Powell faiz artırımlarında ‘geri adım’ işareti verdi

0
36

Fed Başkanı Jerome Powell, Aralık ayında neredeyse kesin gözüyle bakılan faiz artırımının ardından, 2019 yılı için öngörülen faiz artırımlarında olası geri adım için kapıyı açtı.
Powell, Çarşamba günkü konuşmasında, geçen ayki açıklamalarının tonunda değişiklik olarak görülen değerlendirmelerde bulundu. Powell, Fed’in faiz artırımları serisinin para politikasını nötr (ekonomiyi ne daraltan ne de genişleten faiz seviyesi) olarak hesaplanan aralığın “hemen altına” getirdiğini söyledi ve ekonominin henüz faiz artırımlarının tam etkisini hissetmediğini de sözlerine ekledi.
Powell’ın bu yorumları son dönemde zorlanan hisse senedi piyasasında güçlü bir yükselişe neden oldu ve Başkan Donald Trump’ın Fed’in faiz artırımlarını art arda eleştirdiği bir döneme denk geldi.
Wrightson ICAP LLC başekonomisti Lou Crandall, “Politika yapıcıları, Eylül ayında açıklanan ve noktasal grafik olarak adlandırılan grafik ile gösterilen Fed yetkililerinin tahmin medyanına göre, gelecek yıl üç faiz artırımı bekliyorlardı. Bu tahmin 18-19 Aralık’taki toplantıda 2’ye düşebilir” dedi.
Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, traderların faiz artırımları için beklentilerini düşürmeleri ile birlikte Mart ayından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirerken, iki yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri 2 baz puan geriledi. Vadeli işlemler, 2019 yılı için fiyatlanan faiz artırımı 25 baz puan olarak gösterdi ve bu bir faiz artırımına denk geliyor. Emtia üreticileri ve gelişen ülkelerin paraları, traderların doların zirveye yaklaşmış olabileceğini düşünmeleri ile birlikte, dolar karşısında yükselen paralara öncülük etti.
Fed gelecek ayı, beklendiği üzere faizi 25 baz puan artırırsa, gösterge faiz aralığı yüzde 2.25-2.5’e çıkacak. Bu adım, faizi, Fed’in 15 guvernör ve bölgesel başkanının nötr faiz aralığı tahminlerinin alt sınırına yaklaştıracak. Fed yetkililerinin tahminlerine göre nötr faiz aralığı yüzde 2.5 ila yüzde 3.5 idi.
Powell, öte yandan, güçlü büyümenin, düşük işsizliğin devam edeceği ve enflasyonun Fed’in yüzde 2 olan hedefi yakınında kalacağı tahmininde bulunarrak, ekonomiye yönelik olumlu beklentilerinin sürdüğünü gösterdi. New York Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada, Powell, “Bu görünümden memnun olmak için çok sebep var” dedi.
Ancak Powell, durumun Fed’in beklediğinin tersine dönebileceği uyarısında bulundu ve “Önceden belirlenmiş bir politika yolu yok” şeklinde konuştu.