olduğu ajansın 2014 yılında büyüme hedefi yüzde 17. Genç ve hiperaktif çizgi, Publicisi’i diğer ajanslardan farklı kılıyor. Şirket kültürü “iş odaklı” olmak üzerine.

Research Company Evaluating the Media Agency Industry (RECMA) 2013 raporuna göre, Publicis Group cirosal büyümesi en yüksek beş ajanstan biri. Ergüder, bu büyümeye paralel olarak, değişen reklamveren taleplerine de farklı açılardan yaklaşmaya hazırlanıyor. Reklamverenin daralan zaman kavramından yola çıkarak, daha aceleci ve zaman yetmediği için baskıcı olabildiklerine değiniyor. Ajansların uzmanlık alanları farklı, zengin fikirlerle yoğrulmuş kişilerle daha farklı yol alması gerektiğini söylüyor.

Yaratıcığı çok iyi biliyor
Ergüder aynı zamanda kreatif kökenli. İşin yaratıcılık kısmını da çok iyi biliyor. Şikayetçi olduğu konu ise sektör paydaşlarının kreatifliğe soyunması üzerine. Bu durumun marka stratejileri açısından risk yaratacağını söylüyor ve “Reklamveren fikir sunan fikir dükkanlarıyla karşı karşıya geliyor. Herkes fikirlerini tokuşturuyor” diyor ve devam ediyor: “Büyüyen pastanın içerisinde verimli olmak, kârlı olmak her gün çok daha zorlaşıyor. Eskiden müşterileri daha kârlı kılmak, çok daha kolaydı. Rekabet arttıkça, bu sektöre de yansıyor. Maalesef rekabet sadece yarattıklarımızla ve uzmanlık alanımızla değil, fiyatla oluşuyor. Reklamverenlerin iddiaları, beklentileri arttıkça, hizmetin kalitesini de artıracak önlemler almak lazım. Hizmet verirken uzmanlığı daha farklı yerlere taşımalıyız.”

Reklamverenlerin bütünsel hizmet verebilen ajanslarla çalışma ihtiyaçlarının ileride daha da artacağını, samimi ve şeffaf olmanın öneminin altını çiziyor Ergüder. Dijital ve interaktif iletişim hizmetlerinde önemli iletişim grubu olan Publicis Groupe, bu alanda dünya çapındaki iddiasını Türkiye’ye taşıyan ajanslardan. Reklam ve tanıtım alanlarında Publicis Yorum ve Publicis Bold ajanslarıyla, medya planlama ve danışmanlıkta SMG adlı ajansıyla faaliyetlerini sürdüren Publicis Groupe; Türkiye’deki büyüme stratejisi çerçevesinde dünyanın değişik ülkelerinde müşterilerine dijital medya hizmeti sunan Publicis Modem’i de ajansları arasına kattı. Bugün 30 ülkede 40 ofisiyle pek çok markaya hizmet veren Publicis Modem, dünyada ilk internet banner reklamı, ilk viral kampanya, ilk online-video, banner’a gömülü ilk video, ilk online shopping ortamı, ilk interaktif hizmet birimi gibi öncülükleri ile tanınıyor.

Ergüder de geleceğin dijitalde olduğunu söylüyor. Publicis de bu alana yatırım yapacak. Satış odaklı işlere yönelecek. Markaların sosyal platformda paylaşacakları bilgileri ve mesajları yönetmek adına ciddi görevleri olacağına değiniyor Ergüder. Mecralarda özellikle TV ile yaratılan gücün dijital platformda farklı olduğunu söylüyor. Publicis, yatırım atağında “satış kanallarını” da önemsiyor. Perakende ve FMCG kanalında çözümler üretmeye planlı senaryolar peşinde. Reklamverenin ölçebildiği alanlara yatırım yapılması için çalışmalar yapıyor. Mobil pazarda şimdilik özel bir yatırım olmasa da her reklam çalışmasının bir zaman sonra bu noktaya bağlanacağını söylüyor. Fonksiyonel olarak ajans performansının medya yatırımları yönetimi ve dijitalle arttığını vurguluyor.

Reklam dünyasında büyümenin arkasındaki güç, mobil teknolojinin gelişmesi ile reklam alanlarının artmasıyla yakından ilgili. RECMA 2013 raporuna göre, Türkiye’nin de yer aldığı Doğu Avrupa ve Merkez Asya’da bir yıl içerisinde reklam sektöründe yüzde 9,5 büyüme bekleniyor. Reklam harcamaları içinde en fazla büyüyen pazar, açık ara internet oldu ve olmaya devam edecek. Büyüme hızı 2013’te yüzde 15,8 oldu. Display reklam yüzde 19 yıllık büyümeyle en hızlı büyüyen alt kategori. Sosyal medyada ise yüzde 28 büyüme var.

Reklamverenlerin marka oluşturmak için sosyal medyanın önemini anladıklarını vurgulayan Ergüder, medya satın alma şirketi olarak aynı zamanda hem televizyon reklamı hem de online video için paketler hazırladıklarını söylüyor. İlginin artmasıyla online video reklamlarının geleneksel medyadan önemli pay alacağı bilgisini paylaşıyor. Ergüder, 2014 ve sonrası için hedeflerinin arasına, sorumluluğunu taşıdıkları markalara tutarlı, bütünsel hizmet verebilmek ve yoğun rekabette müşterilere daha iyi, daha kapsamlı hizmet sunarak ayakta kalmayı ve büyümeyi de ekliyor.
 
Ergüder’in kariyer planlarıyla ilgili tavsiyeleri

  • “Bir yerde çalışıp gelişmek benim için önemli. İnsanlara da bunu tavsiye ediyorum. Daldan dala atlamak yerine bir kültürü benimseyip onu ileriye götürmenin, insanı ileriye taşıyan bir şey olduğuna inanıyorum. Çalışmanın, çalışmaktan zevk almanın biraz da hayat biçimi olduğunu düşünmek gerek.
  • Hangi seviyede çalışırsam çalışayım, her zaman kendimi işin sahibi olarak gördüm. İnsan bu tutkuyu, inancı işine tercüme edebildiği zaman yöneten kişi olarak görülmeniz kaçınılmaz hale geliyor. Bu da kariyer planınızı zaten oluşturmuş oluyor.
  • İşini iyi yapabilmek için tutkulu, samimi ve istikrarlı olmak gerek. Bunu hayata geçiremiyorsan işini severek yapamazsın, gerçek bir başarı da elde edemezsin. Ben buna çok inanıyorum ve işimi böyle gördüm ve görüyorum.